Προς αντικατάσταση τα μέλη του ΕΣΡ που εξέπνευσε η θητεία τους

Προς αντικατάσταση τα μέλη του ΕΣΡ που εξέπνευσε η θητεία τους
Συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση νόμιμης σύνθεσης στην ανεξάρτητη αρχή. Τι προβλέπει η ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς

Ρύθμιση που απαγορεύει την παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ των οποίων έχει ολοκληρωθεί η θητεία κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκρότηση της νόμιμης σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει τη νέα νομοθεσία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Με την εν λόγω διάταξη ο υπουργός Επικρατείας ουσιαστικά ρίχνει το γάντι στα υπόλοιπα κόμματα για να συναινέσουν στη συγκρότηση της σύνθεσης του ΕΣΡ καθώς απαιτείται ευρύτατη πλειοψηφία 4/5 στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τα κόμματα να συμφωνήσουν σε νέα πρόσωπα (στις περιπτώσεις ολοκλήρωσης της θητείας τους) γιατί σε αντίθετη περίπτωση το ΕΣΡ δεν θα μπορεί να λάβει τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του νόμου.

Ο κ. Παππάς ικανοποίησε, όμως, και αίτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, εισάγοντας ρύθμιση που επιτρέπει στο ΕΣΡ να απευθυνθεί σε διεθνείς εταιρίες ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) των διαγωνιζομένων και της ονομαστικοποίησης των μετοχών τους.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειακούς σταθμούς να συνδέονται εάν επιθυμούν και με τους δύο ψηφιακούς παρόχους (Digea και θυγατρική ΕΡΤ). Με άλλη ρύθμιση εισάγονται οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια για τον προσδιορισμού του κατώτατου αριθμού των εργαζομένων των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Με άλλες τροποποιήσεις που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση εξαιρούνται από τον νέο διαγωνισμό οι υφιστάμενες επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Το άκουσμα της συγκεκριμένης ρύθμισης ικανοποίησε, μάλιστα, τους βουλευτές της συμπολίτευσης που χειροκρότησαν παρατεταμένα.  Επίσης, εισήχθη πρόβλεψη για την μετάδοση υποτιτλισμένων τηλεοπτικών προβλημάτων για θεατές με ακουστικές δυσχέρειες.

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την παύση των μελών του ΕΣΡ

Την αντίθεσή τους στη ρύθμιση για το ΕΣΡ εξέφρασαν βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς τες αντισυνταγματικές.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας  Λοβέρδος υποστήριξε ότι η ρύθμιση παύει τη θητεία όλων των υπηρετούντων μελών του ΕΣΡ και όχι μόνο εκείνων που έχει λήξει η θητεία τους και ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη. Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για θεσμική παρέμβαση που προσβάλλει τον πυρήνα της ανεξαρτησίας των μελών των ανεξαρτήτων αρχών. «Η πολιτική της κυβέρνησης προσβάλλει τις ανεξάρτητες αρχές» είπε.  Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη. Με τη διάταξη διαφώνησε και ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

Στους βουλευτές της αντιπολίτευσης απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο περί παρεξήγησης.

«Εμείς λέμε να αποχωρήσουν τα μέλη που έχει λήξει ήδη η θητεία τους και υπάρχει νομικό κώλυμα. Το ένα μέλος του ΕΣΡ που έχει εκλεγεί το 2014 δεν θα αποχωρήσει» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα