Παιχνίδια στο Αιγαίο με σβηστά τα φώτα

Παιχνίδια στο Αιγαίο με σβηστά τα φώτα
Νήσος Ρω Eurokinissi

Το περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω αν και δεν αξιολογείται ως μείζον συμβάν, προβληματίζει καθώς έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ενεργειών της Άγκυρας, που ως συνήθως παίζει απερίσκεπτα με τη φωτιά

Επικίδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο εξακολουθεί και παίζει η Άγκυρα με ελαφρά τη καρδία και ενδεχομένως και με στόχο την πρόκληση ενός επεισοδίου για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης στην Τουρκία.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από το περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω, καθώς καίτοι δεν παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο, πέταξε στα όρια αυτού με σβηστά τα φώτα.

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου ήταν ψύχραιμη, αλλά εμπεριείχε ένα σαφές μήνυμα- έκφραση ανησυχίας για τη στάση της Τουρκίας. ““Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αλλά υπογράμμιζαν ότι: “Ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μίας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος.”

O υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εν τω μεταξύ μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 επιβεβαίωσε το επεισόδιο με το ελικόπτερο και την απομάκρυνση του με τροχιοδεικτικές βολές από τη Ρω και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία τακτική έντασης από την Τουρκία.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι η Χουριέτ επικαλούμενη το γραρφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλδιρίμ διέψευδε το περιστατικό. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θέλει να υποβαθμίσει το γεγονός.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απέφυγε να τοποθετηθεί επισήμως για το θέμα όσο δεν υπάρχει και επίσημη ελληνική ανακοίνωση.

Επομένως υπάρχει μία σαφής διάθεση να πέσουν οι τόνοι, παρότι η Αθήνα φυσικά παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση.

Η συχνότητα των επεισοδίων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αλλά με ηρεμία, ψυχραιμία και όχι με στολές παραλλαγής και δηλώσεις“, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Όπως τόνισε, η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμίσει την αμυντική της σχέση με τις ΗΠΑ και συγχρόνως να κρατήσει ανοιχτά όσο τον δυνατόν περισσότερα κανάλια με την Τουρκία, ενώ σημείωσε πως η ΝΔ δεν προσεγγίζει το θέμα ως κόμμα αλλά ως Ελλάδα, ωστόσο πρέπει και η κυβέρνηση να βλέπει έτσι το θέμα, κάτι που δεν κάνει. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση βρίσκεται σε παρατεταμένη αμηχανία και σύγχυση. “Ο πρωθυπουργός έχει μια κατεύθυνση, ο Πάνος Καμμένος έχει άλλη, αλλά και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις” συμπλήρωσε.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 σχολίασε: “Τα όσα έγιναν σήμερα στη Ρω τα κρίνω εξαιρετικά επικίνδυνα. Θεωρώ ότι η Τουρκία τηρεί μια απαράδεκτη στάση, ξεκινώντας από την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών. Μια στάση η οποία μπορεί, ακόμη και αν στο τέλος δεν το θέλει, να οδηγήσει σε επεισόδιο από απλή, τυχαία σύμπτωση. Αυτά που κάνει η Τουρκία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και ακριβώς επειδή έχει προβεί σε πάρα πολλές διώξεις στρατιωτικών δεν ξέρουμε ποιο ιπτάμενο προσωπικό είναι έμπειρο και ποιο όχι και μπορεί να συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα οποιαδήποτε στιγμή. Αυτά δεν είναι αστεία πράγματα.”

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε: “Οι αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Η Κυβέρνηση οφείλει με σοβαρότητα και ενιαία φωνή να τις αντιμετωπίσει.”

Τι συνέβη στη Ρω

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο έμεινε αρκετή ώρα πραγματοποιώντας κύκλους στην περιοχή, με αποτέλεσμα παρόλο που είχε σβηστά φώτα να γίνει αντιληπτό από τους Έλληνες καταδρομείς που βρίσκονται στο νησί.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες και μετά από σχετική ενημέρωση, η ελληνική δύναμη που βρίσκεται στο νησί έλαβε την σχετική εντολή και έριξαν τελικά τροχιοδεικτικές βολές προκειμένου να εκδιώξουν το ελικόπτερο, αδειάζοντας τρεις γεμιστήρες. Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ήταν εξ αρχής ενήμεροι για το περιστατικό, ενώ το πρωί της Τρίτης συγκλήθηκε και σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ.

Στόχος των Ελλήνων καταδρομέων, λένε οι πληροφορίες, ήταν η αναχαίτιση και όχι η κατάρριψη του τουρκικού ελικοπτέρου, όμως μεγάλο ερώτημα παραμένουν οι επιδιώξεις των Τούρκων πίσω από την αυξανόμενη προκλητικότητα τους στο Αιγαίο. Το ενδεχόμενο μάλιστα της πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου με τρόπο τέτοιο ώστε να αποδοθεί η ευθύνη στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται. Η Άγκυρα εξάλλου στήνει το τελευταίο διάστημα εκ νέου σκηνικό έντασης σε θάλασσα, ξηρά και αέρα. Από τις αρχές του 2018 έχουν σημειωθεί συνολικά 11 επεισόδια, με πιο ανησυχητικό τη σύλληψη στον Έβρο και συνεχιζόμενη κράτηση στην Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ μάλιστα οι Τούρκοι είχαν προκαλέσει νέο επεισόδιο στα Ίμια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα