Προανακριτική Novartis: Περιμένοντας την “Κελέση” – Πιθανή η άρση του καθεστώτος προστασίας

Προανακριτική Novartis: Περιμένοντας την “Κελέση” – Πιθανή η άρση του καθεστώτος προστασίας
Στιγμιότυπο έξω από τη ΓΑΔΑ Eurokinissi

Η αντιπροσωπεία της προανακριτικής έχει ζητήσει να εξετάσει τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία "Αικατερίνη Κελέση". Με επιστολή έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής.

Στη ΓΑΔΑ προσέρχεται, εκ νέου, το μεσημέρι της Τετάρτης, η αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για να λάβει κατάθεση από τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη», για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που χθες δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί. Η αντιπροσωπεία έχει ζητήσει σήμερα να εξετάσει, επίσης, τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», η οποία με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής.

Τουλάχιστον τρία από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αν οδηγηθεί σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση». Πηγές της προανακριτικής επισημαίνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, διότι οι δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν σε εξέταση διαπράττοντας αδίκημα. Αν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί στην εισαγγελική Αρχή που τους υπήγαγε σε πρόγραμμα προστασίας και θα ζητήσει την άρση του.

“Να καλέσει η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης σε συμπληρωματική κατάθεση τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, πρότεινε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Mega. Καθώς το ένταλμα βιαίας προσαγωγής για τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» βρίσκεται εν ισχύ, ο υπουργός δήλωσε ότι από χθες «έχουμε έναν φυγά και για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε ένα κόμμα και τα στελέχη του που υπερασπίζονται έναν φυγά». Ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τη στάση τοu ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων, είπε ότι πλησιάζει η ώρα που ο κύριος Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση «σκευωρίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποχωρήσει από την εξέταση των συγκεκριμένων μαρτύρων, καθώς θεωρούν παράνομο το να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους, ενώ μετέβησαν στον Άρειο Πάγο για να καταθέσουν υπόμνημα.

Τι ισχύει για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Στο ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών επί αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ερώτημα σχετικό έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που κάλεσε τον κ. Σισιλιάνο να εξηγήσει τι θα σημαίνει για την Ελλάδα παραβίαση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων της Novartis.

«Μας απασχολεί το θέμα των προστατευομένων μαρτύρων σε γνωστή υπόθεση, να καταθέσουν υποχρεωτικά με εμφανή τα προσωπικά και ταυτοτικά τους στοιχεία. Με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να γίνεται η αποκάλυψη των μαρτύρων, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάκρισης, παρά μόνο στο δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση ή αν ο ίδιος ο μάρτυρας θεωρεί ότι μπορεί να απαντήσει με την ταυτότητά του. Τι θα συνεπάγεται για τη χώρα μας ενδεχόμενη καταστρατήγηση αυτής της διάταξης έναντι των ευρωπαϊκών δικαστηρίων;», είναι το ερώτημα που απηύθυνε στον πρόεδρο του ΕΔΑΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πολύ σαφή νομολογία, με δύο αποφάσεις. Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τις οποίες μπορούν να προστατευθούν οι μάρτυρες να μην καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα κλπ, έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις. Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Να υπάρχουν δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες. Από τη μια να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή να καταθέσει εκτός δικαστηρίου, ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη την πλάτη κοκ αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικοί παράγοντες οι οποίοι συγχρόνως να προστατεύουν και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ.

“Κίνδυνος για τη ζωή μας”

Υπενθυμίζεται πως με επιστολή τους, στις 15 Φεβρουαρίου 2020, στις εισαγγελικές Αρχές αλλά και στο Προεδρείο της Επιτροπής οι προστατευόμενοι μάρτυρες του σκανδάλου Novartis δήλωναν ότι σε περίπτωση αποκάλυψης της ταυτότητάς τους κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους.

Στην επιστολή του ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει να εισφέρει σε ότι αφορά τις καταγγελίες που αφορούν το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καθώς δεν τον γνωρίζει προσωπικά. Επίσης αναφέρει ότι με τη συγκεκριμένη κλήση κρίνεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων καθώς θεωρεί βέβαιο ότι με την εμφάνισή της ενώπιον των μελών της Προανακριτικής θα διαρρεύσει η ταυτότητά της και θα κινδυνεύσει η ζωή της!

Οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες παράλληλα επισημαίνουν ότι τη μοναδική φορά που εμφανίστηκαν φυσικά ήταν ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς υποστηρίζοντας ότι στην κατάθεση που έδωσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη, τηρήθηκε η μυστικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version