Πάιατ αδειάζει Τουρκία: Τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες

Πάιατ αδειάζει Τουρκία: Τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ Eurokinissi

Τη νομική κρίση των ΗΠΑ επί της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ανέλυσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Η ξεκάθαρη δήλωσή του

Νέο άδειασμα των ΗΠΑ στην Τουρκία για την Συμφωνία με την Λιβύη: Τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την διεθνή πρακτική “έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος” ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε δημοσιογράφους και αποτυπώνοντας την νομική επίσημη κρίση των ΗΠΑ σε σχέση με το μνημονιο Άγκυρας- Τριπολης, μετά και την ανακοίνωση του State Department που είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία “προκλητική”. 

Ο κ.Πάιατ τόνισε ότι η θέση της Τουρκικής κυβέρνησης για τα θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά και διαμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον λέει “όχι” σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Επανέλαβε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι θάλασσα συνεργασίας και για αυτό στηρίζουν και τη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. 

Στις 3 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ.Πάιατ, αν και ακόμη τότε δεν ήταν γνωστό το κείμενο της συμφωνίας, είχε εξαρχής εκτιμήσει ότι “υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας”. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρέσβης είχε συναντηθεί την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλάισιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργου στις ΗΠΑ και της συνάντησης του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαριου, και είχε στη συνέχεια με νόημα υπογραμμίσει τη σημασία της Ελλάδας στους στρατηγικους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Εν τω μεταξύ η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη, η οποια συμφωνία… αγνοεί ως γνωστόν την ύπαρξη των ελληνικών νησιών και ορίζει σύνορα θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Όμως αυτό είναι παράνομο, όπως διαμηνύουν στην Τουρκία και οι ΗΠΑ. Την ακυρότητα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης αναμένεται να τονίσει και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. 

Πέρα από τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας πάντως και καθώς κατά το κοινόν λεγόμενον “ο φόβος φυλάει τα έρμα”, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ σήμερα ξεκινά στην κυπριακή ΑΟΖ κοινή άσκηση Κύπρου- Γαλλίας- Ιταλίας, στη Σουδα είχε καταπλεύσει αμερικανικό υποβρύχιο, το οποίο προστίθεται στην έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας. 

Αμερικανός αξιωματούχος πάντως συνομιλώντας με δημοσιογράφους δεν θέλησε να μπει σε υποθετικά σενάρια κλιμάκωσης μίας κρίσης, τονίζοντας ότι στόχος των ΗΠΑ είναι πάντα η αποκλιμάκωση της κατάστασης. Και βέβαια οι ΗΠΑ δε θέλουν εντάσεις μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ χωρών, που οπωσδήποτε δεν ισχυροποιούν τη Συμμαχία. Επίσης οι Αμερικανοί δε θέλουν να σταματήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 3+1 και να παραμείνει ζωντανό το θέμα του East Med. 

Οι ΗΠΑ έχουν πάντως και άλλο ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία: Υπενθυμίζεται ότι χθες η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για τη στρατιωτική της επίθεση στη βόρεια Συρία και την αγορά της του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις δήλωσε ότι αυτό το ψήφισμα θα φέρει μία σειρά από κινήσεις που ελπίζει ότι θα καταλήξουν στο να επιλέξει ο Ερντογάν να παραιτηθεί από τους S40. “Οσο οι S400 βρίσκονται στην Τουρκία υπό τουρκικό έλεγχο, δε θα παραδοθούν F35 στην Τουρκία” τόνισε και πρόσθεσε: “Αυτό είναι επιλογή του Ερντογάν και είναι καλά ενήμερος για τις συνέπειες”. Ο Ρις χαρακτήρισε την εισβολή του Ερντογάν στη Συρία αποσταθεροποιητική και εκτίμησε ότι αυτό το ψήφισμα “θα χαλιναγωγήσει οποιεσδήποτε μελλοντικές πράξεις που θα έθεταν σε κίδυνο τους φίλους και συμμάχους μας, τους Κούρδους της Συρίας, και κάθε πράξεις που θα διακινδύνευαν τη στρατηγική των ΗΠΑ να κινήσουν τον ΙΣΙΣ στη Συρία.” 

«Οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η στάση της στη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά των S-400 είναι μη βιώσιμη» ανέφερε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version