Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση

Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση
Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη 7 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Σε ένα πολύ βαρύ κλίμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους να μιλούν για πρώτη φορά ανοιχτά για grexit και plan b συνεχίζεται ο νέος κύκλος της διαπραγμάτευσης. Αυτή τη φορά ο χρόνος τελειώνει οριστικά και η κυβέρνηση μοιάζει να είναι στριμωγμένη στα "σχοινιά" από τους εταίρους. Στις Βρυξέλλες παραμένει και τις επόμενες ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την διαπραγματευτική του ομάδα.

Συμφωνία μέχρι την Κυριακή ή grexit φέρεται να είναι το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων προς τον Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράστηκε από τις δηλώσεις που έκαναν κορυφαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά  η Σύνοδος ενημερώθηκε  για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος», που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

Παρά το γεγονός πως η πλευρά των δανειστών φαίνεται να θέλει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για τα μέτρα που θα πάρει όσον αφορά το μεγάλο πρόγραμμα και μετά να της δώσει το “φιλί της ζωής” προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο των επόμενων ημερών, στην Αθήνα διευκρινίζουν πως και οι δυο πλευρές επιθυμούν να υπάρξει αυτή η “προρύθμιση” των 30-40 ημερών.

Η Ελληνική κυβέρνηση, πλέον καλείται μέσα σε λίγες ώρες να τρέξει έναν πραγματικό μαραθώνιο, καθώς πρέπει να καταθέσει τα προαπαιτούμενα για το διετές πρόγραμμα μέσα στην ημέρα, όπως επίσης και το αίτημα προς τον ESM.

Μέχρι την Πέμπτη οφείλει, επίσης να έχει καταθέσει τη συνολική της πρόταση που θα συνοδεύει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη Σύνοδο Κορυφής εκφράστηκε δυσαρέσκεια για το γεγονός πως το αίτημα στον ESM δεν κατατέθηκε από χθες, αλλά και για το ότι στο Eurogroup ο νέος υπουργός Οικονομικών πήγε χωρίς νέες προτάσεις.

Για άλλη μια φορά οι ανατολικές χώρες εξέφρασαν μεγάλες ενστάσεις για τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η Αθήνα, απειλώντας σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και με δημοψήφισμα για το ελληνικό ζήτημα.

Στο πλευρό του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να στάθηκε η Κύπρος, αλλά κατά ένα ποσοστό ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι.

Αυτό που απαντούν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως φαίνεται να είναι, πλέον εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο, ενώ παραδέχονται πως υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή αυτό που τόνιζε σε σχέση με τις αιχμηρές δηλώσεις είναι πως ¨υπάρχουν ακροατήρια που πρέπει να ικανοποιηθούν. Με ψυχραιμία τα αντιμετωπίζουμε.¨

Παραδεχόταν, όμως, πως ¨δημιουργεί πρόβλημα σε εμάς, καθώς η ελληνική κοινωνία τα θεωρεί προσβλητικά.¨

Η ίδια πηγή συμπλήρωνε ότι δεν υπήρξε κανέναν κείμενο που να αφορά το grexit πάνω στο τραπέζι της Συνόδου, αλλά ούτε έγινε συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

“Υπάρχουν ακραίοι κύκλοι που θα ήθελαν κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε να μην επικρατήσουν”, επεσήμανε με νόημα.

Το χρονοδιάγραμμα

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα μεταφέρει την πρώτη εικόνα που θα έχει στους Θεσμούς, ενώ το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι το Eurogroup με όλες τις παρατηρήσεις, τις προσθήκες και τα σχόλια που θα αποφασιστούν, πως ενδεχομένως πρέπει να γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι η καταληκτική, καθώς θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το Ελληνικό ζήτημα.

Τα νέα μέτρα

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τα νέα μέτρα τα οποία θα κληθεί να πάρει η Ελληνική πλευρά όσον αφορά το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που καλείται να συντάξει μέσα στις επόμενες ώρες.

Και το έργο του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται ακόμα πιο δύσκολο από τη στιγμή που έχει προηγηθεί ένα δημοψήφισμα, το οποίο έχει δώσει εντολή να μην υπάρξουν πρωτοβουλίες υφεσιακές που παραπέμπουν σε μνημόνια.

¨Το θεμα ειναι να μην αλλαξει η κλίμακα της δημοσιονομικής παρέμβασης¨, τόνιζε κορυφαία διαπραγματευτική πηγή συμπληρώνοντας πως αν πέσουν τα πλεονάσματα κατα αναλογία το κενό που πρέπει να καλύψει κάποιος δημοσιονομικά  είναι λιγότερο.

“Σε κάθε περίπτωση το ύψος των μέτρων δεν εχει αποσαφηνιστεί και θα εξαρτηθεί απο τα πρωτογενή πλεονάσματα”, συμπλήρωνε, δημιουργώντας μια εικόνα πως τα μέτρα θα δομηθούν μέσα στις επόμενες ώρες βλέποντας και τις πιέσεις που θα ασκηθούν απο τους εταίρους.

“Είναι ξεκάθαρο, πάντως ότι το ΔΝΤ δεν θα βάλει λεφτά”, συμπλήρωνε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα στις κινήσεις της θεωρείται σίγουρο πως μέσα στις πρώτες ημέρες απο την επίτευξη της συμφωνίας θα προχωρήσει στην ψήφιση κάποιων prior actions όπου θεωρείται, πως υπαρχει κοινό έδαφος.

Κυβερνητικές πηγές έφερναν ως παράδειγμα από το κομμάτι του ασφαλιστικού τις πρόωρες συντάξεις, αλλά και το νόμο για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσοδων.

Απο το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν πως αυτό που ουσιαστικά  συζητείται είναι η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις – που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργιες -, ενώ υποστηρίζουν, πως μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο, αλλά και η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα