Περιμένει πρόσκληση για Βρυξέλλες η κυβέρνηση

Περιμένει πρόσκληση για Βρυξέλλες η κυβέρνηση
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ// .(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Από το θρίλερ των προηγούμενων ημερών η διαπραγμάτευση έχει περάσει στην τελική αντίστροφη μέτρηση. Δείτε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Στάση αναμονής τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς από την Κυριακή και μετά οι διαπραγματευτικές διαδικασίες είναι παγωμένες τόσο σε τεχνικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός αναμένεται να «σηκώσει και πάλι το τηλέφωνο», προκειμένου να επικοινωνήσει με Eυρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ώστε να οριοθετήσει το νέο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες τις διαπραγμάτευσης. Χωρίς να έχει «κλειδώσει» τίποτα ακόμα οι πληροφορίες κάνουν λόγο τόσο για νέα τηλεδιάσκεψη με τους Μέρκελ – Ολάντ, αλλά και τηλεφωνική επαφή που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Το «ναυάγιο» της Κυριακής, είναι γεγονός πως οδήγησε τις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές σε ακόμα πιο οριακό σημείο, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να γνωρίζουν καλά πως το σκηνικό είναι ρευστό, καθώς εξαρτάται:

– Από το τι θα συμβεί στο Eurogroup της Πέμπτης, αν και αυτό το ραντεβού φαίνεται να χάνεται για την Ελλάδα.

– Από τη στάση που κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας μιλώντας στο NEWS 247 τόνιζε πως «ο χρόνος τελειώνει για όλους. Δεν λειτουργεί μόνο εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και εις βάρος της Ευρώπης», καθιστώντας σαφές πως υπάρχει πίεση και στην άλλη πλευρά.

Κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε βλέπουν πως αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν πως «ο χρόνος από εδώ και πέρα είναι πυκνός», εκτιμώντας πως οι εξελίξεις τις επόμενες ώρες θα είναι ραγδαίες.

Η κυβέρνηση περιμένει ουσιαστικά μια πρόταση από τους δανειστές προκειμένου το ελληνικό κλιμάκιο να «πετάξει» και πάλι για τις Βρυξέλλες και να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους θεσμούς. Αυτό που τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όμως είναι πως οι πιστωτές οφείλουν να καταθέσουν μια νέα βελτιωτική πρόταση και «όχι να στηριχθούν για άλλη μια φορά στο 5σελιδο κείμενο τους». Σε αυτή την περίπτωση οι επιτελείς της κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Αθήνα να καταθέσει και αυτή νέες προτάσεις, αν και όπως υποστηρίζουν τα περιθώρια ευελιξίας, πλέον είναι περιορισμένα.

Πηγές της Ηρώδου Αττικού θεωρούσαν πιθανό, σχετική πρωτοβουλία για νέα συνάντηση των δυο πλευρών, να πάρει και η ελληνική πλευρά, αναλόγως με τις εξελίξεις των επόμενων ωρών.

Ο πρωθυπουργός μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ενημερώσει το κυβερνητικό συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Κινητικότητα στο εσωτερικό

Επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 10 το πρωί θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρο Θεοδωράκη που εξακολουθεί να ζητά τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Στις 11.00 το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και στις 12 η Ντόρα Μπακογιάννη. Και επειδή οι συναντήσεις του πρωθυπουργού είθισται να κινούνται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όσον αφορά το τελευταίο ραντεβού, αυτό που τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι είναι πως «όποιος ζητάει ενημέρωση και ειδικά στελέχη πρώτης γραμμής οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου είναι ανοιχτές».

Μετά από αλλεπάλληλες προτάσεις βουλευτών στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα