Προανακριτική: Μέσω τακτικής δικαιοσύνης η πλήρης διερεύνηση της Novartis

Προανακριτική: Μέσω τακτικής δικαιοσύνης η πλήρης διερεύνηση της Novartis
Τα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS ELLAS στην Μεταμόρφωση Eurokinissi

Η Προανακριτική αποφάνθηκε ότι η Βουλή είναι αναρμόδια και επιστρέφει έτσι τη δικογραφία του σκανδάλου Novartis στη Δικαιοσύνη. Στις 24 Απριλίου η κατάθεση του πορίσματος.

Αναρμόδια για να διερευνήσει τα ενδεχόμενα αδικήματα της δωροδοκίας/δωροληψίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που φέρονται να τέλεσαν 10 πολιτικά πρόσωπα, στην υπόθεση της Novartis, είναι η Βουλή σύμφωνα με την Προανακριτική Επιτροπή η οποία αποφάσισε να επιστρέψει τη δικογραφία στην τακτική δικαιοσύνη.

Την απόφαση περί αρμοδιότητας της δικαιοσύνης ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος σημείωσε ότι με την επιστροφή της δικογραφίας «ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης» όπου φέρονται να εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα του ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε «οι αθώοι να δικαιωθούν, οι ενδεχομένως εμπλεκόμενοι να δικαστούν και το πολιτικό σύστημα να κάνει ένα βήμα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του». Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι η απόφαση περί αναρμοδιότητας της Βουλής βασίζεται σε πολυάριθμα νομικά επιχειρήματα που θα περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Προανακριτικής.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίθετα νομολογία (σχετικά με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου) που εντάσσει την δωροδοκία/δωροληψία στα υπουργικά καθήκοντα ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι «η νομολογία όσο δυνατή και να είναι δεν είναι νόμος». «Η νομολογία δεν υποκαθιστά την ελεύθερη απόφαση κάθε δικαστηρίου. Υπάρχουν πάνω σε αυτό το πεδίο πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις και ισχυρές» συμπλήρωσε.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας θα εγκριθεί στην επόμενη και τελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της 24ης Απριλίου. Την ίδια ημέρα θα εκπνεύσει και η προθεσμία που δίνεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις δικές τους πορισματικές θέσεις σχετικά με το σκάνδαλο. Στη συνέχεια το πόρισμα της Προανακριτικής θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα