Παυλόπουλος: Η πορεία προς τα Μνημόνια δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα λάθη της Ελλάδας

Παυλόπουλος: Η πορεία προς τα Μνημόνια δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα λάθη της Ελλάδας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδέχεται ομάδα Φοιτητών του New York University με επικεφαλής τον Καθηγητή Philip Mitsis, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Από το Βερολίνο όπου και βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τους βασικούς στόχους των επαφών του στην Ευρώπη και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί στο προσφυγικό. "Δεν είναι πραγματικοί Ευρωπαίοι εκείνοι που μπορούν να αντέξουν την πολιτική της λιτότητας" δήλωσε

Τον σκοπό των επαφών του στην Ευρώπη εξέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως δεν έχει στόχο “να βάλει πλάτη” σε κανένα κόμμα, αλλά να στηρίξει τον τόπο, όπως επιβάλει άλλωστε και ο ρόλος του, ενώ καυτηρίασε την εικόνα που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι για τον ελληνικό λαό στη Γερμανία. “Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ψήφισε προευρωπαϊκά κόμματα. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στην Ευρώπη” είπε χαρκακτηριστικά.

Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί στο προσφυγικό

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτός από το ελληνικό θέμα της λιτότητας και στο προσφυγικό, εκτιμώντας πως δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα αν δεν βρεθεί λύση στον πόλεμο στη Συρία. “Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα λόγω της εμφυλιακής σύγκρουσης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών. Πρέπει να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος” είπε.

Για την Ελλάδα ανέφερε: “Η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί, με πρώτο το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, βεβαίως υπό ελληνική ηγεσία αναφορικά με το τι σημαίνει διαχείριση των συνόρων. Συνεπώς, κοινές περιπολίες με την Τουρκία αποκλείονται. Πρέπει όμως και η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ιδίως ως προς το ζήτημα των οικονομικών μεταναστών” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Συνεργάζονται ενίοτε οι τουρκικές λιμενικές αρχές με τους δουλεμπόρους και έχουμε αποδείξεις που παρουσίασε και ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής και από τα φυλάκιά μας στα νησιά”.

Δεν είναι ακριβής η εικόνα για τον ελληνικό λαό

Με αφορμή την προσφυγική κρίση σημείωσε: “Δεν είναι ακριβής η εικόνα που κάποιοι έδωσαν στη Γερμανία για τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός διδάσκει ανθρωπισμό σε μια Ευρώπη που πάνε να κυριαρχήσουν φοβικά σύνδρομα που θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την ύπαρξή της”. Ο κ. Παυλόπουλος συμπλήρωσε για το θέμα της στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του μνημονίου: “Δεν είναι πραγματικοί Ευρωπαίοι εκείνοι που μπορούν να αντέξουν την πολιτική της λιτότητας. Πραγματικοί Ευρωπαίοι είναι αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν σημαντικά προβλήματα με γνώμονα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αποκλειστικά λάθος της χώρας

“Η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα, σε ορισμένες περιπτώσεις με δική της ευθύνη, αλλά κυρίως από παρεξηγήσεις που δεν τις θεωρώ και τόσο αθώες είχε δώσει μια διαφορετική εικόνα για το πώς έφτασε ως εδώ” σημείωσε και είπε: “Περίπου, θεωρήθηκε πως η πορεία προς τα Μνημόνια ήταν μια πορεία που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα λάθη της Ελλάδας. Η κρίση του 2008 ήταν παγκόσμια, όχι ελληνική και βρήκε την Ευρώπη ανέτοιμη να τη διαχειριστεί. Αποδόθηκε στην Ελλάδα η αποκλειστική ευθύνη για την πορεία της, το πρώτο πρόγραμμα επεβλήθη με μια ταχύτητα που έδειξε πως ούτε η Ευρώπη ήταν έτοιμη για να διαχειριστεί την κρίση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα