Προ ημερησίας για τη Δικαιοσύνη ζητά ο Τσίπρας

Προ ημερησίας για τη Δικαιοσύνη ζητά ο Τσίπρας

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση έστειλε ο πρωθυπουργός ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης ώστε να απαντήσει στην αντιπολίτευση. Αποφάσεις αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα διαφθοράς και διαφάνειας ζήτησε προ ολίγων λεπτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του News247.

O κ.Τσίπρας έστειλε ειδικότερα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία θα ζητά προ ημερησίας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, αναφερόμενος και στις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ.

Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αλλάξει την ατζέντα και να κάνει ρελάνς στην αξιωματική αντιπολίτευση που σε κοινή γραμμή με Ποτάμι και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο έχει ζητήσει τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας καταγγέλλοντας παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Ο κ.Βενιζέλος μάλιστα σήμερα σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι υπέβαλλε αίτημα να κληθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά από την πρόεδρο της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι η επιτροπή θα συνεδρίαζε την επόμενη εβομάδα.

Η σύγκρουση όμως πλέον θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια και η  προ ημερησίας θα αποτελέσει βέβαια μία ακόμη ευκαιρία κοινοβουλευτικής σύγκρουσης Τσίπρα- Μητσοτάκη.

Το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση θα αποφασιστεί αύριο το μεσημέρι στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του αναφέρει ειδικότερα:

“Την τελευταία περιόδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία.

Το πραγματικό δυστύχημα όμως είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από άλλα κόμματα του κοινοβουλίου.

Κεντρικός όμως και δεδηλωμένος στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη που τα τελευταία ειδικά χρόνια έχει διαρραγεί εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εξωθεσμικών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η δέσμευση εξάλλου της κυβέρνησης στο στόχο αυτό αποδεικνύεται από το ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και προχωρά στην εις βάθος διερεύνηση υποθέσεων που είχαν μέχρι πρότινος εγκαταλειφθεί στην ‘τρωκτική κριτική των ποντικιών’. Ενδεικτικά αναφέρω την πρόοδο στη διερεύνηση των υποθέσεων της λίστς Μπόργιανς και Λαγκάρντ, των άνευ ευγγήσεων δανείων, αλλά και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμα και το παλιό πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Με δεδομένα τα παραπάνω είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο το σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση.

Για το λόγο αυτό σας ζητώ να ορίσετε ημερομηνία για τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής”.

Το γάντι σηκώνει η ΝΔ

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ με ανακοίνωση του γραφείου τύπου, η οποία αναφέρει:

«Ο κ. Τσίπρας αναζητά οδούς διαφυγής. Στη συζήτηση αυτή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα προσέλθει απολογούμενος.

Η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα