Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρωθυπoυργό της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Αντόνιο Κόστα, την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, στον απόηχο των επεισοδίων στην Ειδομένη, όπου

Τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι αρχές της ΠΓΔΜ κατά τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, καταδίκασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, πως “χώρες γειτονικές, οι οποίες φιλοδοξούν, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ, να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όταν συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες όπως συμπεριφέρθηκαν παραδείγματος χάριν χθες εδώ, στην Ελλάδα, με πράξεις αδιανόητες, απαράδεκτες για τον ανθρωπισμό, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ”.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη στάση της ΠΓΔΜ:

“Δυστυχώς – ορισμένοι Εταίροι μας έχουν συμπεριφερθεί με φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες. Κάτι που δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και στη νοοτροπία της. Γιατί η αλληλεγγύη είναι βασική αρχή της ΕΕ. Όπως επίσης εδώ θέλω να επισημάνω – αυτό αφορά εμάς περισσότερο, την Ελλάδα – ότι Χώρες γειτονικές, οι οποίες φιλοδοξούν, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ, να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όταν συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες όπως συμπεριφέρθηκαν παραδείγματος χάριν χθες εδώ, στην Ελλάδα, με πράξεις αδιανόητες, απαράδεκτες για τον ανθρωπισμό, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ.

Για να αντιμετωπίσουμε το Προσφυγικό ζήτημα στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να εφαρμοσθεί οπωσδήποτε η Συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Είναι μια Συμφωνία που αποτελεί ένα βήμα προόδου και πρέπει να εφαρμοσθεί για ν’αποτελέσει πραγματικά βήμα προόδου. Αλλά εδώ, κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να τονίσουμε το εξής: Ότι για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία οριστικά. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον πόλεμο αυτό. Και είναι παρήγορο ότι τηρήθηκε η εκεχειρία και, εν πάση περιπτώσει, έχουμε και στον τομέα αυτό πρόοδο. Όπως επίσης, κοινή μας θέση όλης της ΕΕ και των Χωρών μας είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία όπως της αρμόζει. Οι τρομοκράτες, και ιδίως οι τζιχαντιστές του ISIS, είναι εκπρόσωποι – το τονίζω πολλές φορές αυτό – μιας νέας βαρβαρότητας και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε.

Γι’αυτόν τον λόγο μίλησα προηγουμένως για κοινότητα των θέσεων των Χωρών μας και σε ό,τι αφορά την πορεία της ΕΕ, την πορεία προς την ολοκλήρωσή της και σε ό,τι αφορά το οξύτατο Προσφυγικό ζήτημα. Οι θέσεις αυτές είναι κοινές. Γι’αυτό θα συνεργασθούμε και πιστεύω ότι οι δύο Χώρες μας, ως Χώρες με καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μπορούν να συμβάλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στην πορεία της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας καλωσορίζω λοιπόν, για μιαν ακόμη φορά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα