Πιθανή η ψήφιση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων από ΝΔ

Πιθανή η ψήφιση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων από ΝΔ
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις", την Κυριακή 8 Μαΐου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τι προβληματίζει τη Συγγρού για τη τελική στάση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Τεστ για τη ΝΔ θα είναι η στάση της στη βουλή κατά τη συζήτηση του δεύτερου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο λόγος είναι το γεγονός πως σ’ αυτό το νομοσχέδιο, εκτός από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη δημιουργία του νέου ταμείου που θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία και θα αντικαταστήσει το ΤΑΪΠΕΔ.

Το τι θα πράξει η ΝΔ στην ψηφοφορία είναι ανοιχτό καθώς στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί και υπερθεματίζει επί της αρχής, ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των προβλέψεων του νομοσχεδίου. Οι τελικές αποφάσεις στη Συγγρού για τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας στην ψηφοφορία της Κυριακής αναμένεται να ληφθούν όχι πριν από την Τετάρτη, καθώς σήμερα το βράδυ επιστρέφει από το Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γενικώς είμαστε θετικοί» λένε αρμόδια γαλάζια στελέχη ωστόσο θέτουν αστερίσκους μέχρι τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που θα περάσουν στην αρμοδιότητα του νέου ταμείου, αλλά και προς τα που θα κατευθύνονται τα έσοδα, αν δηλαδή θα πηγαίνουν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους ή αν ένα μέρος τους θα πηγαίνει στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της ΝΔ στα θέματα του ταμείου των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται λεπτή σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα πρέπει όποια και αν είναι τελικά να εξηγηθεί επαρκώς. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Αφενός το γεγονός πως μια καταψήφιση θα μπορούσε να στείλει λάθος μηνύματα ως προς το φιλελεύθερο ιδεολογικό στίγμα που θέλει να εκπέμψει η ηγεσία της ΝΔ, αφετέρου να στείλει λάθος μηνύματα και προς το εξωτερικό και τους εταίρους.

Από την άλλη μια υπερψήφιση μέτρων που στη Συγγρού τους δίνουν το χαρακτήρα διαρθρωτικών αλλαγών την ιδιοκτησία των οποίων διεκδικούν στη ΝΔ θα μπορούσε να υπονομεύσει την κριτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι αλλεργική στις επενδύσεις».

Πάντως στη ΝΔ υπάρχει και το προηγούμενο της αντιπολιτευτικής Σαμαρά στο πρώτο μνημόνιο όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τους πολύ υψηλότερους αντιπολιτευτικούς τόνους και μάλιστα με όρους αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης ψήφιζε μέτρα που σχετίζονταν με ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα