Προσφυγές κατά του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ προαναγγέλλουν Digea και ιδιωτικοί σταθμοί

Προσφυγές κατά του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ προαναγγέλλουν Digea και ιδιωτικοί σταθμοί
Governing council at Maximos Mansion about the government's action plan at the Monday's Eurogroup and the Summit Meeting, in Athens, Greece on June 21, 2015. / 21 2015. Menelaos Myrillas / SOOC

Καταγγέλλουν αλλαγή των συμβάσεων με το Δημόσιο και περιορισμό του ανταγωνισμού. Digea και ΕΙΤΗΣΕΕ αφήνουν αιχμές κατά του νομοσχεδίου που έρχεται στη βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες και προαναγγέλλουν προσφυγές στη δικαιοσύνη

Το ενδεχόμενο να προσφύγουν κατά του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ επισείουν η Digea και η ένωση ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών καταγγέλλοντας αλλαγή των υφιστάμενων συμβάσεων, αλλά και περιορισμό του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Τοποθετούμενος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων ο Πρόεδρος της Digea, Στρατής Λιαρέλλης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο λόγω της εισόδου της ΕΡΤ στο ψηφιακό πεδίο. «Ασφαλώς και προφανώς η απόφαση για δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα προκαλεί θεμελιώδη αλλαγή των όρων του διαγωνισμού και συνεπώς πρέπει να αλλάξει η οικονομοτεχνική μελέτη» είπε ο κ. Λιαρέλλης. Επίσης υποστήριξε ότι η διακριτική ευχέρεια που δίνει το νομοσχέδιο στον υπουργό Επικρατείας να μπορεί να αφαιρεί έναν πολυπλέκτη από τον πάροχο δικτύου σε περίπτωση μη χρήσης του συνιστά επίσης εκ των υστέρων τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού.

Αιχμές για ενδεχόμενη προσφυγή στη δικαιοσύνη άφησε, όμως, και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) με τον πρόεδρό της Παναγιώτη Κυριακόπουλο να καταγγέλλει παρέμβαση στον ελεύθερο ανταγωνισμού. «Πως είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά ανώνυμες εταιρίες με κριτήριο το αν είναι τηλεοπτικές επιχειρήσεις ή σουπερ μάρκετ ;» είπε εκφράζοντας την αντίθεσή του με τις προβλέψεις περί ελάχιστου προσωπικού αλλά και θέσπισης ανώτατου αριθμού τηλεοπτικών καναλιών.

«Το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει την συνολική αγορά αλλά μέρος της και δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού και ισονομίας. Οι ρυθμίσεις πιάνουν μόνο τους πάρόχους που χρησιμοποιούν επίγειο σήμα αλλά δεν εντάσσει όσους χρησιμοποιούν ψηφιακό σήμα» ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος και σημείωσε ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ συμμερίζεται τις ενστάσεις που διατύπωσε το ΕΣΡ στη γνωμάτευσή του για το νομοσχέδιο. «Εάν εφαρμοστούν όσα λέει το ΕΣΡ εμείς είμαστε σύμφωνοι» είπε. 

Κριτική στο νομοσχέδιο άσκησαν και οι εκπρόσωποι των περιφερειακών σταθμών Αντώνης Δημητρίου και Γιάννης Πανταζόπουλος. Αμφότεροι διαμαρτυρήθηκαν για την «πλειοδοτική διαδικασία» που διατρέχει τη λογική χορήγησης των αδειών. «Το νομοσχέδιο δεν πατάσσει αλλά ενισχύει τη διαπλοκή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου.

Οι δύο εκπρόσωποι των περιφερειακών σταθμών εξέφρασαν όμως και τη δυσαρέσκειά τους για τις «λεόντειες συμβάσεις» που υποχρεώθηκαν όπως είπαν να υπογράψουν με την Digea και ουσιαστικά προανήγγειλαν ότι θα προτιμήσουν να ενσωματωθούν στο ψηφιακό δίκτυο της ΕΡΤ. «Εμείς θέλουμε φτηνή παροχή υπηρεσιών» δήλωσε ο κ. Πανταζόπουλος.

Φωτό sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα