Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για μουφτήδες - Θράκη

Τζαμί στην Κομοτηνή
Τζαμί στην Κομοτηνή MOTIONTEAM

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει την Ελλάδα για παραβίαση διεθνών συνθηκών αναφορικά με το καθεστώς εκλογής των μουφτήδων, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για "ομοεθνείς" στη Θράκη.

Νέα προκλητική παρέμβαση στο θέμα της επιλογής των Μουφτήδων επιχειρεί η Άγκυρα μέσω ειδικής αναφοράς του τουρκικού ΥΠΕΞ για το θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, εξέφρασε την "έντονη ανησυχία" της Άγκυρας, για το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που προβλέπει - μεταξύ άλλων - τις διαδικασίες για την επιλογή των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής. Κάτι που, σύμφωνα με τους Τούρκους, στερεί την αυτονομία των μουφτήδων και αντιβαίνει τις διεθνείς συνθήκες.

«Η συγγένειά μας με την Δυτική Θράκη, μας κάνει να ανησυχούμε για το σχέδιο νόμου που οδηγεί στην άρση του καθεστώτος αυτονομίας του θεσμού του Μουφτή, που ορίζεται με βάση διεθνείς συνθήκες» δήλωσε για το θέμα ο κ. Ακσόι.

«Εχουμε εκφράσει δημοσίως την άποψή μας όσον αφορά στη νομική ρύθμιση με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2018 που δημοσίευσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή του αστικού κώδικα ή κατ’ επιλογή του νομικού συστήματος της Σαρία σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ δύο πλευρών στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης», ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αίσθηση προκάλεσε ακόμη το γεγονός ότι ο κ. Ακσόι έκανε λόγο για «ομοεθνείς» στη Θράκη: «Η συμβουλευτική επιτροπή έχει καταθέσει ήδη τις απόψεις των ομοεθνών μας στη Δυτική Θράκη ως προς το εν λόγω προσχέδιο. Οι ομοεθνείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για την πρόβλεψη του διατάγματος που αίρει το αυτοδιοίκητο των μουφτειών, το οποίο κατοχυρώνεται από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και τα αιτήματα της μειονότητας σχετικά με τους μουφτήδες, οι οποίοι εξυπηρετούν ανάγκες των ομογενών μας. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μας έχει γνωστοποιήσει και σε εμάς τις ανησυχίες της. Αναμένουμε από την Ελλάδα, που δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να δώσει προτεραιότητα στο να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση και στην ικανοποίηση των προσδοκιών της μειονότητας στις νομικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει» κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σαμπάχ: Ομάδα 200 Ελλήνων και Αμερικανών πρακτόρων φυλάνε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Ελεύθεροι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο

Γιατί απελευθερώσαμε αμέσως τους 2 Τούρκους στρατιωτικούς

Διακομματικό 'Ναι' της Βουλής στη μη υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία

SHARE: