Προσχέδιο Eurogroup: Πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα επιμήκυνση 2 ετών

Προσχέδιο Eurogroup: Πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα επιμήκυνση 2 ετών
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (EUROGROUP) ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ (EUROKINISSI/ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε/No commercial use) Eurokinissi

Επιμήκυνση στην Ελλάδα θα εγκρίνει το Eurogroup, σύμφωνα με προσχέδιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών. "Αν δεν υπάρξει παράταση, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 20,7 δισ." αναφέρεται στο έγγραφο

Τη θετική δήλωση που ζητούσε φαίνεται ότι παίρνει η Ελλάδα από το κρίσιμο Eurogroup που διεξάγεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

“Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα”, αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη  συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το προσχέδιο αυτό, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρει ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

“Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης”, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που συντάχθηκε το περασμένο Σάββατο.

“Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή”, αναφέρεται στο προσχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την έγκριση του προϋπολογισμού με 167 “Ναι” από την ολομέλεια της Βουλής.

“Σίγουρη η παράταση”

“Η Ελλάδα θα λάβει σίγουρα παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της”, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Δευτέρα.

“Κάθε βοήθεια όσον αφορά μια παράταση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας ή μια μείωση των επιτοκίων θα έβαινε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μάλλον η κατεύθυνση στην οποία βαίνει”, δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιλογή, καθώς κανείς δεν επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη”, πρόσθεσε αυτή η πηγή, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα έχει κάνει πολλές προσπάθειες να συμμορφωθεί με τους όρους που της έχει θέσει η τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ).

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει “θεμελιωδώς θετική” την έκθεση της τρόικας που επιδόθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ. πρακτ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα