Παππάς: Πυλώνας για όλη τη χώρα η ανάπτυξη των νησιών

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς από το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο που διεξάγεται στη Λέσβο
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς από το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο που διεξάγεται στη Λέσβο © 2018 -

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μιλώντας στη Μυτιλήνη τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες στις νησιωτικές περιοχές

«Η ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης όλης της Ελλάδας. Και υπάρχουν δυνατότητες μιας τέτοιας ιδιαίτερης ανάπτυξης, αν γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι είσοδος της Ευρώπης και το Αιγαίο είναι η είσοδος της Ελλάδας», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας σήμερα στη Μυτιλήνη, σε συνέδριο με θέμα «ψηφιακή πολιτική, υποδομές και μεταφορικό ισοδύναμο».

«Η Ελλάδα καθίσταται κόμβος ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και εμπορίου και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μπορούν να κάνουν τη διαφορά ως πυλώνας ανάπτυξης συνολικά για την Ελλάδα», είπε ο Ν. Παππάς και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες στις νησιωτικές περιοχές, όπου υφίστανται γνωστές αντικειμενικές δυσκολίες, ώστε να βελτιωθεί η ζωή των νησιωτών μας».

«Με το έργο Rural Broadband, για το οποίο βραβευτήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναπτύξαμε δίκτυα ίντερνετ σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας,. Το έργο είναι εμπορικά διαθέσιμο στη Λέσβο και τη Χίο».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε ακόμη ότι: «Η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα δεν επιτρέπει σε 500 χιλιάδες κάτοικους σε όλη τη χώρα, να δουν τηλεόραση. Πρόκειται για μια εγκληματική αμέλεια της προηγούμενης Κυβέρνησης». «Μέσα από δράση που ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν, πολλά νοικοκυριά του Βορείου Αιγαίου έχουν και πάλι πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Τις επόμενες μέρες καταθέτουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεοπτική κάλυψη όλων των “λευκών περιοχών” της χώρας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός “Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη Ναυτιλία”, που όπως επισήμανε, «θα διευκολύνει την καθημερινότητα όσων ασχολούνται με τον κλάδο».

«Δημιουργήσαμε ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα. Για το σκοπό αυτό έχουμε δεσμεύσει 75 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες μέρες θα προωθηθούν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Η χώρα μας, καθώς βγαίνει από την κρίση, έχει ανάγκη να βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό και η ανάπτυξη του κλάδου των οπτικοακουστικών παραγωγών θα μας δώσει αυτή τη δυνατότητα», τόνισε.

Απ' την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες από το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και την οικονομική κρίση. Τόνισε τη σημασία από την αύξηση του νησιωτικού συναλλάγματος το 2017 κατά 17%, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια.

Τέλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφέρθηκε στην προοπτική της εφαρμογής -το αμέσως επόμενο διάστημα- του νησιωτικού ισοδυνάμου για τους κατοίκους των νησιών και τις επιχειρήσεις τους.

SHARE: