Ολάντ στη Βουλή: Πήρα το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για προστασία από πλειστηριασμούς

Ολάντ στη Βουλή: Πήρα το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για προστασία από πλειστηριασμούς
Ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στην Βουλή, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

"Παραμένουμε στο πλάι σας, αναγκαία η υλοποίηση της συμφωνηθέντων. Ο Τσίπρας αγωνίστηκε για την χώρα του την ατελείωτη νύχτα της 12ης Ιουλίου", είπε ο Γάλλος Πρόεδρος στη Βουλή

Δέσμευση για την παροχή πολιτικής αλλά και οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα έδωσε από το βήμα της Βουλής ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογραμμίζοντας όμως και την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα της 12 Ιουλίου και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

«Είμαι μεγάλος φίλος της Ελλάδας. Η Γαλλία στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα» ανέφερε απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας δίνοντας έμφαση σε θέματα οικονομικής πολιτικής,  επενδύσεων, αντιμετώπισης του χρέους αλλά και στο προσφυγικό. Την ίδια στιγμή όμως ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει σεβαστή η συμφωνία και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ο κ. Ολάντ παρενέβη, όμως, και στο θέμα της προστασίας της κατοικίας από πλειστηριασμούς το οποίο έθεσε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στη κοινή συνέντευξη Τύπου όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προσφωνώντας τον στην Ολομέλεια. «Άκουσα πολύ καλά το μήνυμα που μου έδωσε η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να αμφισβητηθούν τα δικαιώματα των Ελλήνων για την κατοικία» είπε και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και στέλνοντας μήνυμα ενόψει των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες. «Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα παραμείνουμε για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Υπάρχει δεσμός ιστορικός μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας» είπε και δήλωσε: «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, Ζήτω η φιλία μας».

Ο κ. Ολάντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κρίσιμη συμφωνία της 12ης Ιουλίου εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά εξαίροντας ταυτόχρονα τη στάση του Αλέξη Τσίπρα υπέρ των ελληνικών θέσεων. «Η νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε την τύχη της Ευρώπης» είπε ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας και πρόσθεσε: «θα ήθελα να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, αγωνίστηκε για τη θέση της Ελλάδας τη νύχτα των διαπραγματεύσεων επί ατελείωτες ώρες».

«Με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου που υιοθέτησε η ελληνική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία εκφράσατε τη θέλησή σας να παραμείνετε στην Ευρώπη» είπε προς τους Έλληνες βουλευτές και πρόσθεσε «δεν θελήσατε να κλειστείτε πίσω από χάρτινα σύνορα». Άφησε, όμως, και σαφέστατες αιχμές κατά της Γερμανίας και των χωρών της επιρροής της που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Πιστέψατε στην ευρωπαϊκή ιδέα έναντι διχαστικών δυνάμεων και δεν ακούσατε σε αυτούς που σας έλεγαν να βγείτε» είπε και πρόσθεσε «χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη !»

Ο κ. Ολάντ παρέσχε ταυτόχρονα και στήριξή στην Ελλάδα για το προσφυγικό συνδέοντάς  μάλιστα το ζήτημα με την οικονομική διαπραγμάτευση του προηγούμενου επταμήνου. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους απέναντι στη ροή προσφύγων» είπε και υπογράμμισε την ανάγκη να δείξει η ΕΕ αλληλεγγύη.  Σημείωσε, μάλιστα, με νόημα ότι «εκείνοι που αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη για τα οικονομικά τώρα ζητούν αλληλεγγύη για το προσφυγικό». «Καλά κάνουν και ζητούν αλληλεγγύη αλλά και η Ελλάδα είχε δίκιο όταν ζητούσε αλληλεγγύη και οικονομική στήριξη» ξεκαθάρισε.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την πίστη του ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει οικονομικά. Αναφέρθηκε μάλιστα στα 35 δις ευρώ επενδύσεων που θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία, στην αντιμετώπιση του χρέους αλλά και στην επιτυχή αξιολόγηση. «Δεν εκφράζω συμπόνια αλλά στήριξη για ισχυρή συνεργασία  για την ανάπτυξη. Είμαι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και δεσμεύομαι» είπε και αναφέρθηκε σε στρατηγική επιχειρηματική σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία κυρίως στο χώρο της υγείας, της ενέργειας αλλά και του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Επιπλέον, δήλωσε ότι η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου.

Ν. Βούτσης: Η Ευρώπη δεν έχει μέλλον όσο κινδυνεύουν τα σπίτια των πολιτών στην Ελλάδα

Τον κ. Ολάντ προσφώνησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος του σώματος, Νίκος Βούτσης. «Σας υποδεχόμαστε ως εταίρο και ως φίλο της χώρας μας είπε και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία με στόχο την υπέρβαση των αρνητικών κοινωνικών συνεπειών που αυτή περιλαμβάνει. «Η πολιτική της λιτότητας και του περιορισμού των δικαιωμάτων πρέπει να ηττηθεί. Να δώσει τη θέση της σε μια πολιτική για την ανάπτυξη και την άνοιξη των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την Ευρώπη και τη χώρα μας όσο απειλούνται με πλειστηριασμό τα σπίτια των ανθρώπων, όσο φεύγουν από την χώρα οι φοιτητές, όσο η Δημοκρατία παραμένει στην ομηρία της αγοράς» είπε ο κ. Βούτσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα