Παππάς: Εντός του 2017 ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Παππάς: Εντός του 2017 ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες
ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου» του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Κατηγόρησε τους εκδότες-καναλάρχες ότι είχαν συνηθίσει σε «τσάμπα-άδειες και τσάμπα εισφορές» στα ασφαλιστικά ταμεία και χαρακτήρισε «ντροπή για τη χώρα» το τηλεοπτικό καθεστώς χωρίς νόμιμες άδειες.

Εντός του έτους θα διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας του η οποία ανοίγει το δρόμο για την προκήρυξη των επτά τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Σε πάρα πολύ λίγες ημέρες θα γίνει η προκήρυξη και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ο διαγωνισμός

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση. Σε πάρα πολύ λίγες ημέρες θα γίνει η προκήρυξη και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ο διαγωνισμός. Δεν νομίζω ότι θα μπει το επόμενο έτος» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παππάς και ξεκαθάρισε ότι η διενέργεια του διαγωνισμού «θα βγάλει επιτέλους αυτή την ντροπή από το τηλεοπτικό τοπίο και συνολικά από το θεσμικό πλαίσιο της χώρας».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εξαπέλυσε, όμως, και οξύτατη επίθεση σε μερίδα των εκδοτών με αφορμή την κοινή ανακοίνωσή τους κατά της καταβολής εισφορών για το ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ). Συγκεκριμένα τους κατηγόρησε ότι «αντιδρούν και εκβιάζουν χρησιμοποιώντας ως ασπίδα όπως νομίζουν» τους εργαζομένους. «Είχαν συνηθίσει οι εκδότες στο τσάμπα: “τσάμπα άδειες-τσάμπα εισφορές”» κατήγγειλε ο κ. Παππάς και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν σαφή θέση για τη στάση των εκδοτών. «Δεν μπορεί να κλείνουμε το μάτι σε τέτοιες πρακτικές. Η σιωπή δεν είναι χρυσός» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να προκύψουν «ορφανές» άδειες από το διαγωνισμό

Ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής τόνισε ότι υπάρχει πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να μην απονεμηθεί κάποια από τις επτά άδειες στο διαγωνισμό. Όμως διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που περισσέψει κάποια τηλεοπτική άδεια τότε θα επαναπροκηρυχθεί από το ΕΣΡ σε περίπτωση που εκδηλωθεί αργότερα ενδιαφέρον. 

Επίσης, υπογράμμισε τη διάταξη της τροπολογίας η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθεί καμία θεματική άδεια ενημερωτικού περιεχομένου. «Όποιος θέλει να εκπέμπει ειδησεογραφικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία και να μην ελπίζει σε άλλη για να πάρει θεματική άδεια ειδήσεων» διεμήνυσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Σημείωσε, μάλιστα, ότι με την ρύθμιση αυτή αυξάνεται και η αξία της κάθε άδειας γενικού περιεχομένου.

Ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε επίσης ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των καναλιών προβλέπει πάρα πολύ ενδελεχή έλεγχο ο οποίος θωρακίζεται περαιτέρω με την τροπολογία. Χαιρέτισε δε την τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά που τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας, και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να επιδείξουν ανάλογο πνεύμα συναίνεσης.

Λοβέρδος: Αδυνατούμε να εκφέρουμε γνώμη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρεάς Λοβέρδος, άσκησε σκληρή προσωπική κριτική στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής αλλά δεν ξεκαθάρισε εάν το κόμμα του σκοπεύει να υπερψηφίσει ή όχι την τροπολογία. Ειδικότερα, καταλόγισε «πολιτική αναξιοπρέπεια» στον κ. Παππά και τόνισε ότι δεν του έχει «καμία εμπιστοσύνη». «Αδυνατούμε να εκφέρουμε γνώμη» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του και προεξόφλησε ότι θα έρθουν στη Βουλή και άλλες διατάξεις πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα