Παρέμβαση από την Ακαδημία Αθηνών για το Σκοπιανό

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Με ανακοίνωσή της τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας, εκτιμώντας ότι η μη λύση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε και των Σκοπίων

Σε μία ιδιαίτερα σπάνια κίνηση, η Ακαδημία Αθηνών πραγματοποίησε παρέμβαση στα δημόσια ζητήματα, παίρνοντας θέση για το Σκοπιανό.

Αναφερόμενη στην ΠΓΔΜ ως «κράτος των Σκοπίων», υπογραμμίζει πως «Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Στην ουσία, τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας, εκτιμώντας ότι η μη λύση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε και των Σκοπίων.

Όλη η ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών:

Με αφορμή ερωτήματα προς την Ακαδημία Αθηνών για το ποια είναι η θέση της σχετικά με το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, που επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Ακαδημίας εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου, κλπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας. Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό

ADVERTISING

SHARE: