Παππάς: Αν οι τεχνολογίες δεν μοιραστούν ισομερώς, θα είναι η νέα μορφή ανισοτήτων

Παππάς: Αν οι τεχνολογίες δεν μοιραστούν ισομερώς, θα είναι η νέα μορφή ανισοτήτων
Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Σαββατο 3 Μαρτίου 20018 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Η διαμόρφωση της ψηφιακής πολιτικής στην Ελλάδα, επί τάπητος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Στα έργα που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναφέρθηκε ο υπουργός Νίκος Παππάς κατά την παρουσία του το Σάββατο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι αν οι τεχνολογίες δεν μοιραστούν ισομερώς, θα είναι η νέα μορφή ανισοτήτων.

Στην ομιλία του, που άνοιξε την συζήτηση για την “Διαμόρφωση της ψηφιακής πολιτικής στην Ελλάδα”, ο κ. Παππάς επεσήμανε: “Έχουμε μια εθνική στρατηγική στην ψηφιακή πολιτική που φιλοδοξεί να απελευθερώσει παραγωγικές δυνατότητες. Δεν υπάρχει τομέας της οικονομίας που δεν μπορεί να γίνει πιο χρήσιμος από τη χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων.
Επενδύουμε στη συνδεσιμότητα αλλά πρέπει να υπάρξει και εκπαίδευση ώστε να μην βάλουμε απλώς μερικά καλώδια. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αφιερώσουμε κάθε ευρωπαϊκό πόρο είναι να αναπτύξουμε συνδεσιμότητες που θα παραμείνουν και στο μέλλον και δεν θα χρειάζεται να ξηλωθούν”.

Και πρόσθεσε: “Δίνουμε προτεραιότητα σε εμβληματικά έργα: Το ένα έργο είναι η ευφυής γεωργία που αφορά 6.500 σταθμούς μέτρησης εδαφικών και ατμοσφαιρικών παραμέτρων. Έτσι οι αγρότες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συμβουλές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στην πιλοτική του εφαρμογή έχει εξοικονόμηση δαπανών 30-45%.Ένα άλλο έργο είναι το ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το e-ΓΕΜΗ. Θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Προκήρυξη μέχρι 15 Μαρτίου.Ακόμη, η Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων. Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είμαστε πλήρως ψηφιοποιημένοι. Προσωπικά υπογράφω από οπουδήποτε στη γη . 600 υπάλληλοι του υπουργείου έχουν τη δική τους ηλεκτρονική υπογραφή. ΤΟ μεγάλο στοίχημα είναι να μπει όλο το δημόσιο σε αυτό.

Περιλαμβάνει 150.000 ψηφιακές υπογραφές σε δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2018. Εκτιμούμε ότι θα εξοικονομούνται 380 εκ. ευρώ τον χρόνο. Η προκήρυξη θα γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου.Άλλο έργο είναι το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Η ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και θα προκηρυχθεί ως το τέλος Μαρτίου. Η ενιαία ψηφιακή πύλη που θα μας βοηθήσει όλους μας.

Το σύστημα υποβοήθησης Διαιτησίας (VAR). Ενισχύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες και την καινοτομία. Μειώνουμε το ψηφιακό χάσμα, δημιουργούμε πρότυπα ψηφιακά κέντρα σε 13 Περιφερειακά Κέντρα της χώρας”. Καταλήγοντας, τόνισε ότι “Αν οι τεχνολογίες δεν μοιραστούν ισομερώς θα είναι η νέα μορφή ανισοτήτων και θα το συζητάμε στο μέλλον”.

Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Σαββατο 3 Μαρτίου 20018 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

 

“Υπουργέ δεν χρειαζόμαστε μόνο γρήγορο ίντερνετ, χρειαζόμαστε ενιαίους κανόνες φορολογίας για όλους. Να εμπίπτουν σε αυτές και οι μεγάλες πλατφόρμες τύπου Netflixκαι Google” επεσήμανε ο CEO της 2 4MEDIA Holdings Σταύρος Δρακουλαράκος, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση. Όπως είπε ο κ. Δρακουλαράκος, 

“Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική”, εξηγώντας ωστόσο πως η καινοτομία δεν αποτελεί απαραίτητα και στρατηγική. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε εταιρία οφείλει να διερωτηθεί “που θέλει να πάει”, αλλά και να παρουσιάζει προσαρμοστικότητα.

Ο Menny Barzilay, CEO, Forty Two, CTO, Cyber Research Center του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, επεσήμανε, από την πλευρά του: “Η ανθρωπότητα είναι στο μέσο μιας διαδρομής. Στο Ισραήλ υπάρχει ένα ισχυρό οικοσύστημα και οι πολίτες κινούνται γρήγορα. Και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό. Υπάρχουν λαμπρά μυαλά, δημιουργικοί άνθρωποι αλλά χρειάζεται και ένας τρόπος σκέψης που να λέει ότι η αλλαγή είναι κάτι θετικό. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους”.

Ο Μιχαήλ Μπλέτσας, επικεφαλής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο MIT των ΗΠΑ, τόνισε: “Στο μυαλό είμαστε ψηφιακοί, μας αρέσει σαν λαός, αλλά έχουμε μια χώρα αναλογική. Σκεφτόμουν τις βασικές αιτίες και μάλλον είναι δύο. Η μια είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Βλέποντας τα σχέδια της κυβέρνησης σε ένα χρόνο θα έχουμε φτάσει την Εσθονία στο επίπεδο διακυβέρνησης. Δεν έχω δει πουθενά ηλεκτρονική γεωργία και κείμενα αλλά χαίρομαι αν γίνουν εδώ. Έχοντας παρακολουθήσει τα υπόλοιπα έργα, αναρωτιόμουν γιατί δεν έχουμε προχωρήσει γρήγορα. Το δεύτερο ήταν οι εσωκομματικές εκλογές πρόσφατα που δεν μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικά ενώ όλα ήταν έτοιμα. Στην Ελλάδα όλοι θέλουν να είναι σίγουροι πως όλα είναι τέλεια. Το τέλειο ως εχθρός του καλού. Όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΜΜΜ που παντού έχει εφαρμοστεί πανεύκολα. Εδώ όμως η κάρτα απεριορίστων διαδρομών έπρεπε να ήταν ισχυρά ταυτοποιημένη σαν ταυτότητα”.

Ο Αντώνης Μπαρούνας, Vice President & GM, Europe & Global Telco Accounts, Lenovo Mobile Business Group, δήλωσε: “Το ανθρώπινο δυναμικό στην πληροφορική ήταν το μόνο που είχε άνθηση εν μέσω κρίσης. Το θέμα είναι να κάνουμε πάνω από 10.000 αποφοίτους στον χώρο της πληροφορικής. Όποια χώρα το κάνει οι εταιρείες πληροφορικής επενδύουν εκεί και τη βάζουν στον ψηφιακό χάρτη. Στη συνέχεια πρέπει να έχουμε αξιοποίηση της έρευνας. Ποσοτικά σε ερευνητές και εργαστήρια είμαστε από τις μεγάλες χώρες. Και ποιοτικά. Το πρόβλημα είναι πως η έρευνα είναι για την έρευνα. Έχουμε 5 μόνο ευρωπαϊκές πατέντες όταν η Φινλανδία με πολύ χαμηλότερα νούμερα έχει 50 φορές περισσότερες”.

Ο Βύρωνας Νικολαϊδης, Chairman & CEO, PeopleCert; President of European IT Professionals (CEPIS), υπογράμμισε: “Οι θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή εκπαίδευση πληροφορικής στην Ευρώπη είναι 14 εκατομμύρια. Οι άνθρωποι που μπορούν να ανταποκριθούν είναι 13,5 εκατομμύρια. Ψάχνουν και δεν βρίσκουν. Στην Αμερική το κενό είναι 2 εκατομμύρια. Πώς μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον της χώρας μας και τα παιδιά μας να έχουν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Είμαστε σε μια μικρή χώρα. Είναι πραγματική ευκαιρία για πρώτη φορά να δώσει κανείς το βάρος σε αυτόν τον τομέα. Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά. Σωστές επιλογές και σωστά μυαλά χρειάζονται”.

Ο Μάρκος Βερέμης, Executive Chairman, Upstream Systems, τόνισε: “Οι εταιρείες χρειάζονται καλούς αποφοίτους και καλά πανεπιστήμια. Είναι προφανή αυτά. Θα σας πω για το παράδειγμα της Εσθονίας. Το 1991 είχε μόλις βγει από τη Σοβιετική Ένωση, φτωχή. Υπό την προεδρία του Μαρκ Λαμπ έψαξε να βρει το μέλλον αυτής της χώρας, που πρέπει να βρίσκεται και ποιο πρέπει να είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τόλμησε να μην διεκδικήσει την εξουσία και την εκτέλεση του προγράμματος που είχε, καθώς κατάλαβε ότι θα χρειαστεί 30 χρόνια. Άφησε τους ειδικούς και φτιάχτηκε ένα πρότζεκτ που τρέχει ακόμα ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και πολιτικές ατζέντες. Το πρώτο που έκαναν το 1998 ήταν να δώσουν σε κάθε παιδί σε κάθε σχολείο ένα κομπιούτερ και να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Αν μπορείτε κάτι να κάνετε κ. υπουργέ είναι να δείτε το πρόβλημα στη ρίζα του.  Να εισαχθεί γνώση πληροφορικής και προγραμματισμού στα σχολεία. Μια διδασκαλία κλασσικών μαθημάτων όπως τα μαθηματικά αλλά διδασκόμενα ανάποδα”.

Η Μαρία Λαζαρίμου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στην Ελληνική Παραγωγή, επεσήμανε: “Πρέπει να ακολουθήσουμε το ρεύμα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε τέτοια παραδείγματα εταιρειών που τα έχουν καταφέρει. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι στα μέτρα μας. Μας λείπει η νοοτροπία και η κουλτούρα”.

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, Business Consultant, δήλωσε: “Παραφράζοντας τον υπουργό, σχεδιάζουμε σήμερα το χθες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για το πόσο μακριά είμαστε από την ψηφιακή εποχή. Δείτε το καινούριο δίπλωμα οδήγησης. Έχει παραχθεί ψηφιακά. Εγώ  λόγω ηλικίας είμαι υποχρεωμένος να το ανανεώνω κάθε τρια χρόνια. Πας στον φωτογράφο, στη βγάζει ψηφιακά, την τυπώνει και την κάνει ψηφιακή. Πάει στην αστυνομία, ξανασκανάρεται και γίνεται ψηφιακή. Στην αίτηση πρέπει να ξαναγράψω το όνομά μου που δεν μεταβάλλεται κάθε τρία χρόνια σίγουρα. Όλα αυτά πρέπει κάποιος να τα καταχωρήσει για να τυπωθούν. Γιατί; Εδώ επεμβαίνει η αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Τα στοιχεία τα καταστρέφει κάθε έξι μήνες. Επίσης πρέπει να βάλω υπογραφή που ούτε εκείνη αλλάζει. Και αυτή σκανάρεται για να ανανεώσω δίπλωμα. Για να το ανανεώσω πρέπει να πάρω ψηφιακό παράβολο το οποίο πρέπει να το τυπώσεις και να το υποβάλεις. Και να πληρώσεις ψηφιακά. Μιλάμε για ατελείωτες ανθρωποώρες. Στην Εσθονία πας στον γιατρό, σε εξετάζουν, πληρώνεις με την κάρτα σου, ο γιατρός ψηφιακά δίνει έγκριση, ο φωτογράφος στέλνει τις φωτογραφίες και το δίπλωμα τυπώνεται”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα