Προκαλεί η Τουρκία: Διάβημα στην Ελλάδα για τα τεθωρακισμένα σε νησιά - Άμεση απόρριψη από την Αθήνα

Προκαλεί η Τουρκία: Διάβημα στην Ελλάδα για τα τεθωρακισμένα σε νησιά - Άμεση απόρριψη από την Αθήνα
TURKISH NATIONAL DEFENSE MINISTRY/HANDOUT/ANADOLU/AFP

Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε για την "ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Σάμο", καλώντας τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις. Άμεση η απάντηση της Αθήνας.

Κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα, μετά τους ισχυρισμούς για μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων σε Λέσβο και Σάμο.

Σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα για να δώσει "εξηγήσεις", προκειμένου η Αθήνα να σταματήσει -όπως ισχυρίζεται τις παραβιάσεις στα νησιά.

ADVERTISING

Διάβημα διαμαρτυρίας από την Τουρκία, με τίτλο "Νησιά του Αιγαίου", έλαβαν και οι ΗΠΑ, μέσω του οποίου ζητά από την Ουάσινγκτον να σεβαστεί το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να λάβει μέτρα για την αποφυγή παραβίασής του.

Διπλωματικές πηγές: "Παντελώς αβάσιμες οι τουρκικές αιτιάσεις"

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ελληνοτουρκικά, Τουρκία, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network