“Προεκλογική” ομιλία Σαμαρά με απόρριψη σεναρίων περί συμφωνίας για Πρόεδρο με ορισμό ημερομηνίας εκλογών

“Προεκλογική” ομιλία Σαμαρά με απόρριψη σεναρίων περί συμφωνίας για Πρόεδρο με ορισμό ημερομηνίας εκλογών
Session of the Parliamentary Group of New Democracy political Party, in Athens, Dec. 11, 2014 / , , 11 , 2014 eurokinissi

Το Μαξίμου παίζει άμυνα σε “ύποπτες” εισηγήσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν ετοιμάζεται να παίξει τα δικά του παιχνίδια. Το κλίμα πάντως μυρίζει έτσι κι αλλιώς εκλογές λόγω προεδρικής εκλογής. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247

Της Βίκυς Σαμαρά

Τα σενάρια συναινετικής εκλογής Προέδρου με ορισμό ημερομηνίας εκλογών αρχές καλοκαιριού ή φθινοπώρου και κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ένιωσε την ανάγκη να διαψεύσει χθες ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που από μόνο του επιβεβαιώνει πως υπάρχουν σχετικές πιέσεις και συζητήσεις στο παρασκήνιο.

Η ομιλία είχε μάλιστα καθαρά προεκλογική λογική, καθώς το δίλημμα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός “εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας ή καταστροφή” απλώς προβάλλεται στις μέχρι στιγμής πολύ πιθανές κάλπες ως “Νέα Δημοκρατία ή καταστροφή”. Οι αναφορές του στον τρόμο και το φόβο που εμπνέει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αγορές και τη διαφωνία των πολιτών με τις πρόωρες εκλογές αυτή ακριβώς τη λογική εξυπηρετούν.

Η δήλωση δε του πρωθυπουργού ότι: “Ο κόσμος θα τιμωρήσει όποιους σύρουν τη χώρα σε εκλογές. Είτε τώρα, είτε σε λίγους μήνες! Γιατί παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ισοδυναμεί με παράλυση και αβεβαιότητα για τον τόπο” δεν ακυρώνει αντίθετα επιβεβαιώνει το προεκλογικόν του λόγου του και ταυτοχρόνως έδωσε απάντηση και σε όσους αναζητούν πιθανότητα συμφωνίας για Πρόεδρο τώρα και κάλπες λίγο αργότερα.

Συνεργάτες του κ.Σαμαρά στη συνέχεια εξηγούσαν ότι ορισμός ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 θα ήταν καταστροφικός. Και αυτό όπως έλεγαν καθώς όχι μόνο θα σήμαινε μία μακρά προεκλογική περίοδο με αποτέλεσμα και πάλι να δημιουργηθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αλλά και γιατί στην περίπτωση που οριζόταν κάλπες για το φθινόπωρο αυτές θα συνέπιπταν με την περίοδο συζητήσεων για την επόμενη ημέρα της επόμενης ημέρας, δηλαδή για την απαλλαγή και από το περίφημο μεταμνημονιακό καθεστώς.

Το “κάψιμο” αυτών των σεναρίων βέβαια καθόλου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο ένα νέο άνοιγμα όχι στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους ανεξάρτητους βουλευτές κεντροαριστερών αναφορών (την πρόταση για συναινετική εκλογή Προέδρου με ταυτόχρονη συμφωνία για κάλπες είχαν καταθέσει άλλωστε οι οκτώ βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ και την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών) και πάντως όχι για να γίνει δεκτή κάποια πρόταση, αλλά για ενταθεί η πολιτική πίεση προς τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Σαμαράς επίσης για άλλη μία φορά διέψευσε τα σενάρια περί αλλαγής υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας πριν την τρίτη ψηφοφορία, κάνοντας μάλιστα λόγο για θεσμικό ατόπημα. Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ πάντως δεν τον πίστεψαν ακόμη και με τη ρητή και δεσμευτική αυτή δήλωση.

Από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν άλλωστε όλα αυτά τα σενάρια εκπορευόμενα από “διάφορους που θέλουν να έχουν ρόλο στα πράγματα”, κοιτάζοντας ενδεχομένως προς κεντροαριστερή κατεύθυνση και όχι πολύ μακριά από τη δικομματική…

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα