Προς ακύρωση η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία

Προς ακύρωση η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία

Ένα βήμα πριν την επίσημη ματαίωση της συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται η Βουλή και η κυβέρνηση, την ώρα που το Μαξίμου συνεχίζει να βάλλει κατά της ΝΔ για την συγκεκριμένη υπόθεση

Το χρονικό μίας… προαναγγελθείσης ματαίωσης θα γραφτεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, καθώς όλα δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καμία διάθεση να ξεπεράσει το “ηθικό θέμα” που αναδεικνύεται με τις διεθνείς καταγγελίες σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, αναφορικά με την εμπλοκή της στον εμφύλιο της Υεμένης.

Την ώρα που το παιχνίδι στην πολιτική και, κυρίως, στην επικοινωνιακή σκακιέρα συνεχίζει να μαίνεται, επί της ουσίας της υπόθεσης διαμηνύεται από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι η συμφωνία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, που έχει ήδη “περαιωθεί ως άγονη”, είναι “νεκρή”. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ως προς την πολιτική αντιπαράθεση, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να “πυροβολεί” τη ΝΔ χρεώνοντάς της “σκευωρία” που “κατέρρευσε”, όπως επιμένουν εδώ και δύο 24ωρα κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την προχθεσινή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή.

Πρόταση διεξόδου

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη όπως και η πρόταση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, που κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση – απλώς ήρθε να δώσει διέξοδο σε μία μάλλον προειλημμένη απόφαση. Καίτοι αρκετοί στην κυβέρνηση θα προτιμούσαν να ήταν περισσότερο… συντονισμένες οι κινήσεις μεταξύ Μαξίμου-συμπολιτευόμενων βουλευτών, η παρότρυνση του Νίκου Φίλη να επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα σε σχέση με την συμφωνία αυτή στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής βρίσκει ευήκοα ώτα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ειπώθηκε από εμένα και τον κ. Παφίλη να ξαναγίνει συζήτηση και να ανακληθεί η απόφαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στην οποία βασίστηκε η συμφωνία για την πώληση βλημάτων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας είπε ότι θα μεταφέρει την απόφαση της Επιτροπής στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο», υπογράμμισε χθες ο Νίκος Φίλης στην σχετική συνεδρίαση στη Βουλή. Παράλληλα, μιλώντας χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Παιδείας επέμεινε πως η συμφωνία πρέπει να επανεξεταστεί, υπενθυμίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υιοθετηθεί και τρίτο ψήφισμα της Ευρωβουλής σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας για το θέμα της Υεμένης. Ταυτόχρονα, έχοντας ως στόχο να μην θεωρηθεί το διάβημά του ως “αντάρτικο”, ο Νίκος Φίλης αφενός επανέλαβε την διαπίστωση του Μαξίμου πως “κατέρρευσε η σκευωρία”, αφετέρου διευκρίνισε πως “δεν κατηγορεί κανέναν”, επαναλαμβάνοντας πως αν μετείχε στην Επιτροπή Εξοπλισμών κατά την ψηφοφορία για την συγκεκριμένη συμφωνία, “μπορεί και να ψήφιζε” διότι, όπως είπε, υπήρχε “έλλειμμα ενημέρωσης”.

“Σημαία” ο… Σφακιανάκης

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση αναμένεται και σήμερα να συνεχίσει να βάλλει κατά της ΝΔ, ενώ ήδη από προχθές κυβερνητικές πηγές επέμεναν πως “κατέρρευσε με πάταγο η ενορχηστρωμένη σκευωρία της ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία”. “Βασικός στόχος της ΝΔ ήταν να δημιουργήσει την εντύπωση σκανδάλου στην προσπάθειά της να αλλάξει τη συζήτηση από τα πραγματικά σκάνδαλα (Paradise Papers, Siemens, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.)”, τόνισαν χθες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, κρατώντας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την αποκάλυψη για την εμπλοκή του Τζον Σφακιανάκη, που άλλαξε προχθές την τροπή της συζήτησης. “Η μεγάλη αποκάλυψη της (σ.σ. προχθεσινής) βραδιάς ήταν πως όλη η επιχειρηματολογία της ΝΔ που είχε στηθεί πάνω στις ανησυχίες της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ, ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί αυθεντικά τη Σαουδική Αραβία, κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας πρέσβης δεν μετέφερε την επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τη θέση ενός Έλληνα επίδοξου ενδιάμεσου, του John Sfakianakis, ο οποίος επιθυμούσε να αναλάβει ως μεσάζοντας στη διαπραγμάτευση με τη ελληνική πλευρά”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα