“Οργή” ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ για την υπόθεση της Νέας Μανωλάδας

“Οργή” ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ για την υπόθεση της Νέας Μανωλάδας
Συγκέντρωση αλλοδαπών εργατών και φορέων έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014, μετά την ετυμηγορία σε ότι αφορά στους 4 κατηγορούμενους για την επίθεση με καραμπίνες κατά μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, οι οποίοι αρνούντο να εργαστούν απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Για "ντροπή" κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, "δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη", λέει το ΠΑΣΟΚ, "προκλητική" λέει το ΚΚΕ. Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου για την επίθεση με όπλα σε αλλοδαπούς εργάτες

Η αθωωτική απόφαση για τον επιχειρηματία ο οποίος κατηγορούνταν για την επίθεση εναντίον των αλλοδαπών εργατών στην Νέα Μανωλάδα το 2013 και για έναν ακόμα επιστάτη της επιχείρησης, αλλά και οι ποινές με ανασταλτική ισχύ, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, άλλων δύο θορύβησαν πολιτικά κόμματα τα οποία αντέδρασαν με ανακοινώσεις.

“Ντροπή” αποτελεί η δικαστική απόφαση με την οποία οι κατηγορούμενοι αθωώνονται από την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, για τη Βασιλική Κατριβάνου του ΣΥΡΙΖΑ.

“H απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει” σημειώνει.

Σύμφωνα με την κ. Κατριβάνου, “η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών:

αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους”.

“Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό” αναφέρει με ανακοίνωσή του ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνει επίσης ότι “με αυτά τα δεδομένα καθίσταται επείγουσα η συζήτηση για τα πιθανά δικαιώματα εργασίας που μπορούν να έχουν οι υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαποί αλλά και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία”.

Τέλος, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου ως προκλητική.

“Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού”.

Επίσης υποστηρίζει ότι “έλληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά”.

Οργισμένα και τα συνδικάτα, καταγγέλλουν την απόφαση με ανακοινώσεις τους

Τη διαμαρτυρία της για την αθώωση του επιχειρηματία και των στενών συνεργατών του από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων από τρίτες χώρες, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι, “η συγκεκριμένη απόφαση, βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ενώ δεν δίνει το αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία μήνυμα ότι δε θα περάσουν οι εργοδοτικές πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων οι οποίες εντείνονται από την κυβερνητική αδράνεια”.

Η ΓΣΕΕ αναφέρει επίσης ότι, θα συνεχίσει “να παρακολουθεί την εξέλιξη και της συγκεκριμένης απόφασης και θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα της για να σταματήσουν επιτέλους όπου υπάρχουν φαινόμενα ανήθικης επιχειρηματικότητας”.

Για “πρόκληση προς την εργατική τάξη”, κάνει λόγο αναφερόμενο στην ίδια δικαστική απόφαση και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι “θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό όλων των εργατών ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Οι όποιες δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν την ανάγκη του οργανωμένου ταξικού αγώνα αλλά αντίθετα αποδεικνύουν περίτρανα την ανάγκη συσπείρωσης του συλλογικού αγώνα, την ανάγκη κοινού αγώνα Ελλήνων και Μεταναστών εργατών κόντρα στις αιτίες και το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση”.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση της Μανωλάδας         

Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, ήταν εγκληματική πράξη για την οποία έπρεπε και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και να μπει οριστικό τέλος στα απάνθρωπα αυτά φαινόμενα. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ έχει έγκαιρα επισημάνει για το εάν έπρεπε να υπαχθούν οι κατηγορούμενοι στον σχετικό νόμο περί ρατσιστικών επιθέσεων, για το πότε διενήργησε έλεγχο στην περιοχή η αρμόδια κοινωνική επιθεώρηση, ποια τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου και σε ποιους παράγοντες προσδιορίζεται η αποτυχία των αρμόδιων αρχών να εντοπίσουν επιχειρήσεις που λειτουργούν σε καθεστώς καταπάτησης του εργασιακού δικαίου, όπως είναι η συγκεκριμένη επιχείρηση. Τα θέματα αυτά σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα