Ώρα καθαρών λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ

Ώρα καθαρών λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ
Meeting of central committee of PASOK in Athens on Jan. 14, 2017 / 14 2016 SOOC

Συνεδριάζει σήμερα η γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ το χάσμα μεταξύ ηγετικής ομάδας και Ανδρουλάκη παραμένει. Η Χαριλάου Τρικούπη ομνύει στην ενότητα, αλλά επιμένει στο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων

Υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά πραγματοποιείται σήμερα στις 12:30 η πρώτη συνεδρίαση της γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η ένταση όμως εξακολουθεί να υποβόσκει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι εσωκομματικές πληγές από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του προπερασμένου Σαββάτου παραμένουν, με το χάσμα μεταξύ της ηγεσίας και της ομάδας υπό τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν με καχυποψία τις κινήσεις Ανδρουλάκη, τις οποίες πολλοί αποδίδουν στις βλέψεις του για την ηγεσία. Από την πλευρά του ευρωβουλευτή λένε ότι δεν διεκδικεί την προεδρία και δεν ήταν αυτό άλλωστε το αντικείμενο της παρέμβασης του. Ο κ. Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής έκανε λόγο για παράλογη αντίδραση της ηγετικής ομάδας, που πριονίζει την ανασύσταση του χώρου, ενώ επέμενε στη διαφωνία του για τον τρόπο ανάδειξης των συνέδρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτιμώντας ότι οι πολίτες πλέον δεν ακολουθούν κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς και ότι υποεκπροσωπούνται σε επίπεδο συνέδρων μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη ομνύουν στην ενότητα της παράταξης, επιμένουν όμως και στο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων όπως έχει χαραχθεί, με στόχο “καθαρούς λογαριασμούς” στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα ενόψει του Συνεδρίου της Συμπαράταξης στις 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια η κα. Γεννηματά θα συναντηθεί με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί μετά το συνέδριο της Συμπαράταξης και συγκεκριμένα το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη στόχος είναι στο συνέδριο της Συμπαράταξης να διαμορφωθεί το “σχέδιο Ελλάδα” όπως έχει ονομάσει η κα. Γεννηματά την πολιτική πρόταση για έξοδο από κρίση. “Δε θέλουμε να αποφασίσουμε τίποτε άλλο οργανωτικού χαρακτήρα, γιατί οι πολίτες θέλουν να ακούσουν πρώτα από όλα ποια είναι η πρόταση μας”, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Προσέθεταν ότι στη συνέχεια το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, του μεγαλύτερου φορέα της Συμπαράταξης, θα καθορίσει πως θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στη Συμπαράταξη και πως θα πορευτεί μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει όσο συντομότερα.

“Όλοι πρέπει να πάρουμε καθαρές αποφάσεις και να μιλήσουμε ανοιχτά και αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα που μετέχουν στη Συμπαράταξη”, ανέφεραν επίσης οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι αυτό θα καταστήσει σαφές κατά τη σημερινή συνεδρίαση η κ.Γεννηματά, δηλαδή θα υπενθυμίσει στους εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων ότι έχει ληφθεί ήδη μία απόφαση να συμπορευτούν σε ένα πολυκομματικό φορέα σε αυτή τη φάση, μέχρι να προχωρήσει η ίδρυση του ενιαίου φορέα και με ανοιχτή την πρόσκληση μέχρι τότε σε Ποτάμι και Ώρα Αποφάσεων.

Οι ίδιες πάντα πηγές σημείωναν ότι οι αποφάσεις για τα οργανωτικά θέματα θα ληφθούν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

“Αυτό που θα καθορίσει την πορεία δεν είναι το όχημα αλλά η κατεύθυνση του οχήματος”, τόνιζαν, επιμένοντας ότι πρώτη προτεραιότητα δεν είναι το οργανωτικό σχήμα, αλλά ποια η πρόταση της Συμπαράταξης.

Η βάση του ΠΑΣΟΚ επίσης θα αποφασίσει στο συνέδριο του φθινοπώρου εάν συμφωνεί με τη γραμμή Γεννηματά για την αυτόνομη πορεία της παράταξης, καθώς για το ζήτημα αυτό υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του Κινήματος: Κάποιοι θέτουν ως προτεραιότητα να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια, κάποιοι λένε όχι σε συγκυβέρνηση είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ και κάποιοι θα ήταν θετικοί σε μία συγκυβέρνηση ακόμη και σήμερα. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως αναμένουν η βάση του ΠΑΣΟΚ να διαφωνήσει με οποιαδήποτε συμπόρευση με τη ΝΔ, τον παλιό αιώνιο αντίπαλο.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν επίσης ότι στην γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου συμμετέχουν άνθρωποι από όλες τις τάσεις, ηλικίες και πολιτικές αντιλήψεις. Συμμετέχουν ακόμη και πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν πολιτικές σχέσεις με τον κ. Ανδρουλάκη, όπως ο Νίκος Σαλαγιάννης. Η δε επισήμανση της συμμετοχής προσώπων από τη νέα γενιά, των 35άρηδων- 40άρηδων, απότελεί απάντηση στην κριτική Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείτει, όχι μόνο στα όργανα αλλά κυρίως στα ΜΜΕ και στο δημόσιο λόγο εν γένει, από στελέχη συνδεδεμένα με το παρελθόν του Κινήματος.

Ειδικότερα στη γραμματεία συμμετέχουν από το ΠΑΣΟΚ, η Τόνια Αντωνίου, ο Χαράλαμπος Βαρδίκος (της γενιάς των 35άρηδων), ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Θοδωρής Μαργαρίτης, ο Μανώλης Όθωνας, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο Νικος Σαλαγιάννης, ο Αντώνης Σαουλίδης (το 37χρονο μέλος της ΚΠΕ και πολιτευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος), ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Από το ΚΙΔΗΣΟ ο Γιώργος Ελενόπουλος (στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου) και η Πωλίνα Λάμψα.

Από την ΕΔΕΜ ο Μάκης Γιομπαζολιάς και ο Νίκος Ιωσήφ (της γενιάς των 35άρηδων)

Από τη ΔΗΜΑΡ ο Αναστάσιος Δαρσινός, η Έφη Παγκάλου και ο Δημήτης Χατζησωκράτης.

Από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία ο Νίκος Διακουλάκης και ο Μιχάλης Χάλαρης (επίσης της γενιάς των 35άρηδων – 40άρηδων).

Στη γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής συμμετέχει επίσης ο Νίκος Μπίστης.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα