Παπανικολάου στο NEWS 247: Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα

Παπανικολάου στο NEWS 247: Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα

Αποστολή του NEWS 247 στις Βρυξέλλες. Διαβάστε την συνέντευξη του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου. Συναγερμός για τους ελληνικούς δείκτες ανεργίας. Ο ρόλος των Ελλήνων ευρωβουλευτών στις διαπραγματεύσεις για τη δόση. Το ΕΣΠΑ και η αύξηση δανείων σε μικρομεσαίους (Pics)

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Μίκα Κοντορούση

Μοιράζει την καθημερινότητά του σε Βέλγιο, Γαλλία και Ελλάδα. Ωστόσο, τις περισσότερες ώρες παραμένει σχεδόν… “κλειδωμένος” στο γραφείο του στις Βρυξέλλες, ανάμεσα σε διατάξεις, e-mail και το προσωπικό του τηλέφωνο που δεν σταματάει να χτυπάει.

Στον ελάχιστο ελεύθερο του χρόνο, το NEWS 247 συνάντησε τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Παπανικολάου στο προσωπικό του γραφείο του στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου και συζήτησε μεταξύ άλλων, για το πώς αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους Έλληνες ευρωβουλευτές, μετά την απόφαση της εκταμίευσης της δόσης – ανάσα για την ελληνική οικονομία.

“Πάντα έπρεπε να διαπραγματευτούμε με σκληρότερους όρους για να πείσουμε τους ομολόγους μας. Όμως μετά την θετική απόφαση για στήριξη της ελληνικής οικονομίας, η κατάσταση βελτιώνεται”, υπογράμμισε στο NEWS 247 o Έλληνας ευρωβουλευτής.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, διέρρεε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η εκταμίευση της δόσης, δεν θεωρήθηκε ποτέ δεδομένη… εξ’ ου και το ράβε – ξήλωνε των τελευταίων ημερών πριν την 27η Νοεμβρίου.

“Ευρωπαίοι συνάδελφοι εξακολουθούν να μας ρωτάνε πώς πάνε τα πράγματα στην Αθήνα, ποιες είναι οι αντοχές των πολιτών και εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Υπάρχει προβληματισμός, αλλά το χειριζόμαστε σωστά”, προσθέτει ο κ. Παπανικολάου. 

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις και η επόμενη ημέρα

Ο κ. Παπανικολάου χαρακτήρισε την απόφαση εκταμίευσης της δόσης ως ιστορικό βήμα, με το οποίο μπαίνει οριστικό τέλος στις συζητήσεις για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

“Μέχρι τώρα η κυβέρνηση λειτουργούσε σε ένα περιβάλλον εκτάκτων συνθηκών. Είχαμε μείνει πολύ πίσω. Αλλά τώρα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να ανακάμψουμε”, σημείωσε.

Σχολιάζοντας το περίφημο “Αυτά θα είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα” που απηύθυνε στην ΚΟ της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Παπανικολάου επιβεβαίωσε ότι “πράγματι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, ιδίως για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα”.

Στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης, είναι πλέον η αναγκαία ρευστότητα στην αγορά, με την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου, τη δανειοδότηση και παροχή εγγυήσεων όσων επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και την πραγματική ενεργοποίηση της στρόφιγγας της αγοράς.

“Ζούσαμε σε μία στάσιμη κατάσταση, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να προσελκύσουμε επενδύσεις”, σχολιάζει ο ίδιος, ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Κατάρ για την εισροή ξένων κεφαλαίων.

Όσον αφορά το ύψος των εσόδων, “αυτό θα διαφανεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, αλλά οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες”, πρόσθεσε.

Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πήρε την απόφαση δανειοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με 750 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν διαβεβαίωσε προσωπικά τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί στο 1,5 δις ευρώ μέσα στους επόμενους τριάντα μήνες.

Τα “θαμμένα” δις του ΕΣΠΑ

Στα ελληνικά ταμεία παρέμεναν μέχρι σήμερα αναξιοποίητα 10 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ.

“Με τις τελευταίες ρυθμίσεις, την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 95%, αλλά και τη διετή παράταση που έχει δοθεί στην Ελλάδα, η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μπαίνει σε ευνοϊκότερη τροχιά”.

Ζητούμενο παραμένει ακόμα, τι πόρους μπορεί να αποσπάσει η Ελλάδα για το διάστημα 2014-2020, καθώς η ένταξη νέων χωρών στην Ε.Ε., αλλά και το γεγονός ότι για κάθε χώρα εκταμιεύονται ποσά, βάσει του κατά κεφαλήν εισοδήματος, δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις.

“Δεν μπορεί όμως η Ελλάδα να απορροφά χρήματα για το 2009-2010, όταν η τότε συρρίκνωση έφτανε στο 25%. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει”.

Προτεραιότητα η νέα γενιά

Συναγερμό στους ευρωπαϊκούς κόλπους προκάλεσαν τα πρόσφατα γκρίζα στοιχεία, με την νεανική ανεργία στην Ελλάδα να αγγίζει το 56%, όταν ακόμα και η Ισπανία παρουσιάζει ανεργία στους νέους της τάξεως του 54%.

“Η θλιβερή αυτή πρωτιά μάς έδωσε την ώθηση να δουλέψουμε σκληρά, προκειμένου να βρούμε τρόπους για να αλλάξουμε την εικόνα. Δεν μπορείς να λες ότι είσαι ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε. και να παρουσιάζεις αυτούς τους δείκτες. Είναι η ώρα της συγκρότησης στρατηγικού πλαισίου δράσης”.

Ποια τα επόμενα βήματα; “Πρώτα απ’ όλα, η χρηματοδότηση των νέων επιχειρήσεων, η προσπάθεια για αύξηση της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα – σήμερα μόλις το 6% απασχολείται στην αγροτική παραγωγή -, αλλά και η άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία”, σημειώνει ο κ. Παπανικολάου.

Η Ευρώπη καταγράφει 5 εκατομμύρια ανέργους και την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. σε επίσημη ανακοίνωσή της τονίζει ότι πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις δεν καλύπτονται από Ευρωπαίους εργαζομένους, γιατί πολύ απλά δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα.

“Αυτό μας προβληματίζει. Πρέπει να συνδέσουμε τις ανάγκες αγοράς με το εκπαιδευτικό σύστημα. Πρέπει οι απόφοιτοι Λυκείου να γνωρίζουν για παράδειγμα, ότι η ζήτηση στον τομέα της Πληροφορική είναι μεγάλη και ανάλογα να συμπληρώνουν το βιογραφικό τους”.

Πρόταση άλλωστε των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι η αύξηση των κονδυλίων που κατευθύνονται στον τομέα της εκπαίδευσης, να αυξηθούν σε 19 δις ευρώ, από 7 δις που είναι σήμερα.

“Πριν ένα χρόνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε προτείνει τα 30 δις που παραμένουν αναξιοποίητα στα ταμεία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να δοθούν για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και τη δημιουργία νέων ευκαιριών”, καταλήγει ο κ. Παπανικολάου.

Περίπου 45 λεπτά μετά, ο χρόνος για περαιτέρω συζήτηση, τελείωσε. Ο κ. Παπανικολάου έπρεπε να συμμετάσχει σε συζήτηση της Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Ή κάτι ανάλογο.

Τον αποχαιρετήσαμε, με την ελπίδα της εκ νέου συνάντησης, πριν την λήξη της θητείας του τον Μάϊο του 2014, αλλά και ακόμα καλύτερα κατά την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. που ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2013.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα