Πυρά Παππά κατά ΣτΕ

Πυρά Παππά κατά ΣτΕ
Nikos Pappas at Parliament Committee that investigates the broadcastoing licences of the tv channels, on Oct. 7, 2016 / , 7 , 2016 SOOC

Κριτική στην αντιπολίτευση, αλλά και το ΣτΕ άσκησε ο υπουργός Επικρατείας, που όμως τόνισε ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές. "Δεν τους αφορά το θέμα της παραίτησής μου" τόνισε προς την αντιπολίτευση (vid)

Στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο υπουργός υπερασπίστηκε του νόμου που μοιάζει πλέον να αποσύρεται και κατηγόρησε τη ΝΔ, τονίζοντας πως στέλνει μηνύματα εγγύησης και συνέχισης της αεροπειρατείας. Ο κ. Παππάς εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην επιστρέψει το παλιό καθεστώς στο τηλεοπτικό τοπίο αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για προσωρινή άδεια.

“Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση αυτή έφερε έναν καθαρό, κρυστάλλινο νόμο που άντεξε τις επιθέσεις” σημείωσε ο κ. Παππάς και τόνισε: “Αν γυρνάγαμε το χρόνο πίσω, έτσι έπρεπε να τα κάνουμε τα πράγματα είπε ο υπουργός που εκτίμησε πως η κυβέρνηση έπραξε όλα όσα έπρεπε για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ τόνισε πως η απόφαση του ΣτΕ δεν θα τους σταματήσει”.

Δεν ήταν απόφαση υπουργού ο αριθμός τέσσερα. Και στο νόμο Βενιζέλου και στο νόμο Ρέππα και στο νόμο Ρουσόπουλου, η απόφαση για τον αριθμό των αδειών ήταν απόφαση υπουργού

Αναφορικά με τις επικρίσεις για τις πρωτοβουλίες του στο θέμα και ειδικά για τον αριθμό των αδειών είπε: “Δεν ήταν απόφαση υπουργού ο αριθμός τέσσερα. Και στο νόμο Βενιζέλου και στο νόμο Ρέππα και στο νόμο Ρουσόπουλου, η απόφαση για τον αριθμό των αδειών ήταν απόφαση υπουργού. Στους προηγούμενους νόμους το ζήτημα του αριθμού αδειών ήταν υπουργική απόφαση” ανέφερε.

Τι απαντά στις φωνές που του ζητούν να παραιτηθεί

Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για εκείνους που του ζητούν να παραιτηθεί ανέφερε: “Στην υπουργική θέση βρίσκομαι διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και απολαμβάνω της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού” και πρόσθεσε πως “αυτό (η παραίτηση ή όχι) είναι κάτι που δεν τους αφορά”. Και εγώ και οι άλλοι υπουργοί στον τομέα μας δεν ακολουθούμε μια προσωπική πολιτική την οποία χαράζουμε. Είναι η συνολικά διαμορφωμένη κυβερνητική πολιτική την οποία καλούμαστε να υπηρετήσουμε από οποιοδήποτε πόστο.

Στην υπουργική θέση βρίσκομαι διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και απολαμβάνω της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού

“Η ΝΔ δήλωσε πριν το αποτέλεσμα ότι είτε βγει συνταγματικός ο νόμος, είτε όχι εκείνη θα τον αλλάξουν. Τι μήνυμα στέλνει δηλαδή η ΝΔ. Μήνυμα εγγύησης και συνέχισης της αεροπειρατείας” είπε για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε πως το κόμμα της ΝΔ έχει να απολογηθεί για απραξία 27 ετών.

Το να επιλέξουμε εμείς το ποιος θα πάρει άδεια ήταν αδύνατο. Εμείς βάλαμε τα αυστηρά κριτήρια και την καταπληκτική για το δημόσιο διαδικασία της δημοπράτησης

“Το να επιλέξουμε εμείς το ποιος θα πάρει άδεια ήταν αδύνατο. Εμείς βάλαμε τα αυστηρά κριτήρια και την καταπληκτική για το δημόσιο διαδικασία της δημοπράτησης” σχολίασε και ανέφερε τη διαφορά που κατά τη γνώμη του έφερνε ο νόμος και το νέο καθεστώς που εκείνος όριζε: “Αυτοί που είναι ιδιοκτήτες καναλιών στο προηγούμενο καθεστώς, ξέρανε ότι είναι τέτοιοι διότι πάτησαν την Πολιτεία στο σβέρκο. Αυτοί που θα έπαιρναν άδεια, θα ήταν επειδή η Πολιτεία επέβαλε τους κανόνες και θα γνώριζαν πάρα πολύ καλά ότι έτσι όπως την έλαβαν, έτσι θα μπορούσαν και να την απολέσουν”.

Και οι κρίνοντες κρίνονται

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, αν και σημείωσε σε κάθε τόνο πως είναι σεβαστή, “οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος των τηλεοπτικών πιέσεων”. Ο υπουργός έκανε αναφορά στα χρήματα που έλαβε η κυβέρνηση από τη διαδικασία, τα οποία και πρέπει να επιστραφούν τονίζοντας. “Το ΣτΕ βέβαια δεν κάνει κοινωνική πολιτική και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές. Όμως και οι κρίνοντες κρίνονται”.

Η απόφαση του ΣτΕ γέννησε μια αδικία, γέννησε όμως και ένα νομικό κενό, διότι το ίδιο έχει περιγράψει αυτό το καθεστώς που υπάρχει ως αντισυνταγματικό

Όπως είπε “η απόφαση του ΣτΕ γέννησε μια αδικία, γέννησε όμως και ένα νομικό κενό, διότι το ίδιο έχει περιγράψει αυτό το καθεστώς που υπάρχει ως αντισυνταγματικό. Αυτή είναι μια δομική αντίφαση του δικαστηρίου που πρέπει εμείς με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία να αντισταθμίσουμε”.

Το ΕΣΡ θα αποφασίσει για τις άδειες

Ο Νίκος Παππάς κατέστησε σαφές πως εφόσον το ΣτΕ κρίνει πως η μεταβίβαση της δικαιοδοσίας για την αδειοδότηση στον υπουργό και τη γγ ενημέρωσης θεωρήθηκε αντισυνταγματική, θα είναι το ΕΣΡ που θα θέσει το πλαίσιο. Όπως είπε όμως, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. “Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε νομικά σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των αδειών. Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι νομίζουν ότι το κλειστό κλαμπ των καναλαρχών θα συνεχιστεί” σημείωσε και εξήγησε παράλληλα πως με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, όποιος πληροί τα κριτήρια, είτε ανήκει στους ήδη υπάρχοντες σταθμούς, είτε όχι θα μπορεί να πάρει προσωρινή άδεια.

“Είναι υπόλογοι όσοι υπονόμευσαν αυτή τη διαδικασία και έδωσαν τα ρέστα τους επικοινωνιακά και παρασκηνιακά” ανέφερε τέλος ο κ. Παππάς και ευχήθηκε “να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία, να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ και να μπορέσει το δημόσιο να πάρει τόσα χρήματα όσα μπορέσαμε να πάρουμε εμείς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα