Ολόκληρη η πρόταση της Ελλάδας για συμφωνία. Τι προβλέπει για συντάξεις, ΦΠΑ. Διαψεύδονται νέα μέτρα

Ολόκληρη η πρόταση της Ελλάδας για συμφωνία. Τι προβλέπει για συντάξεις, ΦΠΑ. Διαψεύδονται νέα μέτρα
Nick Paleologos / SOOC

Στη δημοσιότητα οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για επίτευξη συμφωνίας την ώρα που ξεκινούν στο Brussels Group οι διαδικασίες συγγραφής του τελικού κειμένου. Συνεχείς επαφές του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της ΕΕ

Ξεκινούν σήμερα στο Brussels Group στις Βρυξέλλες οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.

Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς, όπως σημειώνει το Μαξίμου. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία, αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.

Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, διευκρινίζεται από την κυβέρνηση, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

“Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα