Πρόσκληση Τσίπρα σε αντιπολίτευση για «εθνική θέση» στο Κυπριακό

Πρόσκληση Τσίπρα σε αντιπολίτευση για «εθνική θέση» στο Κυπριακό
Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2017 draft State Budget, in Athens, on Dec. 10, 2016 / . , 10 , 2016 SOOC

Τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης του συστήματος εγγυήσεων. Κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

Πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς να προσέλθουν σε συζήτηση για τη διαμόρφωση εθνικής θέσης στο Κυπριακό απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τη θέση ότι η λύση πρέπει να προβλέπει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων.

«Αν θέλουμε βιώσιμη λύση αυτή δεν μπορεί να προβλέπει τη συνέχεια ενός αναχρονιστικού πλαισίου εγγυήσεων αλλά ούτε και την παρουσία -και μάλιστα τη μόνιμη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Αντιθέτως πρέπει να προβλέπει την αποχώρησή τους» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Κάλεσε, μάλιστα, την ΝΔ, που μέχρι τώρα αρκείται στο δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται»,  να διατυπώσει συγκεκριμένη θέση για τις εγγυήσεις και τα τουρκικά στρατεύματα. Ζήτησε, μάλιστα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δήλωσε ότι είναι «υπέρ της ευθύνης» να ανοίξει τα χαρτιά του. «Είστε υπέρ της ευθύνης αλλά το να λέει κανείς διαρκώς: “η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται” είναι ένα κλισέ» είπε και υπογράμμισε ότι στην κρίσιμη στιγμή «πρέπει να πούμε αν είμαστε υπέρ της λύσης και τι θα κάνουμε για να τη διασφαλίσουμε».

Ο πρωθυπουργός άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα. «Πρέπει να δούμε μαζί ως εθνική γραμμή τη θέση μας στις κρίσιμες εντατικές συνομιλίες. Θα σας καλούσα λοιπόν να έχουμε τη δυνατότητα στο επόμενο διάστημα να διαμορφώσουμε την εθνική θέση για το κρίσιμο αυτό θέμα» είπε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης αφήνοντας μάλλον μετέωρη την πρότασή του, πιθανόν προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ταυτόχρονα τη συμπαράστασή του στον Κύπριο Πρόεδρο Νικο Αναστασιάδη. «Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία» είπε για τον κύπριο πρόεδρο και ταυτόχρονα ενθάρρυνε τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. «Πιστεύω ότι για πρώτη φορά έχουμε μια θετική συγκυρία: να έχουμε δύο ηγέτες που θέλουν επίλυση του προβλήματος» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

“Η Ελλάδα δεν θα φοβηθεί ούτε θα αντιδράσει σπασμωδικά”

Απαντώντας εντωμεταξύ στην τουρκική προκλητικότητα ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι μια μικρή χώρα που θα φοβηθεί αλλά ούτε και θα αντιδράσει σπασμωδικά σε παρόμοιες προκλήσεις». «Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά και οι γείτονές μας στην Τουρκία. Οι διαρκείς δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών και της διεθνούς νομιμότητας δεν βοηθούν καθόλου στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» είπε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα τείνει διαρκώς το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας στην Τουρκία αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ζητήματα αρχών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα