Πιέζει η Αθήνα για να έρθει η συμφωνία

Πιέζει η Αθήνα για να έρθει η συμφωνία

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι περιμένει το Μαξίμου από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αλλά και τι συμβαίνει με τη σχέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Μέγαρο Μαξίμου

Αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στις 20 Μαρτίου, καθώς βλέπουν πως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σημειώνεται σημαντική πρόοδος.

Ο “λευκός καπνός” που βγήκε σε μια σειρά από ζητήματα, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και το δημοσιονομικό κενό του 2018, αλλά και οι συγκλίσεις ακόμα και στα αντίμετρα δίνουν πολλές ελπίδες στην ελληνική πλευρά πως αυτή τη φορά το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Τα εργασιακά εξακολουθούν να αποτελούν “αγκάθι”, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικός αξιωματούχος δεν απέκλειε το συγκεκριμένο ζήτημα να αποτελέσει ένα ξεχωριστό θέμα από το Staff Level Agreement με βάση τις εκτιμήσεις που έχει κάνει και το ΔΝΤ. Δεν έχει επιβεβαιωθεί πάντως πως και το Ταμείο θα ήταν θετικό σε μια τέτοια εκδοχή, καθώς τα εργασιακά ήταν ένα από τα πεδία πίεσης όλων των διαπραγματεύσεων.

Θολό παραμένει το τοπίο ως προς το ύψος των μέτρων που θα επιβληθούν από το 2019 και μετά.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μεσημεριανή συνεδρίαση με τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά, το αφορολόγητο και τα αντισταθμιστικά μέτρα να είναι στην ατζέντα των τεχνικών κλιμακίων.

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας

Σε πολιτικό επίπεδο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών αναμένεται ο πρωθυπουργός σήμερα να θέσει όλα τα ζητήματα στα οποία δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα πρόοδος. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να προωθήσει μια σειρά από θέματα, ώστε η πολιτική συμφωνία να τρέξει και η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Από τη Βελγική πρωτεύουσα το βλέμμα του Μαξίμου θα είναι στραμμένο και στο βραδινό Euroworking Group.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και η συνθήκες που διαμορφώνονται στην ΕΕ μετά το brexit και  ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Ο Τσακαλώτος και το Μαξίμου

Η χθεσινή “παραπομπή” του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ στον υπουργό Οικονομικών προκάλεσε ένα νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το μέλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οδό Νίκης.

Συνομιλώντας το NEWS 247 με στέλεχος της κίνησης των “53+”, της οποίας ηγείται ατύπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδεχόταν την ενόχληση του υπουργού αμέσως μετά το Eurogroup, ενώ άλλο στέλεχος της τάσης ανέφερε πως αυτό που προκάλεσε την δυσαρέσκεια του κ. Τσακαλώτου ήταν η υψηλών τόνων επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε. “Δεν βοηθά ούτε στο εξωτερικό ούτε στο εσωτερικό”  τόνιζε χαρακτηριστικά ευελπιστώντας πως όλο αυτό το κλίμα θα ξεπεραστεί και ότι θα παραμείνει στη θέση του: “Το απεύχομαι να φυγει”, συμπλήρωνε χαρακτηριστικά και τόνιζε πως “του έχω πει να το πάει μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018”.

Από κυβερνητικά στελέχη υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι τις δυο πλευρές αυτή τη στιγμή τις “δένει” η διαπραγμάτευση και ότι η καλή συνεργασία που υπάρχει θα συνεχιστεί μέχρι τέλους χωρίς προβλήματα. “Δεν υπαρχει καμία διαφοροποίηση επί της ουσίας παρά μόνο στη διαχείριση” επεσήμανε μέλος του υπουργικού συμβουλίου στο NEWS 247 εκτιμώντας πως από το Μαξίμου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και αν οι δρόμοι τους χωρίσουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι καθαρά απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα