Η εξήγηση Ομπάμα για τη νίκη Τραμπ στις εκλογές

default image

Τι δήλωσε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, τι είπε για τον νέο πλανητάρχη και τις επικρατούσες ακραίες τάσεις στην Ευρώπη. Τι απάντησε στο ερώτημα "αν ευθύνεται για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ" (Vids)

Δύο από τις τέσσερις ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου Ομπάμα Τσίπρα και συγκεκριμένα οι δύο προερχόμενες από ξένους δημοσιογράφους προς τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, αφορούσαν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, σχολιάζοντας την εκλογή του Ρεπουμπλικανού Τραμπ είπε, πως “Τραμπ και Σάντερς είναι δύο μη συμβατικοί πολιτικοί, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία κι αυτό κάτι σημαίνει. “Ίσως κάποιοι, θέλουν να περιορίσουν τους θεσμούς της παγκοσμιοποίησης ή αν θέλετε, να βάλουμε σε μία τάξη τους θεσμούς μας. Παράγοντες θρησκευτικής και εθνικής φύσης δημιουργούν ένα περίεργο μείγμα. Οι ηγέτες πρέπει να ενσκήψουν στις ανάγκες των πολιτών”.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ορισμένες από τις θέσεις των Ρεπουμπλικανών “επικίνδυνες”, λέγοντας πως “χρησιμοποιήθηκαν για να κατευθύνουν τον κόσμο σε λάθος κατεύθυνση. Έτσι κέρδισε τις εκλογές ο Τραμπ. Εξεπλάγην από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ”.

Απαντώντας στη δεύτερη ερώτηση σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές, ο κ. Ομπάμα ξεκαθάρισε, πως δεν νιώθει υπεύθυνος, σημειώνοντας πως οφείλε, να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση.

“Θα συνεργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και πιστεύω, ότι θα προχωρήσουμε στον τομέα της ασφάλειας και της ευημερίας μίας Αμερικής χωρίς αποκλεισμούς. “Έχει σημασία να μην κάνουμε συγκρίσεις, η κατάσταση σε κάθε χώρα είναι διαφορετική”, είπε κληθείς να σχολιάσει την εκλογή Μέι στη Βρετανία και την άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία.

Να ορθώσουμε ανάστημα στον υπερβολικό φυλετισμό

“Η ιστορία δεν είναι μία γραμμική διαδικασία. Υπάρχουν εποχές σημαντικών πιέσεων. Ο κόσμος κάτι αναζητά, χωρίς να ξέρει ενδεχομένως τι αναζητά. Πολλές φορές ο κόσμος δεν ξέρει καν, τι θα φέρει η ερχόμενη αλλαγή”.

“Μία μεγάλη μερίδα του Αμερικανικού λαού συμφωνεί με μένα και είναι ερώτημα, το πώς εξελέγη κάποιος με τόσο διαφορετική κοσμοθεωρία. Ο κόσμος ήθελε, να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, μήπως αυτό το διαφορετικό φέρει κάτι καλύτερο”, πρόσθεσε.

“Πιστεύω επίσης και ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, ότι θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι, να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, στον υπερβολικό φυλετισμό και στις ακρότητες, στο εμείς εναντίον των άλλων, στο εμείς κι εκείνοι. Δεν πρόκειται ποτέ να απολογηθώ, επειδή μίλησα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτό θα οριστεί, από αυτά που έχουμε κοινά κι όχι από τις διαφορές μας”.

“Ξέρουμε τι συμβαίνει, όταν οι Ευρωπαίοι διχάζονται. Ο 20ος αιώνας ήταν ένας αιώνας αιματοχυσίας για την Ευρώπη. Οι τελευταίες πέντε δεκαετίες όμως, ήταν δεκαετίες ειρήνης και ευημερίας χωρίς προηγούμενο”.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα