Ολοκληρώθηκε η ομιλία Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η ομιλία Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

H νέα Κεντρική Επιτροπή που εξελέγη από το Συνέδριο, εκλέγει σήμερα γραμματέα και νέα Πολιτική Γραμματεία. Ποιοι οι επικρατέστεροι

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχθηκε από το 2ο Συνέδριο.

Η νέα ΚΕ εκλέγει σήμερα γραμματέα του κόμματος και νέα Πολιτική Γραμματεία.

Γραμματέας αναμένεται να επανεκλεγεί ο Πάνος Ρήγας, καθώς τα σενάρια εκλογής στο καίριο κομματικό πόστο ενός εκ των κορυφαίων στελεχών και υπουργών έχουν εγκαταλειφθεί, δεδομένου ότι ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης δεν επιθυμούσαν τη θέση αυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα Πολιτική Γραμματεία δεν αποκλείεται να αποτελείται από περισσότερα από 17 μέλη που έχει τώρα και σε αυτή θα συμμετέχουν και υπουργοί προκειμένου να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο κυβέρνησης – κόμματος.

Με βάση την σταυροδοσία του Συνεδρίου και τα υψηλά ποσοστά των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Βούτση, Ρένας Δουρου, Ράνιας Σβίγκου και Όλγας Γεροβασίλη οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρείται πολύ πιθανό να μετέχουν στη νέα σύνθεση του οργάνου.

Τα 151 νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αναδείχθηκαν από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτους τον Ευκλ.Τσακαλώτο με 1312 ψήφους, τον Ν. Φίλη (1308 ψήφους), τον Ν.Βούτση (1272), τον Α. Ξανθό (1222), τον Γ. Δραγασάκη (1209) , τον Π. Σκουρλέτη (1157), τον Π.Πολάκη (1137), τον Ν. Παππά (1106) , την Ρ. Δούρου (1090), τον Π.Ρήγα (974 ψήφους ) κλπ.

Η ΠΓ θα αποτελέσει ουσιαστικά όπως φαίνεται το ενιαίο πολιτικό κέντρο κόμματος και κυβέρνησης, όπως είχε προτείνει στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ειδικότερα είχε καλέσει τα κορυφαία στελέχη να θεωρήσουν τις κομματικές θέσεις εξ ίσου σημαντικές με τις κυβερνητικές, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Οφείλουμε πέρα από όλα να το νοηματοδοτήσουμε με τη φυσική παρουσία της φυσικής πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών στα όργανα του κόμματος”.

Η επίσπευση της συνεδρίασης της ΚΕ όμως (αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το επόμενο Σαββατοκύριακο) φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά και τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, για τον οποίο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έχει δηλώσει ότι θα είναι δομικός, θα εκπροσωπεί όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως και τα πρώτα κυβερνητικά σχήματα και το νέο θα περιλαμβάνει και πρόσωπα εκτός κόμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα