Τριμερής συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα

Τριμερής συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ) Eurokinissi

Η συνάντηση θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Προσφυγικό και οικονομία στο τραπέζι των συζητήσεων. Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο

Τριμερής συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα καυτά θέματα, όπως το προσφυγικό και η οικονομία. Κυβερνητικές πηγές, τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός θέλει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να στέλνουν μήνυμα ενότητας και όχι διχασμού και μονομερών ενεργειών.

Εν τω μεταξύ, ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι αποτελεί βαθύτατη και σοβαρή αντίφαση να μιλάμε για όλο και πιο “στενή” Ευρώπη (ever closer Europe) και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενότητα στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και στο άλλο άκρο να μιλάμε για μονομερείς ενέργειες.

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ) Eurokinissi

 

“Να βοηθήσουμε τη Μεγάλη Βρετανία για την ανταγωνιστικότητα και τη σχέση της με την Ευρώπη, όχι όμως καταστρατηγώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο” είπε επίσης ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: “Το να βάζουμε στο τραπέζι ο καθένας ό,τι μας συμφέρει, αντί να συζητάμε σε βάση αξιών, θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο, αργά ή γρήγορα”.

Καθώς οι τέσσερις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ έχουν θέμα με την αναστολή των επιδομάτων, ο κ.Τσίπρας είπε: “Μιλάτε συνεχώς για φράχτες και αυτό με τη Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης ένας φράκτης”, καταλήγοντας:

“Θα πρέπει να βρούμε συνολικές και συλλογικές λύσεις. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να μην υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, μέχρι να βρούμε τις αναγκαίες λύσεις και να συμφωνήσουμε”.

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ) Eurokinissi

 

Για αξιόπιστη συμφωνία μίλησε ο Κάμερον

O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε σήμερα έκκληση από τις Βρυξέλλες, ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, για την επίτευξη μιας «συμφωνίας» που θα είναι «αξιόπιστη» στα μάτια των Βρετανών πολιτών και η οποία θα συμβάλει προκειμένου να διευθετηθεί «για μια γενιά» το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/'The European Union') Eurokinissi

 

«Έχουμε ανάγκη μια αξιόπιστη συμφωνία, που θα είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου να πείσουμε τους Βρετανούς να υποστηρίξουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» εξήγησε ο Κάμερον ενώπιον των υπολοίπων 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Τσίπρας σε Τσεχο πρωθυπουργό: Αν θέλετε να τους πνίγουμε, ξεχάστε το

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογο του Μποχούσλα Σομπότκα, ο οποιος τον είχε προσκαλέσει να λάβει μέρος στη συνάντηση της ομάδας Βίσενγκαρντ. Ο κ.Τσίπρας επικαλούμενος φόρτο εργασίας, δεν πήγε, είπε όμως στον Τσέχο πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει ο,τιδήποτε δεν είναι σύννομο με το διεθνές δίκαιο.

“Αν θελει οποιοσδήποτε push backs, δηλαδή να τους πνίγουμε, να τους σκοτώνουμε, ξεχάστε το”, είπε ο κ.Τσίπρας στον κ.Σομπότκα.

“Το να στέλνετε στα σύνορα μας με άλλες χώρες στρατό και χωροφυλακή συνιστά ενέργεια μη φιλική, είπε επίσης ο πρωθυπουργός με τον Τσέχο ομόλογο του να του απαντά: “Εμεις τους βοηθάμε όλους, θα βοηθήσουμε και εσάς”.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί περιθώριο ώστε η συμφωνημένη ευρωπαϊκή πολιτική να προλάβει να αποδώσει, δηλαδή να προχωρήσουν το ζήτημα της μετεγκατάστασης, η τήρηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας και το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η δήλωση του πρωθυπουργού κατά την είσοδό του στην Σύνοδο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα