Παράλληλο πρόγραμμα σε δόσεις και υπουργικό με γαλοπούλα

Παράλληλο πρόγραμμα σε δόσεις και υπουργικό με γαλοπούλα

Τροπολογίες από αύριο και πιθανότητα συνεδρίαση του συμβουλίου της κυβέρνησης την Τετάρτη, με το βλέμμα στο ασφαλιστικό που το Μαξίμου ευελπιστεί να έχει περάσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Αγίου Βαλεντίνου

Από τα Χριστούγεννα μέχρι του Αγίου Βαλεντίνου, η κυβέρνηση θα περάσει ημέρες όχι γιορτινές αλλά προετοιμασίας με το βλέμμα στη μάχη του ασφαλιστικού και τον κάβο της αξιολόγησης.

Σε δόσεις θα αρχίσει να έρχεται από αύριο μέρος του παράλληλου προγράμματος στη Βουλή υπό τη μορφή τροπολογιών για ζητήματα όπως το ΕΣΠΑ, των οποίων οι προθεσμίες λήγουν στο τέλος του έτους, προκειμένου να μη χαθεί η δυνατότητα διευθέτησης.

Αυτό καθεαυτό το παράλληλο πρόγραμμα, που απεσύρθη κατόπιν της απειλής των δανειστών για μη καταβολή της δόσης (ή κατά την επίσημη εκδοχή κυβερνητικών πηγών λόγω των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το κατεπείγον) θα επανέλθει μετά τα Φώτα, δηλαδή μετά τις 7 Ιανουαρίου στη Βουλή.

Ο χειρισμός που έγινε στο παράλληλο πρόγραμμα από την κυβέρνηση και οι καθυστερήσεις ακόμα και στην κοστολόγηση του ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες στη σύσκεψη που είχαν νωρίτερα στη Βουλή διαπιστώνοντας, πως με λανθασμένες κινήσεις η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να μιλήσει για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Κυβερνητικές πηγές έθεταν όμως ερωτήματα και για το ρόλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ως προς το τελευταίο.

Το υπουργικό συμβούλιο πιθανόν να συνεδριάσει την Τετάρτη, με κύριο θέμα την προετοιμασία για τα δύσκολα που έρχονται μετά τις εορτές.

Το ασφαλιστικό παραμένει φυσικά το υπ αριθμόν ένα θέμα προβληματισμού για την κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έχει υιοθετήσει την πιο αυστηρή γραμμή υπέρ περικοπών, πίσω από την οποία συστοιχίζονται και οι “σκληροί” του Βερολίνου.

Στόχος του Μαξίμου είναι εκτός από το παράλληλο να περάσει το ασφαλιστικό το αργότερο μέχρι 15 Ιανουαρίου και αμέσως μετά τις εκκρεμότητες με τα κόκκινα δάνεια, ώστε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σημειωτέον πάντως ότι η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύσαν σήμερα οι Financial Timkes δεν ήταν πρόσφατη, αλλά είχε δοθεί κατά την επίσκεψη του στο Παρίσι, συνεπώς δεν ήταν επιλογή της Αθήνας σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ανοίξει νέο πόλεμο με το Ταμείο, το οποίο το Μάρτιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα- με καθοριστικό παράγοντα και τη ρύθμιση του χρέους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το ασφαλιστικό εξακολουθεί να προβληματίζει την κυβέρνηση

SHARE:

24Media Network