Πρώτη δοκιμασία στη Βουλή για τη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα. Και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης;

Πρώτη δοκιμασία στη Βουλή για τη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα. Και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης;
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκινά σήμερα το απόγευμα στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Η κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να λάβει τη στήριξη 155 βουλευτών με ερωτηματικό το Νικολόπουλο, το ζήτημα είναι όμως τι θα συμβεί στη συνέχεια και ειδικότερα κατά την ψήφιση των μέτρων που έρχονται

Τη στήριξη 155 βουλευτών αναμένεται να λάβει κατά την αποψινή ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, με ερωτηματικό τη στάση του Νίκου Νικολόπουλου που έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος και φέρεται να φλερτάρει εσχάτως με την επιστροφή στη Νέα Δημοκρατία.

Το ζήτημα είναι όμως τι θα συμβεί στη συνέχεια και ειδικότερα κατά την ψήφιση των μέτρων που έρχονται, τόσο στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης, αλλά και όσον αφορά στο ερώτημα εάν υπάρχουν “μαξιλαράκια” πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ποια είναι αυτά.

Στο Μαξίμου (θέλουν να) δηλώνουν βέβαιοι πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα εμφανίζονται συμπαγείς παρά τις γκρίνιες. Εκτιμούν επίσης (όχι αβάσιμα) ότι σε ορισμένα θέματα όπως οι επενδύσεις και οι αποκρατικοποιήσεις θα υπάρχει ευρύτερη στήριξη από τα κόμματα, που φιλοδοξούσαν να αποτελέσουν το “ευρωπαϊκό τόξο”.

Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι φυσικά δε θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης απόψε, ωστόσο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν είναι και βέβαιον πως θα στηρίξουν -όπως έκαναν το καλοκαίρι με τη συμφωνία- στις δύσκολες κοινοβουλευτικές ημέρες που έρχονται. Η ΝΔ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διαδοχής και η στάση σε ψηφοφορίες θα αποτελέσει και αφορμή ή πεδίο αντιπαράθεσης των υποψηφίων.

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, βρίσκονται στη δύσκολη θέση του να κληθούν να στηρίξουν “υπεύθυνες αποφάσεις” δηλαδή να επωμιστούν το κόστος στήριξης μίας κυβέρνησης στην οποία δε συμμετέχουν χωρίς τα κέρδη ενός κυβερνητικού εταίρου. Για αυτό και διαμηνύουν αντίστοιχα με τη ΝΔ ότι θα ψηφίζουν τα θετικά και θα καταψηφίζουν υφεσιακά μέτρα. Στην πράξη αυτό θα φέρει βέβαια πολλά διλήμματα.

Η συζήτηση ξεκινά σήμερα στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και κυρίως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τη ΝΔ εν τω μεταξύ να έχει και τα δικά της εσωτερικά ζητήματα λόγω της διαδοχής. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα μιλήσει ως υπηρεσιακός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κάνει μία αρχηγικού στυλ εμφάνιση χθες ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο Άδωνις Γεωργιάδης επίσης μιλα ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει προσκληθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα