Παρασκευή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό

Παρασκευή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό
The greek Prime Minister Alexis Tsipras visits the President of Democracy Prokopis Pavlopoulos, at the Presidential Mansion, in Athens, on Feb. 20, 2016 / , , , 20 , 2016 Nikos Libertas/SOOC

Το βέτο στο επίκεντρο της συζήτησης Ο κ.Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με Μητσοτάκη- Γεννηματά- Κουτσούμπα

Η εθνική γραμμή εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας τη Δευτέρα, αλλά και το χαρτί του βέτο από την Ελλάδα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που συγκαλείται την Παρασκευή 12 το μεσημέρι με θέμα το προσφυγικό.

 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να του ανακοινώσει την τελική του απόφαση, καθώς και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που είχαν ζητήσει να διεξαχθεί το Συμβούλιο Αρχηγών το συντομότερο δυνατό και όχι τελευταία στιγμή πριν τη Σύνοδο.

Στη συνέχεια η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα ότι: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, συγκαλεί Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 12:00.”

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποιος του είπε πως η σύσκεψη δεν έχει νόημα και θα είναι ένα ευχολόγιο από τη στιγμή που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα θεωρούν δεδομένες τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό, που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα. Ο κ.Κουτσούμπας πάντως θα συμμετάσχει κανονικά στο Συμβούλιο για να μεταφέρει τις θέσεις του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διεξαγωγή του Συμβουλίου Παρασκευή συζητήθηκε κατά την καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων την βασική πρότασή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του που είναι «η δεσμευτική απόφαση από όλα τα κράτη μέλη για αναλογικό – υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης των προσφυγικών ροών».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει πως η Ελλάδα έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όμως να καταπατούνται μονομερώς λίγες ώρες μετά την έγκρισή τους.

Από τις αναφορές του πρωθυπουργού όλο το τελευταίο διάστημα έχει σαφώς υπονοηθεί ότι το «χαρτί» του βέτο παραμένει στο τραπέζι. Αν και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί και τελικά η Ευρώπη «θα σταθεί αντάξια των ιδρυτικών της αξιών», ωστόσο το μπλοκάρισμα αποφάσεων της ΕΕ που απαιτούν ομοφωνία και έχουν να κάνουν με χρηματοδοτήσεις ή κοινοτικά προγράμματα είναι ένα σενάριο το οποίο φαίνεται να εξετάζεται. Για μονομερείς ενέργειες είχε κάνει λόγο και ο Γιάννης Μουζάλας, την προηγούμενη Παρασκευή, μιλώντας στο Euronews.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής η Αυστρία και οι χώρες του Βίζενγκραντ αναμένεται να στοχοποιηθούν τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τις υπόλοιπες δυνάμεις που έχουν συστρατευθεί με την Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα.

Η άλλη κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες αφορά την πίεση που θα ασκήσει προς την Τουρκία έχοντας στο πλευρό του σχεδόν το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ. Η μείωση των προσφυγικών ροών με την συνδρομή πλέον του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος για την λύση του προσφυγικού και αναμένεται να απαιτηθεί από τη γείτονα χώρα να επιδείξει αποφασιστικότητα.

Η ΝΔ όμως εκφράζει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο βέτο από την Ελλάδα, καθώς όπως εκτιμήθηκε στη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της ΝΔ για το προσφυγικό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το πρωί, η επιλογή αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα