Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Συμμετοχή με μισή καρδιά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Συμμετοχή με μισή καρδιά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της "Δημοκρατικής Αριστεράς", Φώτη Κουβέλη, στην Βουλή, Τρίτη 8 Μαΐου 2012, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τους προέδρους των κομμάτων, ενόψει του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Τι του απάντησαν και ποια θέματα θα συζητηθούν. Πρώτο βήμα για να μπει στην κυβέρνηση, για Λεβέντη

“Κλείδωσε” η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου. Θέματα, που θα συζητηθούν, θα είναι το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε ήδη με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (ανταποκρίθηκε θετικά). Ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε και στον κ. Κουτσούμπα, ο οποίος του επανέλαβε το “όχι” του ΚΚΕ.

Πλακιωτάκης: Ο Τσίπρας αδυνατεί να κυβερνήσει

Μετά το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, ο κ.Πλακιωτάκης σε δήλωση του είπε ότι θα πάρει μέρος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, τόνισε ωστόσο πως αυτή η συμμετοχή του δεν πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη.

“Ο κ.Τσίπρας με την κίνηση αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε. Η ΝΔ ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως αρχηγός της θα πάω στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η συμμετοχή μου όμως δεν πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ.Τσίπρα”, δήλωσε ειδικότερα ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.

Από τη Συγγρού εξέφραζαν ενόχληση, καθώς χθες η πρόσκληση είχε δημοσιοποιηθεί μόνο μέσω δελτίο τύπου και μόλις σήμερα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τόνιζαν ότι η ΝΔ ακολουθώντας τη θεσμική οδό θα παραστεί στο συμβουλιο πολιτικών αρχηγών με συγκεκριμένες θέσεις. “Τώρα θυμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τη συναίνεση και το δρόμο της συμφωνίας”, έλεγαν επίσης χαρακτηριστικά.

Ο κ.Πλακιωτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους της ΝΔ και με τα αρμόδια κοινοβουλευτικά στελέχη που χειρίζονται προσφυγικό και ασφαλιστικό. Η κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται πάντως να συγκληθεί μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ο διάλογος με τη Φ. Γεννηματά

Η κ. Γεννηματά, φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα πάει στη σύσκεψη για να συζητήσει για το προσφυγικό, αλλά δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε συζήτηση υπό τον ΠτΔ για κυβερνητικά θέματα όπως το ασφαλιστικό.

“Είναι θέμα που πρέπει να συζητήσουμε”, απάντησε ο πρωθυπουργός.

“Αν ήθελες να το συζητήσουμε έπρεπε να μας είχες καλέσει νωρίτερα όταν δημιούργησες την επιτροπή σοφών”, ανταπάντησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε ο Α. Τσίπρας να προκαλέσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και να ενημερώσει τα κόμματα.   

Μάλιστα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα τέτοιου είδους συζήτηση υπό ΠτΔ και αυτό πρέπει να το ξέρει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Δεν δίνει συναίνεση το Ποτάμι

Ο κ.Τσίπας επικοινωνησε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα πάει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά με επιφυλάξεις και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το κίνημα δε θα δώσει συναίνεση και δε θα ψηφίσει το ασφαλιστικό.

ΚΚΕ: Όχι στην ψευδεπίγραφη συναίνεση

“Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού  μαζί του, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετέχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γιατί θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί, κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.

“Διάλογος γίνεται και μπορεί να γίνει στo πλαίσιο των σημερινών διαδικασιών της Βουλής. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί ο λαός, να αντιπαλέψει τη νέα σφαγή και στο ασφαλιστικό και τελικά να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Λεβέντης: “Ζήτησα οικουμενική, όχι κυβέρνηση”

Μιλώντας στο συνέδριο της ΟΤΟΕ, ο κ. Λεβέντης επανέλαβε την πρότασή του για οικουμενική.

“Εγώ ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση δε ζήτησα συναίνεση. Τι θα πει συναίνεση; Θεωρεί δύο θέματα σοβαρά το προσφυγικό και το ασφαλιστικό και σε αυτά ζητά συναίνεση. Και τα υπόλοιπα; Αν χαθούν οι καταθέσεις του κόσμου;”, είπε χαρακτηριστικά.

Η ατζέντα της συνάντησης

Το προσφυγικό και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση, αποτελούν την ατζέντα της Σύσκεψης Πολιτικών Αρχηγών.

Ειδικά για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας είχε δεσμευτεί ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, για την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την υιοθέτηση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής, τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στον έλεγχο της κρατικής εξουσίας».

Στο κλίμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική και αυτή η Αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος αλλά μέσα από πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που είχαν κινητοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα για να υπάρξουν πλατιές αλλαγές.

Γεροβασίλη: Θετικό ότι θα γίνει η σύσκεψη

Η ανταπόκριση των Πολιτικών Αρχηγών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας.

Το ουσιαστικό είναι ότι, αύριο, η Σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα