Συμφωνία πολιτικών αρχηγών για απολύσεις στο Δημόσιο

Συμφωνία πολιτικών αρχηγών για απολύσεις στο Δημόσιο
ICONPRESS.GR

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Συμφωνία εταίρων για απολύσεις στο Δημόσιο (Vids)

Ολοκληρώθηκε με συμφωνία για απολύσεις στο Δημόσιο η κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Βασικό θέμα, οι απομακρύνσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων από το δημόσιο, το οποίο παραμένει το μοναδικό ανοιχτό θέμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους και οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά τη σχεδόν τετράωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην τελευταία φάση μάλιστα, κλήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται θα βγαίνει εκτός.

Όσο για τον αριθμό των επιόρκων, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί δεν είμαστε μια χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία. Και η τρόικα κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.

 “Είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα διότι υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα και νευρικότητα”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημείωσε ότι “πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα” και τόνισε ότι “σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα με κορυφαίο ζήτημα, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης”.

Επ’ αυτού, τόνισε ότι “διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση”.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα πλαίσιο σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, “πολύ καλό, λογικό, δίκαιο”, που “σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις”, συμπληρώνοντας “αλλά βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση”.

“Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού”, είπε.

Απαριθμώντας αυτές τις “πηγές”, ανέφερε ότι “υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο “που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν” π.χ. για λόγους υγείας και επίσης ότι μπορούν να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης “που η κοινωνία τα σέβεται”.

Η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει πλήρης συμφωνία έως και την προσεχή Τρίτη, ειδάλλως η δόση των 2,8 δις. ευρώ (που αποτελεί “υπόλοιπο” από τον περασμένο Δεκέμβριο), δεν μπορεί να εκταμιευθεί εντός του Απριλίου.

“Πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα μέχρι το βράδυ της Κυριακής”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου, είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι “το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα