Πέθανε η Φώφη Γεννηματά

Πέθανε η Φώφη Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά Nikos Libertas / SOOC

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών η Φώφη Γεννηματά μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο. Είχε επιδεινωθεί η υγεία της το βράδυ της Κυριακής. Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της.

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 57 ετών άφησε το μεσημέρι της Δευτέρας (25/10/2021) η Φώφη Γεννηματά, η οποία νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό μετά τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας το βράδυ της Κυριακής.

Την Τετάρτη 27/10, η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Η ταφή θα γίνει στις 2μ.μ. της ίδιας μέρας στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Φώφη Γεννηματά: Η ανακοίνωση του θανάτου της από τον “Ευαγγελισμό”

Η γνωστοποίηση του θανάτου της ήρθε από το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”:

“Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της”.

Η γενναία μάχη της Φώφης Γεννηματά με τον καρκίνο

Η άλλοτε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εισήχθη στον Ευαγγελισμό στις 11 Οκτωβρίου, μετά και την κρίση ειλεού, ασθένεια του λεπτού εντέρου η οποία προβλημάτισε ιδιαίτερα τους γιατρούς, ενώ μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις είχε διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για υποτροπή της βασικής της νόσου.

Η Φώφη Γεννηματά ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τον καρκίνο το 2008, καθώς διαγνώστηκε με όγκο στο μαστό. Η ίδια ήταν σχετικά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο καθώς η ασθένεια της έχει και σημαντικό κληρονομικό υπόβαθρο.

Η Φ. Γεννηματά διαγνώστηκε σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία στα 44 της χρόνια, όπως και η μητέρα της.

Η Φώφη Γεννηματά, δίνοντας θάρρος σε όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, έχει μιλήσει συχνά για το θέμα της υγείας της, όπως και στις προσπάθειες που έκανε για την απόκτηση του πρώτου της παιδιού.

Μάλιστα, σε συνέντευξή της πέρυσι, μίλησε χωρίς φόβους για το καρκίνο υπενθυμίζοντας ότι η νόσος αυτή πριν αρκετά χρόνια της στέρησε τους δύο γονείς της.

Η Φώφη Γεννηματά μαζί με τον πατέρα της, Γιώργο

Έχοντας στο νου της ότι ήταν ιδιαίτερα πιθανό να έχει κληρονομήσει τη σχετική προδιάθεση, όταν νόσησε μπόρεσε αρκετά γρήγορα να τον αντιμετωπίσει με επιτυχία. Όπως ανέφερε η ίδια, “διαγνώστηκε Σάββατο, χειρουργήθηκε Δευτέρα” και μια εβδομάδα αργότερα ήταν και πάλι ενεργή.

Από τη δεκαετία του ’80 όταν και έχασε και τους δυο γονείς της, η ίδια δε σταμάτησε να εκφράζεται με δυναμισμό και να αναφέρει ότι “έχω μάθει να ζω την κάθε στιγμή, να χαίρομαι την οικογένειά μου, τους φίλους μου, να μην φοβάμαι να εκφράσω τα συναισθήματά μου και να δίνω ταυτόχρονα μάχες”.

Η Φώφη Γεννηματά Nikos Libertas / SOOC

Η τελευταία ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή

Στις 7 Οκτωβρίου του 2021, έδωσε την τελευταία της ομιλία στη Βουλή με αφορμή την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας.

Στις 10 Οκτωβρίου είχε βρεθεί σε εκδήλωση στη Ρόδο, όπου είχε μιλήσει για τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, αλλά και άλλα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Το σοβαρό πρόβλημα της υγείας της την είχε αναγκάσει να αποσυρθεί από τις επικείμενες εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, γράφοντας:

“Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής”.

Το “αντίο” του πολιτικού κόσμου στην αγωνίστρια Φώφη Γεννηματά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκλονισμένος πληροφορήθηκε στη Σαουδική Αραβία όπου μόλις έφθασε για διήμερη επίσκεψη, τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Ο πρωθυπουργός τροποποιεί το πρόγραμμά του και θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το βράδυ. Η περιοδεία του στα Δωδεκάνησα που ήταν προγραμματισμένη για Τετάρτη και Πέμπτη ακυρώνεται.

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. “Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της”, έγραψε ο Αλ. Τσίπρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητα της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ” αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε σε δήλωσή της: “Αποχαιρετάμε την Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας”.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά: “Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νοιώθεις. Το να αποχαιρετήσω την Φώφη Γεννηματά, μια νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, συμπατριώτισα κι άξια πολιτικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια! Ο πολιτικός κόσμος είναι πιο φτωχός. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλληπητήρια. Ήταν τιμή μου που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον άνθρωπο και πολιτικό Φώφη Γεννηματα. Αιωνία της η μνήμη”.

Δυστυχώς πριν από λίγο απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά, μαχόμενη γενναία κατά της ασθένειάς της. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της” έγραψε στο twitter ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

“Μίλησε με παρρησία για τον καρκίνο. Έδωσε τη μάχη μέχρι τέλους με αξιοπρέπεια κ θάρρος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της”, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Λόγω της τραγικής απώλειας της Φώφης Γεννηματά, ο κ. Οικονόμου ακύρωσε και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, δηλώνοντας μόνο τα εξής:

Η είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους. Ήταν μια σπουδαία πολιτικός, ήταν μια σπουδαία γυναίκα. Με πίστη στη Δημοκρατία, μια γυναίκα που πάλεψε με γενναιότητα για τις αξίες και τα πιστεύω της. Εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους της, στην οικογένειά της στο Κίνημα Αλλαγής. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειώνεται σε λίγα λεπτά στη Σαουδική Αραβία, έχει ήδη ενημερωθεί για την τραγική εξέλιξη και αναμένεται τοποθέτησή του”.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αποχαιρέτησε την Φώφη Γεννηματά μέσω μιας ανάρτησης στο Twitter. “Είμαι συγκλονισμένος με τον τρόπο που έφυγε η Φώφη Γεννηματά. Είχα την τιμή να τη γνωρίσω από κοντά και να εκτιμήσω την αξιοπρέπειά της, και την ευγένειά του χαρακτήρα της. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Η Ελλάδα πενθεί“, γράφει.

«Η Φώφη Γεννηματά υπηρέτησε την Παράταξή της και τον Δημόσιο Βίο εν γένει με υψηλό δημοκρατικό ήθος αλλά και με θαυμαστή αυταπάρνηση. Αιωνία η Μνήμη της» δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Ο θάνατος της Φώφης μας στέρησε έναν άνθρωπο που δεν περίσσευε στην Βουλή, μια γυναίκα που έβαζε φρένο στην άκρατη ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής, μια ακόμα ελπίδα επικράτησης στο ευάλωτο της ύπαρξής μας. Προσωπικά, μετανιώνω που δεν προσπάθησα να την γνωρίσω όσο ήταν μαζί μας“, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Όλοι στο χώρο μας αισθάνονται προσωπικά και πολιτικά μεγάλη θλίψη για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά“, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε ακόμη, ότι “έφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα, όπως κι ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς. H παρουσία τους στην πολιτική ζωή του τόπου χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα και προσφορά“.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε αυτή την μεγάλη μάχη με θάρρος και αξιοπρέπεια μέχρι την ύστατη στιγμή. Θα την θυμόμαστε με σεβασμό“, αναφέρει σε δήλωσή του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Με προσωπικό τόνο εξέφρασε ο Παύλος Χρηστίδης τη θλίψη του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Σε ανάρτησή του ο στενός συνεργάτης της και μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ αναφέρει: “Υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα λόγια δεν έχουν νόημα. Ήσουν το φωτεινό χαμόγελο που ακούμπησε την ψυχή μας, ο οδηγός μας στα δύσκολα, ο φάρος μας στα σκοτάδια , ο ‘Ανθρωπός μας. Σ’ ευχαριστώ για όλα όσα περάσαμε, για τα γέλια και τα ταξίδια μας. Ένα κομμάτι της καρδιάς μου φεύγει σήμερα”.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. “Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, με την οποία είχαμε άψογη συνεργασία το διάστημα που διατέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, προκαλεί βαθιά θλίψη σε όλους μας. Θα τη θυμόμαστε για την αφοσίωση στις ιδέες της και τον πολιτικό της πολιτισμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της”.

Γυναίκα πρότυπο ως μάνα, πολιτικός και άνθρωπος, υπήρξε η Φώφη Γεννηματά, τονίζει σε μήνυμα του, που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. “Όλη της τη ζωή μαχόταν…με αξιοπρέπεια, με εντιμότητα, με γενναιότητα. Μια γυναίκα πρότυπο, μάνα, πολιτικός, άνθρωπος. Στα παιδιά της μόνο, να πάρουν κουράγιο απ´το κουράγιο της. Είστε τυχεροί που την είχατε“.

Με ειλικρινή οδύνη συλλυπούμαι τους οικείους και την πολιτική οικογένεια της Φώφης Γεννηματά”, αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. “Η Φώφη υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα στο δημόσιο βίο ως γυναίκα και ως πολιτικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ευγενής, δυναμική και πολιτικά οξυδερκής, άφησε διακριτό αποτύπωμα με την παρουσία της στο Κοινοβούλιο ακόμα και στις πιο δύσκολες και πολιτικά κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης δεκαετίας“, σημειώνει.

Αποχαιρετούμε τη Φώφη Γεννηματά με σεβασμό στη συνεπή πορεία της, στην αξιοπρεπή πολιτική της διαδρομή, στη γενναιότητα με την οποία έδωσε την πιο δύσκολη μάχη της. Στην οικογένειά της εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου“, ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμα του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Με πέντε λέξεις αποχαιρέτησε την Φώφη Γεννηματά ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ έγραψε την ακόλουθη φράση: “Θα είσαι πάντα κοντά μας“.

Ο υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αποχαιρέτησε την Φώφη Γεννηματά με ανάρτησή του στο Twitter.“Η Φώφη Γεννηματά πέρασε στην ιστορία. Αφήνοντας πίσω της μεγάλη προσφορά και μια σπουδαία παρακαταθήκη για το Κίνημά μας, αλλά και μια δημιουργική, αξιοπρεπή και γεμάτη ήθος πορεία στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Η Φώφη Γεννηματά έδωσε πολλές μάχες στη ζωή της κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων που στο πρόσωπό της έβλεπαν μια γενναία πολιτικό, με καθαρές και έντιμες θέσεις που βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ειδικά, για όλους εμάς που συμπορευτήκαμε μαζί της τα πιο δύσκολα χρόνια της Παράταξης, είναι μια ημέρα ανείπωτης θλίψης. Την αποχαιρετούμε με αγάπη. Η σκέψη μου σήμερα είναι στην οικογένειά της. Ελπίζω τα μηνύματα αγάπης και αναγνώρισης όλης της ελληνικής κοινωνίας να απαλύνουν έστω και λίγο τον πόνο τους“, έγραψε.

Το συγκινητικό “αντίο” της Ντόρας Μπακογιάννη στη Φώφη Γεννηματά

Συγκλονισμένη από την είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, εμφανίστηκε μέσω ανάρτησή της στο twitter, η Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της.

Συγκεκριμένα, η κα Μπακογιάννη που δίνει τη δική της γενναία μάχη με τον καρκίνο, έγραψε στην ανάρτησή της: “Είμαι συγκλονισμένη. Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους της”.

Η πολιτική διαδρομή της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά, κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1964 στους Αμπελόκηπους. Διετέλεσε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015.

Υπήρξε βουλεύτρια της Β3 Αθηνών από το 2015, καθώς και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).

Παράλληλα, υπήρξε υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version