Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ΟΧΙ στην πρώτη ψηφοφορία και τι προσδοκά η κυβέρνηση από την αποψινή ολομέλεια

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ΟΧΙ στην πρώτη ψηφοφορία και τι προσδοκά η κυβέρνηση από την αποψινή ολομέλεια
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015, στην Βουλή. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Το μπλοκ των 32 βουλευτών που αντιτάχθηκαν στη νέα συμφωνία στη βουλή, οι έξι που ψήφισαν "παρών" και οι προσδοκίες της κυβέρνησης για την αποψινή ψηφοφορία

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καζάνι που βράζει με την κυβερνητική πλειοψηφία να αφήνει συνεχώς αιχμές και δια του ίδιου του πρωθυπουργού σε όσους από το κόμμα επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στη συμφωνία και τους διαφωνούντες να επιμένουν στην διφορούμενη στάση “όχι στο νέο μνημόνιο, ναι στην κυβέρνηση”. Η πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων για τη συμφωνία έφερε ένα δυνατό πλήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις ημέρες που ακολούθησαν πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για κρίσιμες ώρες για την κυβέρνηση που αν δεν περάσει το ελάχιστο συνταγματικό όριο των 120 βουλευτών στην αποψινή ψηφοφορία θα δυσκολευτεί να παραμείνει στη θέση της έστω και μέχρι το Σεπτέμβρη οπότε και δρομολογούνται κατά πως φαίνεται πολιτικές εξελίξεις. Από την άλλη δεν ήταν λίγοι εκείνοι από την κυβέρνηση που άφηναν να εννοηθεί πως τουλάχιστον τα έξι “παρών” της περασμένης ψηφοφορίας, θα μπορούσαν να γίνουν αυτή τη φορά “ΝΑΙ”, αλλάζοντας λίγο το βαρύ κλίμα. Ενδεικτικό είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας στις επικριτικές αναφορές του σε βάρος των συντρόφων του για την επιλογή τους, δεν συμπεριελάμβανε και εκείνους που δήλωσαν “παρών”.

Το μάλλον συμπαγές μέτωπο του ΟΧΙ

Από εκείνους που ψήφισαν όχι, φαίνεται πως δεν πρόκειται να έχουμε εκπλήξεις. Ήδη, όσο πλησιάζει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, αρκετοί από αυτούς ξεκαθαρίζουν δημόσια πως θα εμμείνουν στην επιλογή τους να αντιταχθούν στη συμφωνία. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης και οι βουλευτές Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Σκούμας, Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Κοδέλας έχουν ήδη τοποθετηθεί και δηλώσει πως θα επιμείνουν στο όχι και απόψε.

Οι βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο με τους όρους της συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να κάνουν το ίδιο και απόψε είναι οι εξής: Αγλαία Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γ. Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος, Δ. Κοδέλας, Κ. Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου, Ι. Σταθάς, Αθ. Σκούμας, Θ. Κώτσιας, Κ. Λαπαβίτσας, Μ. Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Β. Κυριακάκης, Ευ. Διαμαντόπουλος, Στ. Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Χ. Δερμιτζάκης, Δ. Ζερδελής, Κ. Δελημήτρος, Αθ. Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στ. Λεουτσάκος, Π. Λαφαζάνης, Ζ. Ζάννας και Ηλ. Ιωαννίδης.

Τα παρών που η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ΝΑΙ

Αντίθετα, το Μαξίμου κάνει αγώνα να πείσει τους δύσπιστους αλλά όχι αρνητικούς που δήλωσαν “Παρών”, ώστε αυτή τη φορά να πουν το πολυπόθητο ναι. Οι έξι που δήλωσαν «παρών» είναι οι εξής: Βασιλική Κατριβάνου, Χρ. Καραγιαννίδης, Δ. Μπαξεβανάκης, Ν. Μιχαλάκης, Ηρώ Διώτη και Βασιλική Λέβα. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και την Αλεξάνδρα Τσανάκη, βουλευτή Καβάλας που έλλειπε από την ψήφιση της περασμένης εβδομάδας. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα