Παραδοχή Σταϊκούρα: Λιτότητα χωρίς περιθώρια αλλαγής

Παραδοχή Σταϊκούρα: Λιτότητα χωρίς περιθώρια αλλαγής
ΑΘΗΝΑ-Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για την περιστολή δημοσίων δαπανών,ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας (EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Για χαμένες θυσίες του ελληνικού λαού και για αδυναμία αλλαγής συνταγής μίλησε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Τι δήλωσε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

“Περιθώρια άμεσης αλλαγής της συνταγής δημοσιονομικής πολιτικής, που εφαρμόζεται από την αρχή του προγράμματος στήριξης, είναι σχεδόν ανύπαρκτα», ανέφερε κατά την διάρκεια συζήτησης του προσχεδίου Προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Από την ώρα που η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και δεδομένων των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, ο χώρος σχεδιασμού πολιτικών είναι αυστηρά περιορισμένος και εξαρτημένος από το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους και δανειστές μας”, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Περιγράφοντας τις απώλειες των Ελλήνων πολιτών την τελευταία διετία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για “Ηράκλεια προσπάθεια με θυσίες 49 δισ. που δεν οδήγησαν σε αντάξιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα”.

Τόνισε ότι η οικονομία αντίθετα, ακολούθησε πτωτική πορεία και η συνολική ύφεση ξεπέρασε το 22% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία φτάνει το 25%”.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται η Ελλάδα, να λύσει τα προβλήματά της.

“Στην Ισπανία, το προσχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει εκεί 40 δισ. περικοπές, κυρίως από κοινωνικές δαπάνες – ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη περικόψει 27 δισ. απ’ τον Προϋπολογισμό του 2012. Στη Γαλλία βλέπουμε 37 δισ. ευρώ μέτρα από αύξηση φόρων και περικοπή δαπανών. Στην Πορτογαλία έχουμε αύξηση της μέσης φορολογίας στο εισόδημα των πολιτών, ειδική έκτακτη εισφορά, φορολόγηση ακίνητης περιουσίας κ.ά.. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνει η Ιταλία, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε Σλοβενία και Κύπρο. Διαπιστώνουμε ότι πολλά κράτη της ευρωζώνης καλούνται να μειώσουν δραστικά το βιοτικό τους επίπεδο σε έκταση που δεν είχε γίνει στο παρελθόν”, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ενδείξεις για βελτίωση της κατάστασης

“Με βάση την πραγματικότητα αυτή, η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης καλείται να βγάλει τη χώρα απ’ το τέλμα, εντός του ευρώ, με άμεση επιδίωξη την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος απ’ την επόμενη χρονιά, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέτοιες ενδείξεις υπάρχουν ήδη, παρά την πρωτοφανή ύφεση: Σχετικά, ο κος Σταϊκούρας επικαλέστηκε την πτώση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το 2012 στο 6,6% του ΑΕΠ (έναντι 9% το 2011), την βελτίωση του πρωτογενούς ελλείμματος (1,4% από 2,1%) την μείωση των συνολικών δαπανών του Προϋπολογισμού κατά 4,8 δις που αντισταθμίζει την υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 2 δις ευρώ (στοιχεία πρώτου οκταμήνου του 2012), την αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,9%, την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2013.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα