Ομπάμα: Όσο προχωράτε είμαστε πάντα δίπλα σας

Ομπάμα: Όσο προχωράτε είμαστε πάντα δίπλα σας
ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ-ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ.(POOL/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ /EUROKINISSI) Eurokinissi

Στις αρετές και τις αξίες που ενώνουν τις ΗΠΑ με την Ελλάδα αναφέρθηκε στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει αναφορές στη Συρία και στο προσφυγικό

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι η ελληνική φιλοξενία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως επισήμανε, επικαλούμενος λόγια του Περικλέους, “και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς.”

“Και σήμερα σίγουρα έχουμε αισθανθεί την ευεγερσία του ελληνικού λαού που μας δόθηκε” τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού στην αυριανή του ομιλία, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης αμφότερων των λαών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

“Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι” πρόσθεσε.

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι “πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό.”

“Απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών” υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ-ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ.(POOL/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ /EUROKINISSI) Eurokinissi

 

Ο κ. Ομπάμα στην αντιφώνησή του επικαλέστηκε “μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας”, καθώς “το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: “Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας.” Και πρόσθεσε: “Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς.”

ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ-ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ.(POOL/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ /EUROKINISSI) Eurokinissi

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήγειρε την πρόποσή του λέγοντας “στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές” ενώ ολοκλήρωσε την πρόποσή του, λέγοντας στα ελληνικά “Στην υγειά σας”.

“Ο ελληνικός λαός κατά την τελευταία περίοδο έχει πληρώσει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος και το έχει πληρώσει, για αιτίες τις οποίες δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος, αφού αυτό το κόστος οφείλεται και σε εσφαλμένες και αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του Πρόεδρου των ΗΠΑ. “Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί το θέμα αυτό το θίξατε και εύχομαι ο λόγος σας να αποτελεί μια παραίνεση προς όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ”, πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, που, όπως είπε, υπηρέτησε συνειδητά και με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του τον σεβασμό του ανθρώπου, την εμπέδωση της ειρήνης και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του δίδυμου αδελφού της, του κοινωνικού κράτους δικαίου, υψώνοντας τείχη αναχαίτισης που πλήττουν την κοινωνική συνοχή. “Συμμεριζόμαστε απολύτως ως λαός τις απόψεις αυτές”, πρόσθεσε, εκθέτοντας εν συνεχεία τρεις σκέψεις του.

ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ-ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ.(POOL/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ /EUROKINISSI) Eurokinissi

 

Πρώτον, είπε, “εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε βαθιά στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία υφ όλες τις θεσμικές της διαστάσεις και εμπνεόμαστε από τη συνταγματική σας παράδοση, τον θεσμό των θεσμικών αντιβάρων”. Αυτοί οι θεσμοί, είπε, “είναι αυτοί που θωρακίζουν τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατική αρχή του κοινοβουλίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από τυχόν αυθαίρετες παρεμβάσεις και επεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά, και στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, όλων εκείνων των οργανισμών της παγκοσμιοποίησης που στερούνται οιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης”.

Δεύτερον, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε “ο ελληνικός λαός κατά την τελευταία περίοδο έχει πληρώσει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος και το έχει πληρώσει, για αιτίες τις οποίες δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος, αφού αυτό το κόστος οφείλεται και σε εσφαλμένες και αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην ΕΕ”. Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί το θέμα αυτό το θίξατε και εύχομαι ο λόγος σας να αποτελεί μια παραίνεση προς όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός μένει αταλάντευτος στην ευρωπαϊκή πορεία, συνεχίζει την πορεία του στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. “Αγωνιζόμαστε με τους άλλους εταίρους μας κατά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, να ξαναγυρίσει η ΕΕ στις ρίζες, τις αρχές και τις αξίες από τις οποίες ξεκίνησε, και που θα κάνουν οριστικά παρελθόν τους εφιάλτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου”, είπε και ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του ελληνικού λαού και της Ευρώπης τις ΗΠΑ για την τεράστια συμβολή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε η Ευρώπη να αποκρούσει τη μοίρα της “Σκοτεινής Ηπείρου”, κατά τη ρήση του Μαρκ Μαζάουερ. “Κοινό μας σύμβολο θα είναι πάντα η Omaha Beach στην Νορμανδία Αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ”, τόνισε.

Η τρίτη σκέψη που εξέθεσε ο κ. Παυλόπουλος στην προσφώνησή του αφορά στο Προσφυγικό. Σημείωσε ότι “ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στις υποχρεώσεις μας σε ό,τι αφορά το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα”, το οποίο έχει προκύψει πολύ περισσότερο από τον πόλεμο στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι οι Έλληνες σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους ανθρωπισμού και δικαιοσύνης. Σε αυτό ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι “αναμένουμε την αντίστοιχη αλληλεγγύη εκ μέρους των εταίρων μας που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η αναμενόμενη”. Εξέφρασε δε την ελπίδα η έκκληση του κ. Ομπάμα να είναι εκείνη που θα ανοίξει συνειδήσεις ώστε να αποδεχθούν αυτή την έκκληση. Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες το κάνουμε αυτό και για έναν ακόμη λόγο, γιατί είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και πως η προστασία των προσφύγων κατάγεται από τον θεσμό του “ικέτη” και παραμένουμε πιστοί σε αυτή την παράδοση. Τόνισε επιπλέον ότι ως Έλληνες συνεργαζόμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε την βάρβαρη, τζιχαντιστική τρομοκρατία, όπως ταιριάζει σε μια οργάνωση εγκληματική που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως για να λήξει το Προσφυγικό και να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία πρέπει να λήξει ο πόλεμος στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Για να συμβεί αυτό, συνέχισε, είναι ανάγκη να συνεργαστούν αρμονικά οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η ΕΕ. “Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί το κατανοήσατε εγκαίρως και κάνατε αυτή την οραματική σας πολιτική, της συνεργασίας, πράξη και γι’ αυτό βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Ίσως λίγο αργά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά σε τέτοια ζητήματα. Καιρός να αγωνιστούμε όλοι ώστε να τελειώσει η χειρότερη πληγή η οποία γέννησε το προσφυγικό ζήτημα που πλήττει την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, ο Προκόπης Παυλόπουλος- από την Αθήνα, της οποίας αιώνιο σύμβολο είναι ο Παρθενώνας, ο Παρθενώνας της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, όπως είπε- κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να συνεχίσει και μετά τη λήξη της θητείας του να υπηρετεί τα ίδια ιδανικά. Συμπλήρωσε ότι η προσωπικότητά του θα ακτινοβολεί και στο μέλλον και τόνισε: “Σ’ αυτό το μελλοντικό και ήδη πολλά υποσχόμενο οδοιπορικό σας, σας παρακαλώ να μην ξεχνάτε, για να θυμηθώ τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη- την Χώρα μας”. Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε αυτό που είχε πει ο Αντρέ Μαλρώ στην ομιλία του στην πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, την 28η Μαΐου 1959: «Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης»”. “Αυτή η «κρυφή Ελλάδα»”, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, “είναι το δώρο που κατά την επίσκεψή σας, σας προσφέρει ο Ελληνικός Λαός, ακριβώς επειδή το θεωρεί αντάξιο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέλος, ευχήθηκε υγεία και επιτυχία στον Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του να μεταφέρει “τις ειλικρινείς και θερμές ευχές του Ελληνικού Λαού στον, διαχρονικώς, σταθερό και μεγάλο μας φίλο Λαό των ΗΠΑ για πρόοδο και ευημερία”.

ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ-ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ.(POOL/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ /EUROKINISSI) Eurokinissi

Σημειώνεται ότι μεταξύ των προσκεκλημένων στο δείπνο ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και ΗΠΑ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ ΜΜΕ Ν. Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Μεταναστευτικής Πολιτκής Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Επικρατεία Δ. Τζανακόπουλος, Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ταν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, τον υφΕΞ Γιάννης Αμανατίδης, γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας, γγ της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου, καθώς και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως οι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα