Πόλεμος Πουλάκη-Πατούλη για τον Μπέο

Πόλεμος Πουλάκη-Πατούλη για τον Μπέο

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τι του απαντά ο γγ του ΥΠΕΣ

Μία από καιρό υποβόσκουσα (οξεία) αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών βγήκε στην επιφάνεια με αφορμή την υπόθεση Μπέου. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε άρθρο του διευθυντή της aftodioikisi.gr Χρίστου Βούζα, ο κ. Πουλάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι υποστήριξε τον υπόδικο πρώην δήμαρχο Βόλου ζητώντας «μετ’ επιτάσεως την απόσυρση (!) του άρθρου 6 του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» (ήδη νόμος 4368/2016) που προωθούσε το ΥΠΕΣΔΑ, με το οποίο αυστηροποιούνταν το καθεστώς θέσης των αιρετών σε αργία, επιβεβαιώνοντας τη μηδενική ανοχή της παρούσας κυβέρνησης στην ανομία».

Μετά από αυτό ο κ. Πατούλης «σήκωσε το γάντι» και με τη σειρά του χαρακτηρίζει «απαράδεκτο και παραπλανητικό το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Πουλάκη και τον καλεί να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού συνολικά και την Κ.Ε.Δ.Ε., για τις αναφορές του στο πρόσωπο του. Δεν θα ανεχθούμε άλλο καμία συκοφάντηση και στοχοποίηση των Δημάρχων», προστίθεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα τονίζεται ότι η ΚΕΔΕ λέει «ναι στην ενίσχυση της διαφάνειας , του ελέγχου και στις αυστηρές ποινές, αλλά για όλους. Όχι μόνο για τους Δημάρχους», ενώ τονίζει ότι “στόχος του άρθρου 6 είναι η εξυπηρέτηση των μελλοντικών πολιτικών φιλοδοξιών του σημερινού Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών στο Δήμο Βόλου!”

Στην ανταπάντηση του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών  κάνει λόγο για μια «απαράδεκτη πολιτικά ανακοίνωση», που «σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει το σύνολο της Αυτοδιοίκησης», τονίζοντας από την τήρηση «ίσων αποστάσεων» μεταξύ του υπουργείου και του κ. Μπέου, εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ ενισχύεται η αντίληψη που προσπαθεί να ανατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών ότι οι Δήμοι είναι εστίες γενικευμένης διαφθοράς.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΚΕΔΕ είναι το εξής:

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και ο Πρόεδρος της Γιώργος Πατούλης βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουν για μια ακόμη φορά την αγανάκτησή τους για τον τρόπο που επιχειρείται η δυσφήμηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, από υποκριτικές συμπεριφορές κι ενέργειες στελεχών της Κυβέρνησης .

Αυτή η προσβλητική για το θεσμό μας συμπεριφορά επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο της επιστολής του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκη, η οποία δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδες ενημερωτικού και αυτοδιοικητικού περιεχομένου.

Σε αυτή την επιστολή, ο κ. Πουλάκης σκόπιμα:

Πρώτον, επιχειρεί παραπλανητικά να συνδέσει το αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. (και μάλιστα της Γενικής Συνέλευσης των Δημάρχων της κι όχι του Προέδρου Γ. Πατούλη, όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Πουλάκης) για την απόσυρση του άρθρου 6 του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα, με την υπόθεση της αργίας του Δημάρχου Βόλου Α. Μπέου. Πίσω από το δικαιολογημένο αυτό αίτημα επιχειρεί να καλύψει την αδυναμία του Υπουργείου Εσωτερικών να εφαρμόσει τις αποφάσεις που το ίδιο λαμβάνει .

Δεύτερον, δεν αναφέρει πουθενά ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Πρόεδρος της ζήτησαν την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου όχι γιατί δεν επιθυμούν την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου σε όλα τα στάδια άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Αλλά γιατί το συγκεκριμένο άρθρο περιοριζόταν αποκλειστικά και μόνον στην αυστηροποίηση του ελέγχου και των ποινών των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Αφήνοντας εκτός τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, τους Βουλευτές και τους Υπουργούς. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν έχει αντίρρηση ούτε στον έλεγχο, ούτε στην επιβολή αυστηρών ποινών για όσους παραβαίνουν το Νόμο. Αλλά αυτό πρέπει να ισχύει για όλους, κι όχι μόνον για τους Δημάρχους.

Τρίτον, για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι απαράδεκτο η Κεντρική Εξουσία να νομοθετεί στοχοποιώντας πρόσωπα και συγκεκριμένες περιοχές, με βάση τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες των κυβερνητικών στελεχών. Όλοι γνωρίζουμε ότι το άρθρο 6 του Ν. 4368/2016 δεν έχει ως στόχο την ενίσχυση του ελέγχου και της διαφάνειας της δημόσιας ζωής. Αν είχε αυτό το στόχο, δεν θα περιοριζόταν αποκλειστικά στην αυστηροποίηση των ποινών των Δημάρχων, αλλά όλων των δημόσιων λειτουργών που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Στόχος του άρθρου 6 είναι η εξυπηρέτηση των μελλοντικών πολιτικών φιλοδοξιών του σημερινού Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών στο Δήμο Βόλου. Σε μια ευρωπαϊκή όμως χώρα, δεν είναι αποδεκτό η Κεντρική Εξουσία να νομοθετεί προς όφελος των στελεχών της, αλλά προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε απαράδεκτο και παραπλανητικό το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Πουλάκη και τον καλούμε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού συνολικά και την Κ.Ε.Δ.Ε., για τις αναφορές του στο πρόσωπο του κ. Πατούλη. Δεν θα ανεχθούμε άλλο καμία συκοφάντηση και στοχοποίηση των Δημάρχων.

Τέλος, διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι ως θεσμός θα είμαστε σύμμαχοι σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια της Κεντρικής Εξουσίας για ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Λέμε ναι στην ενίσχυση της διαφάνειας , του ελέγχου και στις αυστηρές ποινές, αλλά για όλους. Κι όχι μόνο για τους Δημάρχους».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Πουλάκη έχει ως εξής :

«Με έκπληξη διάβασα την απαράδεκτη πολιτικά ανακοίνωση την οποία εξέδωσε εις βάρος μου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης, η οποία είμαι βέβαιος ότι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει το σύνολο της Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Περιοριζόμενος σε πραγματικά στοιχεία και αποφεύγοντας να σχολιάσω τα περί προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών που εκτοξεύει ο κ. Πατούλης, κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων, καταθέτω τέσσερα στοιχεία, προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Πρώτον, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν αντιμετωπίζει κανένα δήθεν πρόβλημα επιβολής των κανόνων της νομιμότητας, όπως αποδεικνύεται από το ότι ο εν λόγω πρώην Δήμαρχος τελεί κανονικά σε αργία, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, της Δικαιοσύνης συμπεριλαμβανομένης.

Δεύτερον, το αίτημα, όπως αναγνωρίζεται στην ανακοίνωση, της ΚΕΔΕ – το οποίο, ωστόσο, ήταν το μόνο το οποίο επέλεξε να υποστηρίξει και αυτοπροσώπως ο κ. Πατούλης επισκεπτόμενος το γραφείο μου – είναι οι αιρετοί των Δήμων να τίθενται σε αργία μόνο αν προφυλακιστούν, ενώ αντίθετα να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους όσοι παραπέμπονται για κακούργημα χωρίς να τους επιβληθεί προφυλάκιση, κάτι που δεν συνάδει με την ανάγκη διασφάλισης της νομιμότητας και του κύρους της Αυτοδιοίκησης.

Τρίτον, σε αντίθεση προς τις εντυπώσεις που επιχειρείται να δημιουργηθούν, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων δεν υπάγονται σε κάποιο ευνοϊκό καθεστώς, αλλά στους αυστηρότερους κανόνες που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Όσο για τα περί βουλευτών και υπουργών, ο κ. Πατούλης όφειλε να γνωρίζει ότι αποτελούν αντικείμενο συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και να θυμάται ποιες είναι οι πολιτικές παρατάξεις που εισήγαγαν και διατήρησαν στην ελληνική έννομη τάξη τις σχετικές διατάξεις και τον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Τέταρτον, η «επίμαχη» διάταξη υπερψηφίστηκε πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία και χωρίς ούτε μία αρνητική ψήφο, πράγμα που σημαίνει ότι συμβαδίζει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και απηχεί πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και όχι την υποτιθέμενη προσωπική μου εμπάθεια ή φιλοδοξία.

Τέλος, είναι γνωστές οι προσπάθειες και εμού και του Υπουργείου συνολικά να ανατρέψουμε την κρατούσα και άδικη αντίληψη ότι οι Δήμοι είναι εστίες γενικευμένης διαφθοράς – μια αντίληψη που δυστυχώς ενισχύεται, από την τήρηση «ίσων αποστάσεων» μεταξύ του Υπουργείου και του κ. Μπέου, εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ. Άλλωστε, η προσήλωσή μου στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης είναι γνωστή στη μεγάλη πλειοψηφία των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι παράγουν αξιοσημείωτο έργο σε δύσκολες συνθήκες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με τους οποίους βρίσκομαι σε διαρκή και ειλικρινή συνεργασία, χωρίς πολιτικούς αποκλεισμούς. Από όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι καθόμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, στα θέματα νομιμότητας και διαφάνειας και στην προσπάθεια υπεράσπισης του κύρους της Αυτοδιοίκησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επίθεση Πουλάκη σε Πατούλη, εισαγγελέα Βόλου και Τσελίγκα για τον Μπέο

SHARE:

24Media Network