Οικονόμου: “Οι εργαζόμενοι κερδίζουν έναν μισθό το χρόνο”

Οικονόμου: “Οι εργαζόμενοι κερδίζουν έναν μισθό το χρόνο”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου intime

Για αύξηση του κατώτατου μισθού στο 9,7% σε σχέση με το 2021 έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Τι είπε για τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Στην αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του Open.

«Οι εργαζόμενοι κερδίζουν έναν μισθό το χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για μια αύξηση του κατώτατου μισθού “μέσα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές, πολύ δύσκολο, που αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει ο κόσμος αλλά και οι κυβερνήσεις“.

Όπως είπε στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση “μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως ακριβώς προσδιορίζει ο νόμος, και σωρευτικά δημιουργεί μια αύξηση του κατώτατου μισθού σε ένα ποσοστό 9,7% σε σχέση με αυτό που ίσχυε το 2021“.

“Πρακτικά” σημείωσε, “το εισόδημα 650.000 εργαζομένων θα πάει από τα 663 στα 713 ευρώ, πράγμα που αν το αθροίσει κανείς σημαίνει ένα εξτρά μισθό για τους εργαζόμενους της κατηγορίας αυτής”.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου “υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου. Παρ’ όλα αυτά τα πράγματα θα εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι το μόνο μέτρο που παίρνει αυτή η Κυβέρνηση για να στηρίξει το εισόδημα”.

Παράλληλα, τόνισε ότι τον κατώτατο μισθό δεν τον πληρώνει η Κυβέρνηση, τον πληρώνουν οι επιχειρήσεις και “συνεπώς, η Κυβέρνηση με την πολιτική απόφαση που πήρε, έπρεπε να εξασφαλίσει ισορροπία.”

Εξηγώντας τα παραπάνω, είπε: “Πρώτον, θα υπάρχει μια ουσιαστική αύξηση. Και είναι ουσιαστική αύξηση, όταν, επί της ουσίας οι εργαζόμενοι αυτοί κερδίζουν ένα μισθό τον χρόνο. Και δεύτερον, θα αντέξουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν την αύξηση αυτή, για να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις που θα βάλουν σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες συνολικά την οικονομία, αλλά και τους εργαζομένους. Να μην οδηγηθούμε, για παράδειγμα, στην ανάγκη κάποια επιχείρηση να μην μπορεί να ανταπεξέλθει, να μην κάνει άλλες προσλήψεις ή ακόμη χειρότερο να διώξει κόσμο. Δεν έχει, λοιπόν, να κάνει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Έχει να κάνει με τις δυνατότητες που έχουν οι παραγωγικοί συντελεστές”.

“Ο Πρωθυπουργός είπε εχθές -και αυτό είναι απόφαση, επιλογή της Κυβέρνησής μας- ότι οι μισθοί στη χώρα πρέπει να ανέβουν, ότι ο κόσμος δικαιούται να έχει μέρισμα από την ανάπτυξη. Και μέρισμα από την ανάπτυξη έχει, είτε με αυτή την τελευταία πολιτική απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού, είτε με όλες τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχουμε κάνει. Δηλαδή, τη μείωση φόρων και ασφαλιστών εισφορών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ”, συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

“Η παρέμβαση αυτή που κάνουμε, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλες πολιτικές, που διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο, έτσι ώστε και η απασχόληση να ενισχυθεί και ο κόσμος να στηριχθεί. Και ταυτόχρονα να μπορεί η οικονομία συνολικά να αντέξει και να συνεχίζει αυτή τη δυναμική τροχιά ανάκαμψης, από την οποία θέλουμε το μέρισμα να επιστρέφει στην κοινωνία. Θέλουν να έχουν συμμετοχή στην ανάπτυξη όλοι. Και αυτό γίνεται με τρόπο σώφρονα και λελογισμένο, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή” είπε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα