Πως τα πέντε άρθρα έγιναν δύο: Το παρασκήνιο στο τρίγωνο Μαξίμου- ΑΝΕΛ- ΝΔ

Πως τα πέντε άρθρα έγιναν δύο: Το παρασκήνιο στο τρίγωνο Μαξίμου- ΑΝΕΛ- ΝΔ
Σημαίες σε πάγκο υπαίθριου πωλητή στην πλατεία Συντάγματος την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Προκειμένου να αποφευχθούν ακόμη περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις στην ψηφοφορία για συμφωνία

Με δύο άρθρα τελικά, ένα με τη συμφωνία και ένα με τα μέτρα, θα έλθει τελικά -άγνωστο όμως πότε ακριβώς- το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή, μετά από έντονο παρασκήνιο στο τρίγωνο μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου- Ανεξαρτήτων Ελλήνων- Νέας Δημοκρατίας.

Αρχικά είχε συζητηθεί το νομοσχέδιο να έλθει με πέντε ή τρία άρθρα, ώστε οι ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν ένα από αυτά, στηρίζοντας όμως τα υπόλοιπα και επί της αρχής. Ακόμη όμως και να είχε το Μαξίμου τη διάθεση να κάνει το χατήρι του κυβερνητικού εταίρου, παρόλες τις επιπλοκές που θα δημιουργούσε ενδεχομένως και στο δικό του στρατόπεδο, συνάντησε την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζήτησε να έλθουν όλα σε ένα άρθρο.

Και αυτό διότι η Ν.Δ δεν ήθελε αφενός να επιτρέψει στον Πάνο Καμμένο να παρουσιαστεί και υπεύθυνος και “ήρωας”, αφετέρου να αντιμετωπίσει και η ίδια φαινόμενα διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της, που θα έθεταν σε κίνδυνο και την ίδια τη συμφωνία.

Ήδη δέκα βουλευτές της ΝΔ, κυρίως σαμαρικοι εκλεγόμενοι στην επαρχία ετοιμάζουν κίνημα για “παρών”.

Εν τέλει όμως συμφωνήθηκε το νομοσχέδιο να έλθει με δύο άρθρα. Οι ΑΝΕΛ θα το ψηφίσουν, διατηρούν όμως τις επιφυλάξεις τους για τους εφαρμοστικούς νόμους που θα έλθουν την επόμενη εβδομάδα και δη για το ταμείο δέσμευσης της δημόσιας περιουσίας και τις αλλαγές στον κώδικα ποινικής δικονομίας, που ο κ.Καμμένος θεωρεί ότι θα διευκολύνουν κατασχέσεις σπιτιών.

Αλλά και από την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ εμφανίζονται βέβαιοι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τη γκρίνια θα εμφανιστεί συμπαγής και θα κινηθεί συντεταγμένα στην ψηφοφορία.

Καθώς το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη κατατεθεί, η συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας παραπέμπεται για αύριο (ανάλογα και με το χρονοδιάγραμμα). Σε αυτή ο Βαγγέλης Μειμαράκης αναμένεται να αναπτύξει το διακύβευμα και να καλέσει τους βουλευτές να σεβαστούν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, το μασάζ στους γαλάζιους όμως έχει ήδη ξεκινήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα