Προσφυγικό και αξιολόγηση στο προσκήνιο των Βρυξελλών

Προσφυγικό και αξιολόγηση στο προσκήνιο των Βρυξελλών

Με το βλέμμα στραμμένο και στην Αθήνα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες μετά την πρόταση παραίτησης του Παναγιώτη Σγουρίδη με το Μέγαρο Μαξίμου να μην ανοίγει περαιτέρω τα χαρτιά του για τις προθέσεις του πρωθυπουργού

Η διευκρινιστική δήλωση του υφυπουργού Μεταφορών και Δικτύων δεν ήταν αρκετή για να “σβήσει τη φωτιά” των δηλώσεών του με τον ίδιο να υποβάλει την παραίτηση του και το Μαξίμου να απαντά πως το θέμα θα εξεταστεί μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.

Η τοποθέτηση του κ. Σγουρίδη πως “ο Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε προεκλογικά τους αγρότες” προκάλεσε έντονη ενόχληση στους ΑΝ.ΕΛ και του ζητήθηκε να προβεί σε νέα δήλωση. Είναι σαφές πως ανάλογος εκνευρισμός υπήρξε και στην κυβέρνηση με τα κορυφαία στελέχη, όμως να προτιμούν να μην τοποθετηθούν.

Η Σύνοδος για το προσφυγικό

Αλλάζουν τα δεδομένα της Συνόδου Κορυφής μετά το ¨μακελειό¨ στην Άγκυρα. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε την άφιξη του σήμερα στις Βρυξέλλες με την τριμερή (Ελλάδα – Γερμανία – Τουρκία), αλλά και την συνάντηση των 11 χωρών μελών της Ε.Ε., που δήλωναν πως θα υποδεχτούν περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία να αναβάλλεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αργά χθες βράδυ συνομίλησε με τον Τούρκο όμολογό του, μεταφέροντάς του τη συμπαράσταση της χώρας μας.

Η αλλαγή του προγράμματος σαφώς ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών για τη Σύνοδο των Βρυξελλών, καθώς η Τουρκία είναι ο καταλύτης των εξελίξεων και η πίεση που θα ασκούσαν οι υπόλοιπες χώρες για την τήρηση των συμφωνηθέντων θα ήταν μεγάλη.

Με την ωριαία συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να πηγαίνει καλά αποκλείοντας τις μονομερείς ενέργειες η τακτική Σύνοδος Κορυφής αναμένεται  να αναδείξει το ¨μέτωπο¨ που έχει δημιουργηθεί κατά των ακραίων τοποθετήσεων για το προσφυγικό.  Η ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτών είναι το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί στην απομόνωση με το “σφράγισμα” των βορείων συνόρων.

Οι σύμμαχοι της Ελλάδας αναμένεται να αναδείξουν σήμερα και αύριο πως ο ενδεδειγμένος δρόμος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι η στενή συνεργασία με την Τουρκία και σε καμία περίπτωση το κλείσιμο των συνόρων.

Τι θα προτάξει ο πρωθυπουργός στους υπόλοιπους ηγέτες της ευρωζώνης;

– Την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα.

– Την στήριξη Λιβάνου και Ιορδανίας για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ – Τουρκίας για την μείωση των ροών από την Τουρκία.

– Τις επιχειρήσεις κατά των διακινητών.

– Την επανεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη.

– Την ενίσχυση της FRONTEX και την άμεση ενίσχυση των κρατών της βαλκανικής οδού με εξοπλισμό.

– Την αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής στην Ελλάδα.

– Την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής των μεταναστών σε χώρες προέλευσης και επανεισδοχής στην Τουρκία.

– Τον ρόλο του ΝΑΤΟ στις περιπολίες που θα διεξάγει η συμμαχία στο Αιγαίο.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως δήλωσε και η Όλγα Γεροβασίλη, είναι ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής να μην είναι εγκαλούμενος αλλά εγκαλών, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει συμψηφίσει το προσφυγικό θέμα με την οικονομική κρίση.

Το πρόγραμμα και η αξιολόγηση

Το θέμα της αξιολόγησης συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν στο τετ α τετ που είχαν πριν τη συμμετοχή αντιπροσωπειών τους.

Συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού για τα ραντεβού, που ενδεχομένως να έχει και στο περιθώριο της Συνόδου.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο NEWS 247, έκαναν λόγο για ένα καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες που τους επιτρέπει να πιέσουν παραπάνω για το θέμα της επιστροφής των θεσμών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Θα πιέσουμε όσο μπορούμε» τόνιζαν χαρακτηριστικά με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ανοίξει όλη την «βεντάλια» των επιχειρημάτων του.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν από τη Δευτέρα στην Αθήνα, ενώ υποστήριζαν πως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων και η διαπραγμάτευση κινείται καλά.

Κομβική ημερομηνία για το Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται το Eurogroup της 7ης Μαρτίου πέρα από το οποίο τοποθετούν την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα