Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ: Φαγοπότι 23 δισ. η επιβάρυνση για το φάρμακο – Στα 86 δισ. στον τομέα της Υγείας

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ: Φαγοπότι 23 δισ. η επιβάρυνση για το φάρμακο – Στα 86 δισ. στον τομέα της Υγείας
Φωτογραφία από τη Βουλή Eurokinissi

Ερευνα για υποθέσεις και όχι για πολιτικά πρόσωπα σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία. Εκτενή αναφορά στην υπόθεση Novartis

Στο φως το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στο οποίο εντοπίζεται το μεγάλο πάρτι στα φάρμακα και εν γένει στον τομέα της Υγείας. Ειδικότερα αν και δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες στο πόρισμα εντοπίζεται η τεράστια οικονομική επιβάρυνση που υπέστη η χώρα από το 1997 έως το 2015.

Κατά τις μαρτυρίες και την έρευνα η επιβάρυνση στο σύνολο του τομέα της Υγείας αγγίζει τα 85 δισ. ευρώ με τον τομέα του φαρμάκου να φτάνει τα 23δισ. ευρώ.

Η Νοvartis έχει ειδική αναφορά με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνουν ότι η παραπομπή της υπόθεσης NOVARTIS στη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση της προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, είχε επίδραση στο μέγεθός των στοιχείων.

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα διαπιστώθηκε ακόμη, ότι “…και σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ορισμένοι, κοινωνικά ανάλγητοι, συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κερδοσκοπούν, όταν προμηθεύουν σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες του εξωτερικού:

• Ραδιοφάρμακο, που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ και διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία έναντι 1087 ευρώ.

• Υπερτιμολόγηση ιατρικών μηχανημάτων μέχρι 2.000% ή 45 φορές με τιμές μεγαλύτερες από εκείνες που διατίθενται στο εξωτερικό.

• Ακριβότερα ιατρικά μηχανήματα κατά 400%: μηχανική βαλβίδα καρδιάς της οποίας το πραγματικό κόστος αγοράς, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανερχόταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε στη συνέχεια από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ”.

Οι βουλευτές προτείνουν:

α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ,ΓΛΚ,ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΟΡΚΩΤΟΙ κλπ) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων με συνακόλουθή βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον “κλειδάριθμο” με τον οποίο “ανοίγουν” οι τιμές των φαρμάκων στις Ευρωπαϊκές Χώρες

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στην φαρμακευτική δαπάνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version