Παραστατίδης: ‘Επειδή στο παρελθόν ο Τσίπρας ανέβηκε σε ένα τρακτέρ, πρέπει να τα τινάξουμε όλα στον αέρα;’

Παραστατίδης: ‘Επειδή στο παρελθόν ο Τσίπρας ανέβηκε σε ένα τρακτέρ, πρέπει να τα τινάξουμε όλα στον αέρα;’
-ΒΟΥΛΗ-ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠτΔ -ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ---ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Μιλώντας στο NEWS 247, ο βουλευτής Κιλκίς που έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών το Σαββατοκύριακο, εκτιμά πως οι αγρότες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ κρίνει πως εντός των αλλαγών υπάρχουν και ρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Παραστατίδης που ήρθε αντιμέτωπος με τις αποδοκιμασίες αγροτών το μεσημέρι της Κυριακής μιλάει στο NEWS 247 για το ασφαλιστικό, τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα και σχολιάζει τον αντιπολιτευτικό λόγο του κόμματός με το οποίο συμπορεύτηκε από τον περασμένο Ιανουάριο πριν έρθει εκείνο στην εξουσία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κανείς από τους ψηφοφόρους δεν πίστευε πως ολόκληρο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν το Γενάρη του 2015 θα μπορούσε να υλοποιηθεί, επισημαίνοντας τις ενστάσεις που είχε και ο ίδιος εκφράσει επί του θέματος. Πάντως, στο δια ταύτα, αν και χαρακτηρίζει το αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ υπερβολικό, παραπέμπει στις πρακτικές και των άλλων κομμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντιπολιτευτική τακτική του Αντώνη Σαμαρά πριν έρθει στην εξουσία.

Μιλήσαμε με τον βουλευτή Κιλκίς μια ημέρα μόλις μετά τον φραστικό διαπληκτισμό με ομάδα αγροτών στο Εργατικό Κέντρο του Κιλκίς, γεγονός που χαρακτηρίζει “ανάξιο σχολιασμού”. Όπως ο ίδιος εκτιμά, πρέπει οι αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ είναι χρήσιμο για τον ίδιο να διαχωριστούν οι θετικές ρυθμίσεις που φέρει η κυβέρνηση από τα “στραβά και τα ανάποδα”. Ο βουλευτής της συμπολίτευσης ισχυρίζεται πως το νέο φορολογικό ανακουφίζει τους μικρούς και μικρομεσαίους αγρότες, εφόσον επαναφέρει το αφορολόγητο στα 12.000€ και τονίζει πως υπάρχουν ορισμένοι που προσκολλώνται στους αγρότες, αλλά δεν επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος. Τέλος, ο κ. Παραστατίδης ακολουθώντας τη γραμμή του Μαξίμου, αναρωτιέται ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα, αν δεν περάσει το ασφαλιστικό και πέσει η κυβέρνηση. “Θα φύγει ο Τσίρπας και μετά;” αναρωτιέται!

Να υπάρξει διάλογος με τους αγρότες

Ο βουλευτής του νομού Κιλκίς, θεωρεί πως το περιστατικό της επίθεσης από ομάδα αγροτών σε βάρος του ανάξιο σχολιασμού. “Υπήρχε μια φραστική αντιπαράθεση, από το σύνολό των αγροτών αυτών με έναν συγκεκριμένα. Δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο που είναι άξιο σχολιασμού”.

Ο κ. Παραστατίδης καλεί όλες τις πλευρές σε διάλογο, ώστε να διορθωθούν τα “στραβά και ανάποδα”, αλλά να παραμείνουν και όσα όπως ισχυρίζεται, είναι προς το συμφέρον του αγρότη: “Θα πρέπει πραγματικά από τη συνολική πρόταση να απομονωθούν αυτά τα οποία είναι δύσκολα ή στραβά, κακά κι ανάποδα αν θέλετε, από εκείνα που είναι πραγματικά σημαντικά, τα οποία αφορούν τους αγρότες, το 80% αυτών θα έλεγα και τα οποία πρέπει να μείνουν και είναι προς όφελός τους”.

Δείτε το επίμαχο βίντεο της αντιπαράθεσης στο  Εργατικό Κέντρο Κιλκίς:

“Θα πρέπει πραγματικά από τη συνολική πρόταση να απομονωθούν αυτά τα οποία είναι δύσκολα ή στραβά, κακά κι ανάποδα αν θέλετε, από εκείνα που είναι πραγματικά σημαντικά, τα οποία αφορούν τους αγρότες”

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει ένα παράδειγμα σχετικά με το νέο τρόπο φορολόγησης. “Αυτή τη στιγμή κάποιος με εισόδημα 20.000€, ο οποίος και συγκαταλέγεται στους μικρομεσαίους αγρότες, με τα σημερινά δεδομένα και αυτό το οποίο ισχύει από το 2013 και ύστερα είναι να πληρώσει 13% από το πρώτο ευρώ. Άρα, θα πληρώσει 2.600€. Με τη σημερινή πρόταση και το αφορολόγητο των 12.000€, ακόμη και με ποσοστό φορολόγησης 20-23%, το ποσό που μένει ως φόρος είναι 1600€. Γιατί αυτό δεν πρέπει να το κρατήσουμε;” σημειώνει και εξηγεί πως η θέσπιση αφορολόγητου δεν αφορά σε καμία περίπτωση  εκείνους με πολύ υψηλότερα εισοδήματα: “Αν όμως ο αγρότης κερδίζει 100 ή 150 χιλιάδες το αφορολόγητο αυτό δεν λέει τίποτα γι’ αυτή την κατηγορία. Υπάρχουν στοιχεία και σημεία που πρέπει να μείνουν”.

Υπάρχει πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα από την κυβέρνηση

Ο Θεόδωρος Παραστατίδης παραδέχεται πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στον αγροτικό τομέα, τα οποία όμως όπως λέει δεν λύνονται με γιουχαίσματα. “Αυτά είναι όλα ζητήματα διαλόγου, όταν δεν υπάρχει διάλογος και υπάρχει του “ουε και το μπουυ”… Με τέτοιους είδους λογικές δεν βρίσκεις λύσεις και θα έλεγα πως αυτοί που ετοιμάζουν έναν τέτοιο τρόπο αντίδρασης δεν ενδιαφέρονται για τη λύση αυτών των προβλημάτων”.

 

“Δεν έχουμε κάτι δεδομένο οριστικό και λέμε πάμε αυτό να το ψηφίσουμε. Ε, δεν πρέπει να υπάρχει διάλογος. Ε, τι θα γίνει, θα γίνουμε ζούγκλα;”

“Να δούμε το πρακτικό κομμάτι, ζητήματα κόστους παραγωγής, τα οποία βέβαια είναι μακροχρόνια ζητήματα, δεν μπορείς να τα βάλεις σε μια λογική να τα λύσεις σήμερα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα, το αγροτικά πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να δούμε πως μπορεί να σταθεί ο πρωτογενής τομέας στα πόδια του; Τι προοπτικές υπάρχουν, κυρίως με τους νέους ανθρώπους;” επισημαίνει συνολικά για το ζήτημα της διάρθρωσης της αγροτικής πολιτικής στη χώρα, ενώ τονίζει: “Δεν έχουμε κάτι δεδομένο οριστικό και λέμε πάμε αυτό να το ψηφίσουμε. Ε, δεν πρέπει να υπάρχει διάλογος. Ε, τι θα γίνει, θα γίνουμε ζούγκλα;”.

Δεν έχω αντίρρηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις

“Καλά κάνουν οι άνθρωποι” και διαμαρτύρονται, σημειώνει ο βουλευτής από το Κιλκίς που αναγνωρίζει τα προβλήματα στον κλάδο, αλλά σημειώνει: “Δεν πρέπει να τα βάλουμε κάτω αυτά; Βεβαίως και έγιναν κινητοποιήσεις και στο παρελθόν, μειώθηκε το εισόδημά τους, στενέψανε τα πράγματα κτλ. Αλλά δεν πρέπει να δούμε αυτά που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια;” αναφέρει και επισημαίνει πως “το πρόβλημα της παραγωγής δεν δημιουργήθηκε το τελευταίο χρόνο, ούτε το φορολογικό, ούτε το ασφαλιστικό. Θα το δώσουμε κι αυτό (ενν. στους πιστωτές)ν να μας το στείλουν έτοιμο, θα το κάνει από μόνη της η κυβέρνηση; Πώς θα γίνει;”

Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια είναι 3%-3.5%

Με αφορμή τα γεγονότα στο Κιλκίς και την “έφοδο” ομάδας αγροτών, καλούμε τον βουλευτή της κυβερνώσας παράταξης να σχολιάσει τέτοιες ενέργειες, με δεδομένο πως αποτέλεσαν επιλογή και του ίδιου του κόμματος στο παρελθόν, όσο αυτός βρισκόταν στην αντιπολίτευση. “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια δύναμη 3%-3.5% όλα αυτά τα χρόνια. Αν πραγματικά αυτό το ποσοστό κατάφερε να δημιουργήσει όλη αυτή την αναταραχή, τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα, τότε τι να πω;”

 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια δύναμη 3%-3.5% όλα αυτά τα χρόνια. Αν πραγματικά αυτό το ποσοστό κατάφερε να δημιουργήσει όλη αυτή την αναταραχή, τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα, τότε τι να πω;”

Πάντως, ο κ. Παραστατίδης παραδέχεται πως υπήρξαν υπερβολές: “Μπορώ να δεχτώ ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν κάποιες υπερβολές! Αν θέλετε εγώ ήμουν αυτός που το είχα επισημάνει όταν κλήθηκα να συνεργαστώ με το ΣΥΡΙΖΑ και είπα ότι το πρόγραμμα είναι πολύ απλωμένο, γιατί ο κόσμος έτσι κι αλλιώς δεν σας πιστεύει, δεν πιστεύει ότι θα υλοποιηθεί”.

Ο αντιπολιτευτικός λόγος έχει πάντα μια υπερβολή

“Ο αντιπολιτευτικός λόγος βέβαια, πάντα έχει μια υπερβολή” σημειώνει προς υπεράσπιση όσων συνέβησαν στο παρελθόν ο κ. Παραστατίδης: “Για θυμηθείτε και με το Σαμαρά τι έλεγε και πριν από αυτόν τι έλεγαν; Τι να κάνουμε; Να τους τιμωρήσουμε όλους γιατί βγήκε ο Τσίπρας πάνω σε ένα τρακτέρ; Οι συγκυρίες είναι διαφορετικές. Άλλο πέρσι, άλλο πριν πέντε χρόνια, άλλο χθες, άλλο σήμερα”.

 

“Επειδή ανέβηκε σε ένα τρακτέρ ο Τσίπρας, πρέπει αυτό να είναι επιχείρημα για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα;”

Ο βουλευτής τονίζει πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσει η απομείωση του χρέους “για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Αλλιώς τι θα γίνει τι επόμενη μέρα; Ωραία, δεν το ψηφίζουμε, η επόμενη μέρα μπορεί να μας πει κάποιος τι θα γίνει; Περνάνε έξι μήνες, ένας χρόνος, διόγκωση του ελλείμματος, τέταρτο μνημόνιο και άλλες περικοπές”.

“Υπήρξε μια υπερβολή στο παρελθόν. Επειδή ανέβηκε σε ένα τρακτέρ ο Τσίπρας, πρέπει αυτό να είναι επιχείρημα για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα;” αναφέρει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο.

Να καθίσουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου

Σε κάθε περίπτωση ο βουλευτής τονίζει πως προέχει ο διάλογος: “Με σύνεση και ψυχραιμία πρέπει να κάτσουν κάτω και οι δύο πλευρές, και οι τρεις, τέσσερις γιατί και οι επαγγελματίες θίγονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όμως και εκεί πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός, μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Δεν μπορεί παραδείγματος χάρη, να φορολογείς με την ίδια λογική για παράδειγμα έναν μεγαλογιατρό, έναν μεγαλοδικηγόρο, με έναν ο οποίος δεν μπορεί να βγάλει ένα μεροκάματο” επισημαίνει και τον εξηγεί πως μέλημα της κυβέρνηση θα πρέπει να είναι “να συνεισφέρουν περισσότερο οι έχοντες και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι.

“Δεν είναι το θέμα αν θα μείνει ο Τσίπρας ή αν θα είναι αυτή η κυβέρνηση. Θα φύγει ο Τσίρπας και μετά; Η επόμενη μέρα; Θα αλλάξουν τα πάντα; Θα γίνουν όλα ωραία και όμορφα; Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να κινηθούμε στην πραγματικότητα.

 

“Δεν μπορεί να φορολογείς με την ίδια λογική έναν μεγαλογιατρο με κάποιον που δεν μπορεί να βγάλει ένα μεροκάματο”

Ας μιλήσουμε με παραδείγματα

Πάντως ο Θεόδωρος Παραστατίδης καλεί τους αγρότες να μιλήσουν με απτά παραδείγματα, σχετικά με τις αιτιάσεις τους πως ασφαλιστικό και φορολογία απομυζούν το 80% των εσόδων τους. “Μπορούν να το αποδείξουν αυτό; Όταν λένε 80%; Εγώ έφερα ένα παράδειγμα σε εισόδημα 20.000€. Πέραν του ότι ο νέος νόμος δικαιολογεί στον αγρότη τα πάντα, τα εργόσημα, τα εργατικά, τα πετρέλαια κτλ. υπάρχει και το αφορολόγητο. Τι μένει για έναν μικρομεσαίο αγρότη, που λέει ότι το 80% φορολογείται; Τι ποσό θα μείνει;”

Συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, για θέματα προστασίας και ενίσχυσης του κύρους του κοινοβουλευτικού θεσμού. Η επιτροπή συνεδρίασε, για να εξετάσει τα ζητήματα που ανέκυψαν από τις αρχικές δηλώσεις των ανεξάρτητων βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη(φωτο) σχετικά με την αλλαγή στάσης βουλευτών από τον προϋπολογισμό κατά τις ψηφοφορίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

 

“Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχουν πρόβλημα, όμως μάλλον κολλάνε δίπλα σε αυτούς και κάποιοι, οι οποίοι δεν θέλουν να λύσουν το αγροτικό πρόβλημα”

Ο βουλευτής επαναλαμβάνει πως αναγνωρίζει το πρόβλημα: “Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχουν πρόβλημα, όμως μάλλον κολλάνε δίπλα σε αυτούς και κάποιοι, οι οποίοι δεν θέλουν να λύσουν το αγροτικό πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα δύο πρέπει να ξεχωρίσουν. Λίγο πολύ, γνωριζόμαστε ο καθένας στο νομό του, βλέπουμε τι, πως, ποιοι κτλ. Αν θέλουμε να δούμε τις τύχες αυτής της χώρας, σε μια προοπτική να σταθεί στα πόδια της, πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσγειωμένοι και με ψυχραιμία να τα δούμε όλα. Να δούμε τι μπορεί να βελτιωθεί, τι μπορεί να μείνει, ποια είναι τα θετικά, ποια είναι τα αρνητικά”.

Η κυβέρνηση δεν “αποφασίζει και διάταζει”

Τέλος, ο κ. Παραστατίδης τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να βρει τη χρυσή τομή, μεταξύ των όσων επιθυμούν οι αγρότες, αλλά και εκείνων που θα αποδεχθούν οι δανειστές. “Δεν είναι απλώς ότι η κυβέρνηση αποφάσισε και τελείωσε. Πρέπει να καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο θα μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Και δεν ξέρουμε αν θα γίνει αποδεκτό, δεν είναι δεδομένο αυτό” σημειώνει, εκτιμώντας πως είναι ακόμη νωρίς για να κρίνει το αποτέλεσμα αυτής της ισορροπία μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών και των απαιτήσεων των δανειστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα