Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεδριάζει ξανά το ΚΥΣΕΑ – Ανησυχία για το φυσικό αέριο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεδριάζει ξανά το ΚΥΣΕΑ – Ανησυχία για το φυσικό αέριο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Ο Κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε ξανά εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το βράδυ συνεδριάζει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Συνεδριάζει εκτάκτως ξανά το ΚΥΣΕΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα συμμετάσχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΥΣΕΑ είχε συγκληθεί εκτάκτως και την Τρίτη και είχαν συζητηθεί όλα τα πιθανά σενάρια για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Η Ελλάδα προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από τη Gazprom. Η χώρα μας δεν αγοράζει φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, οπότε δεν ανησυχεί τόσο για διακοπή ροής, που θα ήταν το χειρότερο πιθανό σενάριο. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο πόλεμος με τη Ρωσία θα εκτινάξει φυσικά τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στις 14 Φεβρουαρίου, όταν είχαν αρχίσει να ηχούν τα τύμπανα του πολέμου, ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ελλάδα.

Ένα από τα σενάρια που είχαν συζητηθεί τότε αφορούσε στην αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αίγυπτο στη Ρεβυθούσα. Ελλάδα και Αίγυπτος ταυτόχρονα πατάνε γκάζι για την ηλεκτρική τους διασύνδεση. Και τα δύο σενάρια αυτά έχουν σημειωτέον τις ευλογίες των ΗΠΑ, που δεν βλέπουν έτσι κι αλλιώς με καλό μάτι την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σημειωτέον ότι στις εννέα το βράδυ συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει χθες ότι θα προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Τι θα μπορούσε όμως να κάνει η Ευρώπη; Η ελληνική άποψη είναι πως η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί με την ίδια λογική όπως και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έτσι για παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο να χρηματοδοτηθεί από τις μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων και από το οποίο θα αντλήσουν τα κράτη- μέλη για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, με την αξιοποίηση έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει αναφερθεί άλλωστε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (Έθνος).

Μία δεύτερη πρόταση είναι να υπάρχει εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επιδοτήσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκέσει η κρίση. Η ενεργειακή κρίση όμως δε φαίνεται να τελειώνει με τον ερχομό της άνοιξης, αλλά σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις θα κρατήσει όλο το 2022, φέρνοντας και νέο κύμα ακρίβειας…

Μόλις όμως πριν από δύο ημέρες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, όπως πριν από την πανδημία. Επομένως, μία χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων λόγω ενεργειακής κρίσης θα ήταν ευχής έργον για την Αθήνα.

Μία τρίτη λύση θα ήταν οι συντονισμένες αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ μέσω της Κομισιόν, ώστε να επιτευχθούν πιο ανταγωνιστικές τιμές. Διότι η αλήθεια είναι πως εάν οι ευρωπαϊκές χώρες στραφούν σε άλλες πηγές φυσικού αερίου (και κυρίως υγροποιημένου -LNG- από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική), όπως θα επιθυμούσαν και οι ΗΠΑ, το κόστος είναι αντικειμενικά υψηλότερο σε σχέση με το εισαγόμενο από τη Ρωσία.

Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε προτείνει ήδη από τον Οκτώβριο την κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ, όπως είχε γίνει και με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Την πρόταση αυτή υποστήριζε και η Ιταλία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα