Παρέμβαση Βούτση για ΜΜΕ: Η διαπλοκή ξεκινά από τον αριθμό των αδειών

Παρέμβαση Βούτση για ΜΜΕ: Η διαπλοκή ξεκινά από τον αριθμό των αδειών
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

"Επιχειρήθηκε πολιτική χειραγώγηση", είπε και κατήγγειλε το "λόμπι των Βρυξελλών" για παρεμβάσεις υπέρ της διαπλοκής

Τις ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των ΜΜΕ και την είσοδο της ΕΡΤ στον ψηφιακό ανταγωνισμό στήριξε με παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της πλήρους αυτορύθμισης της τηλεοπτικής αγοράς.

«Στο τηλεοπτικό πεδίο κυριάρχησε αθλιότητα σε μεγάλο βαθμό» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής σε μια σπάνια παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας και κατήγγειλε απόπειρες πολιτικής χειραγώγησης από πλευράς των τηλεοπτικών σταθμών. «Να μιλάμε καθαρά. Επιχειρήθηκε πολιτική χειραγώγηση στο όνομα συμφερόντων» είπε και κάλεσε μερίδα της αντιπολίτευσης, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί χαμηλότερους τόνους όταν ζητεί από την κυβέρνηση «να μην πειράξει τίποτα».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, πολύ μεγάλο λάθος τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσουν όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί το επιθυμούν. «Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η αγορά θα δείξει τη θα μείνει και τι θα φύγει. Είναι πολύ μεγάλο λάθος» είπε ο κ. Βούτσης και σημείωσε ότι τα κανάλια εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να είναι «ορισμένου αριθμού» με βάση τον πληθυσμό και την διαφημιστική πίτα. «Η διαπλοκή ξεκινάει από εκεί. Από τον αριθμό των αδειών» είπε και κάλεσε τα κόμματα να συνεννοηθούν για τον αριθμό των καναλιών υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν  «25 σταθμοί με τρεισήμισι εργαζόμενους και χωρίς δημοσιογράφους». Ο κ. Βούτσης άφησε, όμως, αιχμές και κατά του ΕΣΡ για την γνωμοδότηση που εξέδωσε με αιχμές κατά του νομοσχεδίου λέγοντας: “δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”.

Υπερασπίστηκε. όμως, και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον «βασικό μέτοχο» και το χρησιμοποίησε ως αφορμή για να ασκήσει κριτική στην ΕΕ περί παρεμβάσεων. «Με το βασικό μέτοχο ηττήθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα» είπε και κατήγγειλε ότι στις Βρυξέλλες «στήθηκε λόμπι από μεγάλα συμφέροντα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής άσκησε παράλληλα κριτική στη λειτουργία της  Digea στο χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης κάνοντας λόγο για «καρτέλ των σταθμών». «Είναι δυνατόν, ο μοναδικός πάροχος συχνοτήτων να είναι το καρτέλ του συνόλου των παρόχων προγράμματος; Συγκροτούν καρτέλ και δίνου τις συχνότητες στους εαυτούς τους» υποστήριξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα