Παραδόθηκε στα κόμματα το τελικό σχέδιο πορίσματος για τα θαλασσοδάνεια

Παραδόθηκε στα κόμματα το τελικό σχέδιο πορίσματος για τα θαλασσοδάνεια
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Παλινωδίες της Εξεταστικής με αναφορά στον Γιάννη Στουρνάρα που τελικά κρίθηκε «μη επαρκώς τεκμηριωμένη». Δεν προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Τι θα λέει στη δική της πρόταση η ΝΔ.

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης παρέδωσε πριν από λίγο η ΣΥΡΙΖΑ το τελικό σχέδιο πορίσματος της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια που χορηγήθηκαν στα κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Διαβάστε εδώ το πλήρες και τελικό κείμενο του σχεδίου πορίσματος:

Το προσχέδιο της πλειοψηφίας επιρρίπτει βαριές ευθύνες σε τραπεζικά στελέχη και στην ιδιοκτησία των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο χορηγούσαν και λάμβαναν δάνεια την περίοδο της κρίσης. Ωστόσο, από τη διερεύνηση δεν προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί αίτημα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

«Δεν υπάρχει πρόθεση για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής» παραδέχτηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. Σημείωσε, όμως, ότι υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις χρηματοδότησης Μέσων Ενημέρωσης με θαλασσοδάνεια ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες δίχως επαρκείς εξασφαλίσεις.

Αίσθηση προκάλεσαν εντωμεταξύ παλινωδίες της πλειοψηφίας σχετικά με το ζήτημα ενδεχόμενων ευθυνών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για την αποδοχή τροπολογίας με την οποία διαγράφηκαν βεβαιωμένα πρόστιμα, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά. Ειδικότερα, το μεσημέρι διέρρευσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα αρχικό κείμενο του πορίσματος που ανέφερε ότι «χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης» η περίπτωση του κ. Στουρνάρα σχετικά με το αν στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα της «κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Λίγη ώρα αργότερα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών και απάλειψε την επίμαχη αναφορά στον κ. Στουρνάρα από το τελικό κείμενο που παραδόθηκε στα κόμματα λέγοντας ότι τελικά δεν τεκμηριώθηκαν ευθύνες του κ. Στουρνάρα. «Διέρρευσε ένα σχέδιο πορίσματος το οποίο δεν αποτυπώνει το πνεύμα της εισήγησής μας» είπε κ. Λάππας αιτιολογώντας την αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής επιβεβαίωσε ότι η αναφορά στον κ. Στουρνάρα υπήρχε στο αρχικό προσχέδιο πορίσματος αλλά την απέδωσε στο γεγονός ότι το κείμενο το επεξεργάστηκαν «πολλοί σύντροφοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ».

Δήλωση Μπαλωμενάκη

“Το προσχέδιο πορίσματος, το οποίο η πλειοψηφία παρέδωσε σήμερα στους Εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων αποτελεί ένα κείμενο που προσπαθεί να αποτυπώσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο  μία πληθώρα από παραβιάσεις και αδικήματα σε σχέση με το αντικείμενο της εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα” σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της εξεταστικής Επιτροπής για τη  δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ κ. Αντ. Μπαλωμενάκης και συμπληρώνει: “Αυτό που έγινε κατανοητό σε όλους τους πολίτες κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εξεταστικής Επιτροπής είναι:

1. Σε αρκετές περιπτώσεις δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ, ιδίως μετά την έναρξη της κρίσης:

Παρακάμφθηκαν οι παγιωμένες και αναγκαίες εξασφαλίσεις των Τραπεζών και χαρίζονταν εγγυήσεις σε μη συνεπείς δανειολήπτες.

Παρακάμφθηκε η ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της ροής των προϊόντων του δανείου.

Γίνονταν δεκτές ως αληθείς δηλώσεις, καταφανώς ψευδείς, όπως ότι συγκεκριμένες κρατικές επιχορηγήσεις κομμάτων έχουν εκχωρηθεί σε άλλες Τράπεζες.

2.  Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής που έλαβε συστηματικό χαρακτήρα ήταν να ευνοούνται σκανδαλωδώς και απροκάλυπτα:

-Πρώτον η  ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης. Στο πόρισμα εντοπίζονται σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας του δανεισμού εκ μέρους των κομμάτων αυτών με διπλές και τριπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών χορηγήσεων, τις οποίες μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα, προσδιόριζαν στο ίδιο ύψος με την περίοδο  πριν την κρίση και ενώ -και αυτό είναι το απολύτως επιλήψιμο- ήδη είχε αρχίσει η εκλογική κατάρρευσή τους.

-Δεύτερον, τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, που επωφελούνταν σκανδαλωδώς με δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις,  τα οποία δίνονταν για την εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων που ανήκαν ήδη στη δανειοδοτούμενη επιχείρηση ή/και στους ίδιους μετόχους (φαινόμενο «μπάμπουσκα») ή  δίνονταν για αναχρηματοδότηση τόκων, πράγμα που απαγορεύεται.

Όσον αφορά το πόρισμα, πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σύνθετο κείμενο που ασφαλώς δεν επιδέχεται ούτε απλουστεύσεων ούτε πρόχειρης ανάγνωσης. Χρειάζεται εκ μέρους όλων ψύχραιμη ανάγνωσή του, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα”.

Μ. Βορίδης: Άνθρακες ο Θησαυρός της εξεταστικής

Την αδυναμία της πλειοψηφίας να διακριβώσει ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, λέγοντας: «άνθρακες ο θησαυρός».

Οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις την Πέμπτη, με τη Νέα Δημοκρατία κατά πληροφορίες να ζητά να συμπεριληφθούν στο πόρισμα αναφορές στη δανειοδότηση της Αυγής, κάτι που προφανώς δε θα γίνει δεκτό από την πλειοψηφία.

Το σχέδιο πορίσματος της πλειοψηφίας θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Εξεταστική Επιτροπή σε μια προσπάθεια να κατατεθεί κοινό κείμενο από όλα τα κόμματα που μετέχουν σε αυτήν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα